Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZA Ordinea mondială s-a schimbat cu aceste alegeri din Statele Unite

stanford.com
analiza

Victoria lui Donald Trump face încă valuri și face mult timp de acum încolo. Analiștii susțin că nimeni nu știe încă ce înseamnă și până unde va duce acest fenomen.

Consultantul politic Cozmin Guşă a afirmat, la Realitatea TV, că Donald Trump şi-a schimbat de sute de ori opiniile şi discursul şi tocmai aceste schimbări îi sperie pe analiştii internaţionali. Şi, conform acestuia, avem dreptul să fim îngrijoraţi dacă analizăm omul Donald Trump.

"Printre primele lecţii pe care tatăl meu mi le-a dat când eram în adolescenţă a fost următoare: fiule, după ce îţi termini studiile, facultatea, după primele experienţe sexuale, după ce ai un statul civil, deci în jurul vârstei de 25 de ani, te împlineşte ca om, ca bărbat. Şi nu te mai schimbi. Îţi schimbi doar hainele, dar tu ca om nu te mai schimbi, deci cel care ai fost la 25- 30 de ani ăla rămâi ", a spus Cozmin Guşă, adăugând că a vrut să înceapă cu această introducere întrucât schimbarea de discurs a lui Donald Trump nu este o ştire.

"Donald Trump şi-a schimbat în decursul campaniei, în decursul ultimilor ani, în descursul vieţii lui, de sute de ori opiniile şi discursul. Tocmai aceste schimări de atitudine, de opinie, de orientare îi fac pe unii oameni care analizează cu lupă ce se întâmplă pe scena internaţională să fie îngrijoraţi, speriaţi, nemulţumiţi din punct de vedere profesional sau filosofic de opţiunea cetăţenilor din Statele Unite", a continuat consultantul politic.

Conform acestuia, nu este discutabilă sau disputabilă alegerea cetăţenilor americani, însă dacă analizăm omul Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, cea mai importantă ţară din lume în acest moment, atunci avem dreptul să ne îngrijorăm pentru ceea ce urmează.

"Nu schimbarea îngrijorează, ci cel care conduce maşina schimbării"

"Nu ne îngrijorăm pentru că ar urma o schimbare, o schimbare este benefică. Lumea, chiar această lume condusă de Statele Unite, a involuat în ultimii 15-20 de ani. A involuat pentru că valorile contează din ce în ce mai puţin, pentru că oamenii valoroşi nu mai sunt preţuiţi, pentru că se citeşte din ce în ce mai puţin, epoca consumului ne-a transformat obiceiurile, contează mai mult forma decât conţinutul. Şi Donald Trump este beneficiarul unei astfel de schimbări. Dar, nu schimbarea îngrijorează, ci cel care conduce maşina schimbării, pentru că ne suim cu toţii în această maşină", a precizat Cozmin Guşă.

Conform acestuia, important este şoferul care conduce schimbarea. "Eu când mă urc într-o maşină mă uit la şofer să văd dacă e liniştit, dacă nu îi tremură mâna, dacă nu cumva a băut, dacă nu schimbă cumva direcţia rapid să mă bage în gard. Şi o maşină condusă de acest Donald Trump, pe care îl cunoaştem, este aşa cum s-a arătat el în întrega lui viaţă. Este un tip flamboaiant, spectaculos, care îşi schimbă nevestele, care agresează sexual femeile, care nu plăteşte taxele şi face din asta un titlu de glorie. Ăsta este Donald Trump", a explicat consultantul politic.

"În momentul în care te sui în vârful unui mecanism cum este mecanismul puterii americane trebuie să fie asemenea unui pilot de pe supersonice sau a unui astronaut. Adică trebuie să fii în regulă cu mintea, fizicul şi cum dorinţele tale apropo de călătoria foarte periculoasă şi la viteze foarte mari pe care umează să o faci. Donald Trump trebuie privit ca un astfel de astronaut, ca un om care începe o călătorie în spaţiu, la bordul unei navete care are absolut tot ce îi trebuie ca să cucerească spaţiul, dar care foarte repede poate fi deviată de la misiunea sa", a mai spus Cozmin Guşă

Aceasta a adăugat că a văzut discuţiile de astăzi şi pe lângă cei cu idei decente au existat şi "părerologi" care spuneau că sistemul american este foarte puternic şi că va putea să îl blocheze pe Trump. "Nu, preşedintele Statelor Unite este foarte puternic şi conduce un sistem la fel de puternic. Dar îl conduce", a completat consultantul politic.

