Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Demisia lui Mattis amplifică îngrijorările privind direcția administrației Trump

Heavy.com
Donald Trump

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză realizată de Valentin Naumescu, doctor în științe politice, pe tema demisiei lui James Mattis din  funcția de Secretar al Apărării în cadrul administrației Trump.

contributors.ro:

Aşa cum unii arată natural, în orice ipostază, a regi sau a preşedinţi (nu e cazul lui Trump, care încă nu a aflat că trebuie să se încheie la sacou iar cravata nu trebuie să îi atârne până la genunchi, aşa roşie-ţipătoare cum este), James Mattis arată, în schimb, a general american pur sânge. Dacă, într-un coşmar în care am fi atacaţi, cineva m-ar întreba vreodată cum aş vrea să arate comandantul militar în care să am deplină încredere că ne-ar putea apăra de agresori, aş răspunde imediat şi fără ezitare: ca James Mattis.
Dar iată că şi generalul Mattis, ultimul ministru credibil al guvernului SUA, neafectat de ideologia simplistă şi fanfaronada gălăgioasă a locatarului de la Casa Albă,  pleacă de lângă Trump. Prin scrisoarea sa de demisie, Mattis denunţă trumpismul şi se delimitează irevocabil de acest curent politic. El continuă astfel lunga serie a demisiilor, unele forţate de problemele în justiţie, altele de incompatibilităţi cu stilul isteric dar superficial al lui Trump şi cu echipa sa de fideli ideologici, în care ginerele ajunge să fie director de cabinet (?!) Acum 30 de ani, să ne amintim, românii erau oripilaţi că soţia preşedintelui şi fiul aveau roluri politice în stat. Acum Trump îşi promovează familia în cele mai înalte demnităţi la Casa Albă. Peste 30 de demnitari din prima formulă a echipei Trump au demisionat în mai puţin de doi ani, dar de departe cea mai grea pierdere este cea a Secretarului Apărării.
Nu ştim la această oră dacă faptul că Mattis şi-a anunţat demisia a doua zi după ce Trump a anunţat retragerea totală a SUA din Siria este o coincidenţă sau nu. Aş fi tentat să spun că da, dar nu am deocamdată dovezi. Să presupunem că este doar o coincidenţă (deşi informaţii fierbinţi din presa americană arată că Secretarul Apărării a încercat până în ultimul moment să îl facă pe Trump să renunţe la retragerea celor 2000 de militari americani din Siria) şi că Mattis a calculat ca oricum gestul său să se producă la sfârşitul anului, înainte de sărbători, astfel încât impactul să fie mai mic iar perioada de tranziţie spre noul Secretar al Apărării, oricine va fi acesta, până pe 28 februarie, să poată decurge liniştit. Totuşi, inclusiv congressman-ii republicani se arătau şocaţi de demisia lui Mattis şi foarte îngrijoraţi pentru ce urmează.
Nu ştim nici care a fost opinia lui Mattis faţă de continuarea vânzării de arme Arabiei Saudite, după cutremurătoarele dovezi ale crimei comise de regimul de la Riad asupra unui jurnalist saudit critic, stabilit în SUA. Se va afla, probabil, în perioada următoare. Ceea ce ştim cu siguranţă este poziţia fermă pro-NATO a generalului Mattis, oarecum împotriva aversiunii lui Trump faţă de aliaţii europeni şi a interesului său scăzut pentru menţinerea Alianţei la acelaşi nivel de intensitate şi actualitate ca în deceniile trecute. Cu certitudine, viziunile politice şi strategice ale preşedintelui SUA şi şefului Pentagonului nu au coincis în ultimii doi ani. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În România, doar 30% din afacerile de familie rezistă tranziţiei către a doua generaţie şi numai 15% rezistă celei de a treia generaţii. Principalii cumpărători pentru businessurile româneşti sunt multinaţionalele, fondurile de investiţii şi doar printr-o excepţie un cumpărător poate să fie o altă firmă românească. Cei mai mulţi dintre antreprenorii români care au reuşit să ajungă cu firma întreagă până acum, care au un business sustenabil şi un brand recunoscut de piaţă, nu s-au pregătit pentru achiziţia unor alte firme româneşti.
Cel mai probabil nici nu şi-au pus această problemă. Însă cei mai mulţi spun că multinaţionalele acaparează piaţa, domină economia românească şi fac jocurile pentru că au puterea de a-i cumpăra pe alţii şi de a stabili ulterior regulile jocului. Dar nimeni nu cred că i-a oprit pe antreprenorii români să se pregătească să-i cumpere pe alţi antreprenori români şi să-şi mărească businessul. Neavând acest exerciţiu, nici nu-şi pun problema achiziţiei unei companii româneşti sau a brandului din faţa unui business.
În 30 de ani de business dur nu au mai apucat să-şi facă echipă de fuziuni şi achitiţii, dar nici să fie permanent în legătură cu firmele de consultanţă astfel încât, atunci când apare ceva la vânzare, o dată în viaţă, să fie pregătiţi. Antreprenorii români vor să cumpere active, terenuri, clădiri de birouri, tot ce reprezintă active fixe pe care le văd în faţa ochilor, şi mai puţin vor să cumpere branduri sau poziţionări în piaţă.
Până la un anumit punct un business poate să crească organic, dar pentru a ajunge mai mare, la un moment dat ai nevoie de achiziţia rivalilor, competitorilor, pentru a câştiga cotă de piaţă şi pentru a da tonul în business. Celebrele companii germane mici şi mijlocii încep să se confrunte cu aceeaşi problemă, respectiv nu mai are cine să preia şi să conducă businessul de familie. Dar ei sunt la a patra, a cincea sau a şasea generaţie.
Iar fondurile de investiţii abia aşteaptă să iasă la vânzare celebrele companii germane mici şi mijlocii, o oportunitate cu care nu te întâlneşti de multe ori în viaţă. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

