Evenimentul este marcat nu intamplator intr-una din cele mai solide organizatii PNL, un fief cu traditie, Hunedoara, dar totodata in Transilvania-Banat acolo un PNL si-a propus si isi propune sub conducerea lui Crin Antonescu din ultimii ani o renastere si sa isi asigure o dominatie electorala in 2014 (are 7 presedinti de Consilii Judetene+primarii din Sibiu si Timisoara). Cu alte cuvinte, Antonescu si PNL tintesc electoral cel mai mare bazin de dreapta in sensul traditional al politicii romanesti, potrivit Agentiei de Rating Politic.
Exista si un inteles mai putin vizibil al alegerii acestui loc, marcarea unitatii PNL in plină criză politică si guvernamentală și după schimbarile impuse de Crin Antonescu in PNL acum 2 saptamani. PNL Hunedoara a fost ani de zile fieful politic al lui Dan Radu Rusanu, actualul sef ASF si a carui echipa politica (Daniel Chitoiu) a fost recent redusa ca importanta in partid.
Momentul nu e nici el intamplator: sunt fix 3 luni (minus 2 zile) pana la alegerile europene din 25 mai, iar saptamana urmatoare debuteaza perioada oficiala electorala de 90 de zile mentionata in lege si partidele incep practic precampania cu strangeri de semnaturi si tot arsenalul.
Discursul nu a fost sustinut solitar ci pe o scena plina de notabilitati PNL, lideri cu greutate, lucru mai rar intalnit la o conferinta judeteana: Marian Petrache, Mircea Diaconu, Ciprian Dobre, Nicolae Robu, Cornel Popa, Mihai Voicu, Gigel Stirbu, Marcel Vela, Mircea Cazan, Mircea Roșca, Norica Nicolai, Cristian Busoi, Lucia Varga, Mariana Campeanu.
Asa cum era de asteptat, mesajul prezidential va fi cel care va conduce si campania PNL pentru alegerile europene din 25 mai. Temele “proiectului de tara” si “prezidential” anuntate se confunda cu temele partidului. Cuvantul de ordine este “liberal“, sau “liber” printr-un joc de cuvinte facut de mai multi dintre liderii PNL de pe scena fata de situatia PNL din interiorul USL. A fost marcat in context si sloganul istoric al PNL, Prin noi insine folosit si in recuzita evenimentului. Chiar si partea scenica a fost net superioara altor evenimente similare locale, indicand o pregatire speciala.
Cele cinci teme anuntate ale platformei prezidentiale sunt:
1. democratia politica reala,
2. statul de drept si domnia legii,
3. economia liberala,
4. administratie performanta, nu pentru clientela politica,
5. politica externa coerenta, activa si ofensiva cu principala miza – parteneriatul cu SUA.
Crin Antonescu a diferentiat oferta sa politica atat de Victor Ponta-PSD, cat si de Traian Basescu pe toate axele proiectului. In raport cu Victor Ponta si PSD esenta mesajului este ca PNL continua un proiect, cele 5 teme, pe care l-a dorit si in USL, dar si in ADA mai de mult, proiect care a fost subminat insa de partenerii de coalitie ai acestuia. Intr-o exprimare folosita de presa, PNL ar fi astfel ”continuatorul moral” al USL.
Partea finala a discursului contine si o pozitionare fata de electorat care distinge doua moduri de a face politica in Romania:
1. stanga care nu “da doi bani pe aspiratiile oamenilor” si nu are incredere in romani, (stanga fiind aici mai mult un soi de atitudine politica mai larga)
si
2. PNL care trebuie sa se adreseze aspiratiilor cetatenilor indiferent de conditia materiala precum si dorintei acestora de a fi respectati.
Aceasta pozitionare incearca explicit sa stearga distinctia: oameni saraci/sarmani-oameni bogati si clivajul rural/urban, care in mod evident a fost paradigma in care s-a construit politica romaneasca post89 (de ex”: cele 2 Romanii ale lui Adrian Nastase, despre care vorbea in 2004).
Asa cum a anuntat Crin Antonescu in mai multe discursuri recente e vorba de o fortificare a identitatii PNL. In plus e vorba incercarea de a pozitiona PNL ca una din cele doua alternative majore pentru viitorul Romaniei, una “progresista” in mod evident si in contra celei retrograde, a vechiului sistem caruia “nu ii pasa” (the politics of the past).
Sursa: Agentia de Rating Politic