Cine au fost cei care l-au votat pe Donald Trump?

Întrebat cine au fost cei care l-au votat pe Donald Trump, Cozmin Guşă a precizat că sunt multe categorii de oameni.

"Putem începe cu categoria femeilor needucate, care în mod normal ar trebui să fie speriate de atitudinea şi de încurajarea unei atitudini prin exemplu personal. Însă, nici Hillary Clinton nu a fost prea seducătoare pentru această categorie de femei, din nefericire pentru politicianul Hillary Clinton care este un politician rasat. La nivelul acestor categorii mai puţin educate care l-au votat pe Donald Trump a contat sentimentul de revanşă, de răzbunare, frustraţii sistemului, oamenii care nu reuşesc tocmai din cauza valorii personale scăzute şi care la alegeri acţionează de cele mai multe ori dacă li se oferă şansa. Sunt însă şi alte categorii care l-au votat, spre mirarea multora. În analizeze demografice a celor care l-au votat pe Trump au apărut şi hispanici, într-un fel ciudat, considerându-se că hispanicii ar putea fi votanţii lui Hillary Clinton", a precizat Cozmin Guşă.

"Un prieten de-al meu cu experienţă internaţională, nu geopolitician, ci amator, dar foarte performant în domeniul lui, m-a sunat şi mi-a explicat de ce s-a întâmplat aşa: Este vorba de egoismul tipic omului. Hispanicii care l-au votat pe Donald Trump hispanicii se bucură că alţi co-naţionali ai lor nu vor mai veni în Statele Unite pentru ca să îngroaşe piaţa forţei de muncă, pentru ca să le micşoreze salariile prin competiţie. În felul acesta, votul a devenit unul egoist, pentru că noi trăim în epoca egosimului şi aceşti hispanici s-au bucurat de acel zid într-un mod egoist care ţine de salariul, de casa lor, de veniturile lor care nu vor mai intra în concurenţă cu alţi co-naţionali poate mai bine pregătiţi şi care vor veni în SUA. Şi ăsta e un mod de analiza unde a ajuns în prezent lumea", a explicat consultantul politic.

Cozmin Guşă a mai spus că marea ştire pentru toată lumea este cum de marea Americă a ajuns atât de scindată, cum de a ajuns la o saturaţie astfel de mare încât să ofere votul unui asemenea candidat. "Şi dacă ar fi câştigat Hillary Clinton, cu un Donald Trump atât de popular, America tot avea o problemă şi tot puteam vorbi despre două Americi pentru că acest vot anti-sistem care s-a dat a fost, pe de-o parte, un vot calculat a celor care raţionează şi care s-au săturat de dictatura corporaţiilor multinaţionale şi de felul în care îşi impun dorinţa asupra capitalului naţional, asupra salariilor. Şi este votul iraţional al oportuniştilor sau al egoiştilor sau al oamenilor cu studii mai puţine, un vot dat cu răutate împotriva sistemul reprezentat de către Hillary Clinton. Sigur, apoi, a mai fost un vot al altor revoltaţi, al revoltaţilor pe mandatele preşedintelui Barack Obama care a fost un preşedinte slab nu doar pentru România sau pentru Europa, apropo de NATO sau de euro-atlantism, a fost un preşedinte slab şi pentru americani. Şi cei care au fost foarte nervoşi pe Barack Obama şi-au dat votul, probabil într-un mod mai puţin raţional, lui Donald Trump", a detaliat consultantul politic.

