Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii explică de ce acordul comercial SUA-China nu va opri războiul comercial mondial

china sua

Statele Unite au semnat miercuri un acord comercial parțial cu China, dar reducerea conflictului și a incertitudinilor nu înseamnă că economia globală nu va mai avea de suferit în acest an, anunță MEDIAFAX.

Tensiunile dintre cele două mari economii ale lumii sunt susceptibile să persiste în 2020, în condițiile în care Beijingul și Washingtonul vor intra într-o a doua rundă de discuții comerciale, care vor fi mai dificile decât „faza 1” care a culminat cu semnarea de la Washington.

Citește și: SHOW la ÎCCJ! Gigi Becali a venit să își ceară reabilitarea: 'Dacă desființează SIIJ, nu mai e de stat în țara asta'

Uniunea Europeană este, de asemenea, blocată în propria dispută comercială cu Statele Unite, iar ruptura dintre Regatul Unit și Europa aduce o serie de provocări, pe măsură ce țara încearcă să creeze o nouă relație cu cea mai mare piață de export a sa.

Președintele Donald Trump a anunțat „faza unu” drept o realizare semnificativă. Oficialii americani au declarat că acordul va reduce o serie de tarife și va permite Beijingului să evite taxe vamale suplimentare pentru mărfuri în valoare de aproape 160 de miliarde de dolari. Administrația Trump a mai spus că partea chineză s-a angajat să cumpere mărfuri agricole în valoare de miliarde și să limiteze furturile de proprietate intelectuală.

"Suntem într-un punct ideal? Nu", a declarat reporterilor Robert Lighthizer, principalul negociator comercial al președintelu Trumpi, înaintea semnării. "Este un prim pas important? Da."

Dar detaliile mai specifice despre textul acordului au fost evazive. Economiști, analiști de piață și experți comerciali rămân, de asemenea, precauți în privința perspectivelor celor două țări de a face progrese în probleme mai substanțiale, cum ar fi solicitarea Washingtonului de reducere a rolului guvernului chinez în economia țării.

Cele două părți mențin tarife vamale substanțiale în vigoare. Aproximativ două treimi din totalul importurilor americane din China - în valoare de aproximativ 370 miliarde de dolari - vor face în continuare obiectul tarifelor vamale majorate după semnarea acordului, potrivit unei analize din decembrie a Institutului Peterson pentru Economie Internațională. Mai mult de jumătate din exporturile americane în China ar fi în continuare supuse represaliilor, a spus institutul.

„Tarifele mari sunt noul normal”, a scris Chad Brown, fost economist la Banca Mondială. Alții au citat problemele „mai supărătoare” la orizont. Vorbind la un eveniment din Hong Kong săptămâna aceasta, fostul președinte al Rezervei Federale Janet Yellen a avertizat că dezvoltarea inteligenței artificiale, a rețelelor mobile 5G și a altor tehnologii legate de securitatea națională ar putea fi încetinite de concurența dintre Statele Unite și China.

Cele două state sunt deja blocate într-o luptă în privința companiei Huawei, furnizor mondial de echipamente de telecomunicații, folosit pentru construirea rețelelor 5G.

Citește și: Radu Tudor intră în ei: `Nu trebuie să aşteptăm`!

"Lumea se îndreaptă către sfere economice distincte, centrate pe SUA și China", a scris Mark Williams, economist principal la Capital Economics, în octombrie trecut. El a menționat că rivalitățile geopolitice pot fi productive - gândiți-vă la cursa spațială dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică - dar a spus că este mai probabil ca acestea să limiteze fluxuri de oameni, tehnologie și idei și să împiedice productivitatea globală.

China nu este singura putere mondială care are o dispută comercială cu Statele Unite.

Administrația Trump analizează posibilitatea impunerii de tarife vamale pentru bunuri din Franța în valoare de 2,4 miliarde de dolari - inclusiv brânzeturi, genți și șampanie - ca răspuns la noua sa taxă pe servicii digitale.

Statele Unite au susținut că impozitul adoptat de Franța, care afectează marile firme de tehnologie americane, precum Facebook și Google, reprezintă o barieră în calea comerțului. Uniunea Europeană, care gestionează politica comercială în numele statelor sale membre, a amenințat să răspundă dacă este provocată.

Noile tarife ar duce la escaladarea relațiilor deja tensionate dintre Washington și Bruxelles. Administrația Trump a impus în luna octombrie un tarif de 25% asupra majorității vinurilor europene, ca represalii pentru subvențiile guvernamentale primite de Airbus. De atunci, Casa Albă a amenințat cu majorarea taxei, din cauza lipsei de progrese în soluționarea problemei.

Washingtonul a impus deja impozite pe oțelul și aluminiul fabricate în Uniunea Europeană și a amenințat cu tarife mai mari pentru mașinile germane, în ciuda investițiilor substanțiale făcute în Statele Unite de BMW, Volkswagen și Daimler.

Comerțul dintre Statele Unite și Uniunea Europeană valorează mai mult de 1.100 de miliarde de dolari pe an - cea mai mare relație bilaterală din lume.

Cu toate acestea, o înțelegere se poate dovedi evazivă, și s-ar putea ca discuțiile nici măcar să nu înceapă, din cauza dezacordurilor privind agricultura - puternic subvenționată și protejată în Europa - care ar trebui sau nu inclusă în negocieri.

Chiar dacă încep discuțiile, analiștii spun că ar putea fi afectate de o serie de amenințări, inclusiv tarife auto mai mari, care vor reapărea atunci când președintele american își va pierde răbdarea din cauza ritmului lent al discuțiilor.

Citește și: Olguța Vasilescu mută tunurile pe Guvernul Orban: ‘Ca să știți pentru cine se bate PNL’ .

Cu Brexit stabilit pentru 31 ianuarie, Regatul Unit caută să încheie, de asemenea, un acord comercial cu Uniunea Europeană.

Acesta trebuie finalizat înainte de sfârșitul anului, în caz contrar bariere comerciale urmând să apară între Marea Britanie și cea mai mare piață de export a sa.

Cele mai multe oferte comerciale necesită ani întregi de negocieri, dar premierul Boris Johnson a insistat că nu va prelungi discuțiile după sfârșitul anului, lucru ar putea afecta șansele Regatului Unit de a încheia un acord cuprinzător. „Dacă guvernul va respecta calendarul cu orice preț, atunci va fi posibil doar un acord foarte limitat”, au spus analiștii băncii franceze Société Générale. "Acest lucru va însemna sacrificarea posibilității unei înțelegeri bune pe altarul oportunității politice."

Datele publicate luni au arătat o scădere accentuată a PIB-ului Marii Britanii în noiembrie, ceea ce sugerează că economia țării a stagnat sau s-a contractat în trimestrul IV, iar Banca Angliei poate recurge la o reducere a ratei dobânzii pentru a susține creșterea economică.

Incertitudinea cu privire la viitoarele relații comerciale ale Regatului Unit este de natură să restricționeze creșterea PIB-ului și puterea lirei din acest an, spune Paul Dales, economist șef la Capital Economics.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.