“Vestele galbene” vor să protesteze sâmbătă, pentru a şasea săptămână. De această dată manifestanţii iau în considerare blocarea frontierei cu Spania. Mai mult, a fost lansat un apel pentru un protest european astfel ar putea fi afectate şi restul frontierelor – cu Belgia, Germania, Italia, Elveţia dar şi porturile bretone.
După 13 ore de debateri intense, joi noapte, Adunarea Naţională a votat măsuri sociale şi economice pentru a răspunde crizei provocate de mişcarea «Vestele galbene».  Decizia finală îi aparţine însă Senatului.
Proiectul nu a calmat cu nimic spiritele, pentru sâmbătă este anunţat un nou protest, al şaselea.
Ca de fiecare dată, membrii mişcării se mobilizează pe reţelele sociale, de această dată unul dintre purtătorii de cuvânt ai “Vestelor galbene” a cerut manifestanţilor să protesteze sâmbătă la Versailles şi nu Paris. Ca măsură se precauţie, Castelul din Versailles – unul dintre cele mai vizitate monumente din Franţa, va fi închis sâmbătă.
Ministrul de Interne, Christophe Castaner a anunţat că este pregătit să intervină la Versailles ori în alte locuri unde vor fi manifestaţii.
De această dată manifestanţii iau în considerare blocarea frontierei cu Spania. Mai mult, a fost lansat un apel pentru organizarea unui protest european astfel ar putea fi afectate şi restul frontierelor – cu Belgia, Germania, Italia, Elveţia dar şi porturile bretone.
Secretarul de Stat în ministerul de Interne, Laurent Nunez susţine că se aşteaptă la mai puţini protestatari dar între care se pot afla indivizi periculoşi ce ar putea incita la violenţe, motiv pentru care mobilizarea forţelor de ordine va continua să fie importantă şi în acest week-end.
Aproape 2.900 de persoane au fost rănite de la începutul protestelor “Vestelor galbene” izbucnite la mijlocul lui noiembrie. Victime sunt de ambele tabere: 1850 de civili şi 1050 de forţe de ordine, potrivit ministrului de Interne, Christophe Castaner. Nouă persoane au decedat. În mare parte este vorba de manifestanţi care şi-au pierdut viaţa în timp ce încercau să blocheze accesul maşinilor în punctele de taxare situate pe autostrăzi ori în diverse intersecţii. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.