"Hillary Clinton a fost şi o victimă a lăcomiei corporaţiilor"

Cozmin Guşă a mai explicat că Hillary Clinton nu a greşit în această campanie şi nu avea altceva să facă pentru ca să fie egală cu sine însăşi. "A făcut ce putea să facă ca Hillary Clinton, ca fost secretar de stat, fost contra-candidat democratic a lui Barack Obama, fost soţie, partener, a lui Bill Clinton. Nu a fost o simplă primă Doamnă, a fost implicată în politică, lăsată de către soţui ei să se implice. Hillary Clinton a fost şi o victimă a lăcomiei corporaţiilor care au vrut să arate cu orice preţ că este candidatul lor", a mai spus acesta.

"La fel cum la noi în 2009 Sorin Ovidiu Vântu a vrut să arate cu orice preţ că Mircea Geoană este candidatul său, la fel această lăcomie a omului cu bani, a omului care donează, a celui care dă candidaţi, în mare măsură a pierdut-o şi pe Hillary Clinton care este un candidat care probabil ar fi încercat să schimbe sistemul actual dar nu putea să câştige cu sistemul actual. Toată presa mainstream din SUA a susţinut-o, mai puţin Fox News. Şi răspunsul este că marii acţionari ai acestei prese sunt tot corporaţiile multinaţionale care dictează într-un mod selectiv modul de a discuta cu alegătorii, cu telespectatorii, cu cititorii, cu consumatorii de mass media, într-un fel politically corect care nu mai este acceptat de către oameni şi care s-au simţit minţiţi. Pe de altă parte, Hillary Clinton nu avea de ales, este povestea ei, a cuplului Clinton, Bill Clinton fiind la fel susţinut şi nu s-a putut debarasa şi să meargă în campanie fără această susţinere", a declarat consultantul politic.

Statele Unite, astăzi, au făcut un pas spre Amexit

Cozmin Guşă a mai afirmat că singura categorie mulţumită de faptul că a fost ales Donald Trump este o categorie extrem este volatilă, iar Trump ar putea pierde suportul acestor cetăţeni pentru că acesta călăreşte un val de război.

"Atât politicienii democraţi, cât şi cei republicani sunt produse ale acestui sistem împotriva căruia votanţii lui Donald Trump s-a exprimat. Donald Trump va trebui să guverneze Statele Unite cu aceşti oameni, Donald Trump va trebui să convieţuiască cu aceştia, cu corporaţiile, însă în condiţii beligerante, de ciocnire. Pentru că Trump nu este un împărat care are un sceptru sau o baghetă cu care face minuni, dar el are de dus o barcă care se numeşte SUA, dar şi o parte mare din această lume. El nu poate să o ducă singur. Toată această structură este emanată de sistemul actual împotriva căruia Trump a promis că va lupta. O luptă înseamnă război. Oamenii aceştia vor continua războiul pentru că este vorba de avantajele lor. Când vorbşti despre corporaţiile multinaţionale pe care le pui la punct, vorbeşte despre un război pe care îl duci cu ele. Corporaţiile multinaţionale au semănat acea geopolitică a dezordinii, vor vrea să meargă în continuare în spiritul acestei geopoliticii care le-a adus profituri foarte mari pe toate pieţele unde s-au ancorat. Statele Unite, astăzi, au făcut un pas spre Amexit. Asistăm astăzi la un Amexit, nu ştim de unde ies, dar ies din ceva şi de undeva ies: din actuala ordine a sistemului", a mai explicat consultantul politic.

"Trebuie să redefinim euro-atlantismul în ale cărui valori noi credem"

Cozmin Guşă a mai spus că putem fi într-o nouă etapă, pentru că disperarea este destul de mare. "Este foarte greu de spus că nu vom mai asista în noile condiţii la un Brexit, întrucât Marea Britanie este salelitul Statelor Unite în Europa. Şi Marea Britanie îşi va potrivi pasul cu ritmul de mers al partenerului său, al tutorelui său, adică al SUA", a mai spus acesta.

