Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză Reuters: avans economic sub așteptări pentru țările din Europa de Est

AP
afaceri plati cu cardul

Monedele şi acţiunile companiilor din Europa Centrală şi de Est (CEE) au avut joi evoluţii mixte, după ce datele publicate de Eurostat au arătat că avansul economic în trimestrul trei din 2019 a fost sub aşteptări în cea mai mare parte a regiunii, transmite Reuters, informează Agerpres.

Citește și: România − grânarul Europei, doar un mit! Țara noastră se află abia pe locul opt din UE în privința puterii agricole

Forintul ungar s-a apreciat cu 0,2% faţă de euro, în condiţiile în care creşterea economiei Ungariei a accelerat mai mult decât se estima, înregistrând un avans anual de 5% în trimestrul trei din 2019.

Motorul creşterii în Europa Centrală şi de Est l-a reprezentat consumul intern deoarece lipsa de forţă de muncă a dus la majorarea salariilor.

Chiar dacă cererea internă a compensat până acum încetinirea economică a partenerilor comerciali ai CEE din zona euro, datele publicate joi de Eurostat sugerează că avansul economic începe să fie afectat de aceste evoluţii.

"Datele pentru Europa Centrală şi de Est din trimestrul trei arată că, deşi s-a înregistrat cel mai slab ritm de creştere regional din ultimii peste trei ani, avansul a rămas solid în Ungaria şi Polonia. Dar slăbiciunea cu care se confruntă zona euro va avea probabil efecte mai profunde iar creşterea în CEE va încetini probabil mai accentuat în 2020", se arată într-un raport al Capital Economics.

Datele Eurostat arată că toate ţările UE au raportat creşteri anuale ale PIB în trimestrul trei din 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost în: Ungaria (4,8%), Polonia (4%), Bulgaria (3,7%), Lituania (3,6%) şi România (3,2%).

În ritm trimestrial, economia Cehiei a înregistrat în trimestrul trei din 2019 cel mai lent ritm de creştere din ultimii peste trei ani, din cauza declinului industriei.

Toate ţările UE au raportat creşteri trimestriale ale PIB în trimestrul trei din 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost în: Polonia (1,3%), Ungaria (1,1%), Bulgaria, Cipru şi Letonia (toate cu 0,7%) şi România (0,6%).

Coroana cehă s-a apreciat joi cu 0,1% faţă de euro, în timp ce zlotul polonez nu s-a modificat semnificativ. Leul s-a depreciat joi cu 0,34 bani (0,07%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4.7669 lei/euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.