Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză AFP: Preşedinţia lui Donald Trump este la un pas de implozie

Agerpres - Reuters
Donald Trump

La două zile după ce violenţele au îndoliat Capitoliul, au zdruncinat Statele Unite ale Americii şi au siderat o lume întreagă, preşedinţia lui Donald Trump era vineri la un pas de implozie, comentează AFP.

Apeluri la demisie, planuri de declanşare a procedurii de destituire, întreaga avalanşă de critici ce s-a abătut asupra preşedintelui în exerciţiu acuzat de subminarea instituţiilor statului nu face decât să toarne gaz pe foc. În consecinţă, cu 12 zile înainte de încheierea mandatului, Donald Trump, retras la Casa Albă, s-a trezit extraordinar de singur, scrie agerpres.ro.

Citește și: Se complică situația pentru sistemul sanitar din România: Au apărut primele cazuri de gripă ‘normală’

Într-un mesaj video difuzat joi seara, impetuosul miliardar şi-a recunoscut în cele din urmă înfrângerea, dar în niciun moment nu l-a menţionat - fără a mai vorbi de a-l felicita - pe succesorul său Joe Biden.

Într-o încercare de a-şi salva ultima parte a mandatului, Trump a denunţat un 'atac odios' asupra Capitoliului, fără a pomeni deloc de responsabilitatea sa în acest coşmar, care a afectat pe termen lung imaginea Americii în lumea întreagă.

Citește și: Vaccinul Moderna va ajunge în România! Care sunt principalele diferențe între cele două tipuri de vaccin

'Prea târziu', au reacţionat la unison numeroşi responsabili democraţi şi republicani profund nemulţumiţi, în timp ce demisiile printre apropiaţii săi şi în cadrul guvernului său s-au înmulţit.

Unii dintre ei consideră că cel mai simplu ar fi ca cel de-al 45-lea preşedinte 'să-şi închidă gura' şi să-l lase de facto pe vicepreşedintele Mike Pence la butoanele conducerii până la 20 ianuarie, când Joe Biden va depune jurământul.

Citește și: Veste bună pentru europeni! UE a încheiat un nou acord cu Pfizer-BioNTech în vederea achiziționării a 300 de milioane de doze

Potrivit lui Jeh Johnson, fostul ministru al securităţii interne, orice persoană cu o oarecare influenţă asupra lui Donald Trump ar trebui să îi trimită un mesaj simplu: 'Urcaţi în Air Force One, mergeţi la Mar-a-Lago şi rămâneţi acolo!'.

'Cu cât va face mai puţin în ultimele 12 zile, cu atât va fi mai bine', afirmă la rândul său senatorul republican Ben Sasse la postul de radio NPR. 'Donald Trump i-a minţit pe americani şi minciunile au consecinţe', a remarcat el.

Citește și: Premierul României a făcut anunțul! Când va reveni programul Rabla pentru electrocasnice în cursul acestui an

Wall Street Journal, publicaţia deţinută de magnatul Rupert Murdoch, care a fost un aliat al lui Trump, l-a îndemnat într-un editorial pe acesta să-şi asume responsabilitatea şi să demisioneze. 'Va fi mai bine pentru toată lumea, inclusiv pentru el, dacă pleacă în linişte', se menţionează în text.

Din fieful său din Wilmington (în Delaware), Joe Biden şi-a asumat rolul de lider responsabil cu pansarea rănilor unei Americi rănite, care - potrivit lui - a trăit 'una din cele mai întunecate zile' din istoria sa.

Citește și: Lovitură de proporții pentru un important lider din domeniul construcțiilor: DNA l-a trimis în judecată pentru luare de mită

De patru ani, Donald Trump 'şi-a înmulţit atacurile' împotriva instituţiilor democratice americane, iar campania sa a 'culminat' miercuri, a acuzat el.

Responsabili de la vârful Partidului Democrat i-au cerut lui Mike Pence să declare, cu o majoritate a guvernului, că Donald Trump este 'inapt' să-şi îndeplinească funcţiile, în baza celui de-al 25-lea amendament al Constituţiei.

Citește și: Premierul face acuzații la adresa PSD: Continuă campania de fake news

Mike Pence nu este totuşi favorabil unui astfel de scenariu întrucât se teme de o agravare a tensiunilor, potrivit unuia dintre apropiaţii săi, citat de New York Times.

Congresul ar putea lansa totuşi o procedură de destituire. Un grup de aleşi democraţi din Camera Reprezentanţilor, controlată de partidul lor, se pregătesc să prezinte articolele pentru 'impeachment'.

Citește și: Primul cler din lume care declară vaccinul anti-COVID-19 ‘sfânt’: Aceasta ar putea fi informația care să liniștească oamenii

'Ceea ce s-a întâmplat la Capitoliu a fost o insurecţie împotriva SUA, instigată de preşedinte', susţine liderul senatorilor democraţi Chuck Schumer. El 'nu mai poate rămâne la putere nicio zi în plus.'

De asemenea, Nancy Pelosi, preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, a apreciat că destituirea lui Donald Trump este o 'urgenţă de maximă importanţă'.

Citește și: Impozit zero pentru anumiți români! Cine sunt cei care scapă de plata acestuia

Într-un tweet trimis vineri dimineaţă, Donald Trump nu menţionează apelurile la demisia sa, dar susţine că cei '75 milioane de mari patrioţi americani care l-au votat' vor reprezenta o 'voce imensă /cu majuscule/ pe viitor'. 'Ei nu vor putea fi în niciun caz trataţi în mod incorect!!!', a adăugat el.

Imagini filmate în interiorul clădirii maiestuoase de pe Dealul Capitoliului vor marca istoria: aleşi purtând măşti de gaze, agenţi de poliţie în civil înarmaţi până în dinţi, manifestanţi instalaţi în birourile parlamentarilor, notează AFP.

Citește și: Se complică situația pentru sistemul sanitar din România: Au apărut primele cazuri de gripă ‘normală’

Patru protestatari au decedat în timpul incidentelor, inclusiv o femeie lovită de un glonţ tras de poliţie, iar un poliţist a murit din cauza rănilor joi seara, la spital.

Extrem de criticat pentru lipsa de anticipare a evenimentelor, şeful poliţiei Capitoliului, Steven Sund, şi-a prezentat demisia.

Citește și: Vaccinul Moderna va ajunge în România! Care sunt principalele diferențe între cele două tipuri de vaccin

Justiţia a început tragerea la răspundere a celor responsabili. Potrivit procurorului federal din Washington, Michael Sherwin, 55 de proceduri penale au fost deschise în 36 de ore. 'Dar aceasta nu este decât începutul', a asigurat el, explicând că sute de agenţi periază reţelele sociale pentru a identifica actorii acestei lovituri de forţă.

Doi membri ai guvernului, miniştrii educaţiei, Betsy DeVos, şi transporturilor, Elaine Chao, au demisionat. 'Este incontestabil că retorica dumneavoastră a avut un impact asupra situaţiei şi este un punct critic pentru mine', a acuzat DeVos într-o scrisoare adresată lui Donald Trump.

Citește și: Veste bună pentru europeni! UE a încheiat un nou acord cu Pfizer-BioNTech în vederea achiziționării a 300 de milioane de doze

Îngrijorat de o posibilă hemoragie în cadrul guvernului, senatorul republican Lindsey Graham, un apropiat al preşedintelui, le-a cerut miniştrilor demisionari 'să rămână'. 'Avem nevoie de voi mai mult ca oricând', a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.