"Pe lângă schimbarea de ordine mondială generată de alegeri, avem o problemă a euro-atlantismului. Trebuie să redefinim euro-atlantismul în ale cărui valori noi credem. Şi ai căror vectori, Statele Unite şi Marea Britanie, au luat pe un drum pe care noi nu avem loc, pentru că drumul Americii este un drum care se întoarce foarte mult spre interior şi care doreşte să îşi rezolve problemele interne. Pentru asta va mobiliza toate resursele. De cealaltă parte, britanicii tocmai ne-au spus la revedere. Şi atunci, euro-atlantismul, pe care eu îl defineam mai mult în legătură cu SUA şi Marea Britanie, decât cu Germania, trebuie să fie redefinit de către noi, de către Europa, iar principalul rol îi revine Germaniei, pe axa Berlin - Paris", a explicat consultantul politic.

America va fi extrem de bulversată

De asemenea, Cozmin Guşă a mai afirmat că noi trebuie să ştergem cu buretele tot ceea ce Donald Trump a spus până acum. "Este un lucru înspământător în sine, pentru că dacă ştergi cu buretele ceea ce un om spune sau face în viaţă lui nu mai ştii cum să îl încadrezi pe acel om. Dar, noi asta trebuie să o facem. Nu ştim ce va fi. Trebuie să ne gândim şi la presiunile la care va fi dispus. Pe de o parte va fi presiunea fidelilor săi care vor să ducă America într-o zonă a americanismului pur, mult mai îngrijorată de propria soartă decât de soarta lumii, care nu este o veste bună nici pentru americani. Va fi şi presiunea celor care l-au votat pe Trump ca să îşi ducă mandatul într-o direcţie pe baze discursului său de campanie. Avem deja două direcţii, sistemul care o să îl ducă într-o zonă în care este stabil, iar alegătorii o să-l împingă într-o altă direcţie, în care nu mai este stabil. Şi vine o altă direcţie care se va confrunta cu sistemul lui Donald Trump: direcţia celor care au susţinut-o pe Hillary Clinton, care nu este doar o direcţie a pieţelor, a finanţelor, a electoratului mai educat, ci şi o zonă a vectorilor. Nu au existat vectori creditaţi, cu inteligenţă, care să nu critice atitudinea mesajelor lui Trump", a declarat Cozmin Guşă, adăugând că conflictul cu Hollywoodul îi va dăuna foarte mult.

"Şi presiunea cea mai mare pe care o va suporta va fi cea de la aceste vedete ale lumii care sunt americani patrioţi în felul lor şi care s-au împlicat în campanie pentru că li s-au părut Donald Trump foarte periculos şi din convingerea lor că America pe care ei o cântă, o interpretează şi au răspândit-o lumii este a lor. Şi cu această valoare împotriva căruia Donald Trump s-a aşezat va avea mult de furcă", a mai spus Cozmin Guşă, adăugând că America va fi extrem de bulversată.

"Oportunismul românesc din zona de putere va genera două cozi"

Consultantul politic Cozmin Guşă a mai spus că oportunismul românesc din zona de putere va genera două cozi: o coadă a nostalgicilor către Moscova şi alta a înţelepţilor către Berlin.

"O să vedem pe lângă mulţi Trump-işti şi acest gen de oportunism: reorientarea unora către Berlin ceea ce este o un lucru bun sau către Moscova, care pe lângă faptul că este nostalgic este şi aventurist în acest moment", a mai spus acesta.

"În plan simbolic, Rusia este câştigătorul zilei. Votul americanilor a mers către un rusofil care nu este aşa departe de rusofilism. Un episod de prin '87 - '89 cu ocazia vizitei lui Gorbaciov la New York l-a avut pe Donald Trump drept personaj. El şi-a dorit foarte mult ca liderul sovietic să vină să viziteze Trump Tower şi a făcut toate demersurile cu putinţă şi nu a reuşit să obţină o confirmare oficială, dar în ziua vizitei a fost anunţat că Mihail Gorbaciov va veni la Trump Tower. A coborât emoţionat, a venit o limuzină neagră, cu motociclişti, cu toate cele şi omul cu pată pe chelie şi vorbind limba rusă a coborât din limuzină, iar Trump extrem de omoţionant s-a aplecat a dat mână, l-a invitat ... În râsetele asistenţei, şi-a şters fardul un mare comic care i-a fpcut o farsă şi care a marcat începutul călătoriile lui Trump în Rusia care a vrut să iasă din această ruşine", a mai spus Cozmin Guşă, adăugând că acesta este începutul rusofil a lui Trump.

Întrebat dacă au românii motive să fie îngrijoraţi, consultantul politic a spus că sistemul american este unul dedicat parteneriatului cu România. "Însă, în SUA, odată cu aceste alegeri se vor genera probleme interne atât de mare încât atenţia va fi concentrată mai mult acolo. După ce a căzut cu liftul în mandatului lui Bush, urmat de cel al lui Barack Obama, acum presupunerea mea este că această concentrare asupra problemelor interne va slăbi atenţia către acest front", a mai spus Cozmin Guşă.

"Este posibil să existe şi un efect de domino în Europa"

"De asemenea, este posibil să existe şi un efect de domino în Europa, pentru că, de exemplu, în Franţa, Marine Le Pen stă foarte bine, iar alegerea lui Trump încurajează un comportament asemănător. Deja vorbim de încă o problemă în UE, iar axa Berlin-Paris care pare acum solidă s-ar putea să nu mai fie o axă, ci doar centrul unei Germanii. Care Germanie? O Germania care este dependentă energetic de Rusia. Ce este clar este că Germania va rămâne liderul european, liderul regional cu care se poate discuta, dar nu ştim care Germania, cea pragmatică care preferă o apropiere mai mare de Moscova din cauza dependenţei energetice sau Germania euro-atlantică care încearcă o politică de contra balans între Rusia şi SUA", a mai explicat consultantul politic.

De asemenea, acesta a precizat că preşedintele Iohannis are un rol foarte important şi că avem avantajul că acesta este un om însemnat pozitiv, acesta fiind un german la conducerea României.

"Klaus Iohannis devine un interlocutor important pentru regiune, deci putem să fim îngrijoraţi în Europa de ceea ce va urma după aceste alegeri. Ne convingem încă o dată că egoismul nu domină doar individul, ci şi popoarele", a mai spus acesta, explicând că România este grănicerul NATO şi trebuie să ne jucăm acest rol.

"Donald Trump are mult mai puţine cunoştinţe şi legături cu Europa"

"Donald Trump are mult mai puţine cunoştinţe şi legături cu Europa, iar un subiect complementar pentru acest va fi relaţia cu Israelul care nu se anunţă mai bună. Această politică va genera noile reaşezări pe aceea hartă pe care până acum Statele Unite îşi orientau lupta în avantajului partenerului strategic numic Israel.

SUA, cu un Israel deja dus către Moscova şi cu o Moscova deja dusă înspre Siria şi Iran, vor trebui să îşi redefinească politica în Orientul Mijlociu. Politica anti-migraţie şi anti-islam a lui Trump nu va fi ceva care să încurajează această reinventare a politicii", a mai spus acesta.

"Intrăm într-o zonă de turbulenţe"

În concluzie, Cozmin Guşă a precizat că "intrăm într-o zonă de turbulenţe şi în Orientul Mijlociu pentru că de la linia care nu mai este atât de clară între saudiţi şi americani, până la jocul din Iran, treburile devin foarte ciudate, iar politica în domeniul petrolului se va schimba".

"Dacă Putin dă mână în domeniul petrolului şi a gazelor cu cei din Orientul Mijlociu, în urma acestei slăbiri a presiunii a SUA, America va deveni mai mică. Concluzia zilei este că ordinea mondială s-a schimbat cu aceste alegeri şi că este bine să ne responsabilizăm, să vedem ce unelte avem, pentru a fi parte acestui proces de construcţie pentru a nu mai ajunge la coadă aşa cum am ajuns şi în NATO şi în UE", încheiat Cozmin Guşă

- See more at: https://www.realitatea.net/cozmin-gusa-daca-analizam-omul-donald-trump-avem-motive-sa-ne-ingrijoram_2001484.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb#sthash.sBQagPoH.dpuf

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.