Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză | Vladimir Putin păstrează loialitatea elitei politice ruse, în ciuda protestelor la nivel internațional

Tass
Vladimir Putin

Președintele Vladimir Putin își păstrează deocamdată loialitatea publică a elitei politice a Rusiei, în ciuda protestelor internaționale privind invazia Ucrainei și sancțiunile fără precedent, relatează AFP într-o analiză, potrivit Kyiv Post. Artiștii ruși și personalitățile mass-media grele s-au declarat împotriva războiului și chiar și oligarhii miliardari au oferit critici voalate.

Dar, după aproape o lună de lupte, nu a existat nicio izbucnire aparentă de disidență din interiorul cercului interior al lui Putin sau dintre greii politici din interiorul țării. „Nu a existat niciun semn de scindare” în cadrul clasei conducătoare, a spus Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei de analiză politică R.Politik. „Există un consens deplin, deși posibil cu diferențe de tactică”, a adăugat ea.

Ea a spus că trebuie făcută o distincție între a avea rezerve cu privire la invazie și a fi gata să acționeze.

„Oamenii sunt în stare de șoc și mulți cred că aceasta este o greșeală. Dar nimeni nu este capabil să acționeze. Fiecare este concentrat pe propria supraviețuire.”

Surse diplomatice occidentale spun că, în ciuda impactului zdrobitor al sancțiunilor asupra economiei ruse, nu există încă niciun semn că acest lucru se va traduce în schimbare politică.

Principala critică internă la adresa invaziei, potrivit lui Stanovaya, vine din partea forțelor „periferice” de dreapta radicală care consideră că nu procedează suficient de agresiv.

– „Am cultivat un sistem” –

Televiziunea de stat rusă domină narațiunea, prezentând ceea ce Kremlinul numește o „operație militară specială” în Ucraina ca o misiune eroică împotriva agresiunii occidentale.

Opoziția liberală s-a evaporat, partidele reprezentate în parlament aproape întotdeauna îndreptează linia Kremlinului în toate problemele, iar cel mai puternic inamic al lui Putin, Alexei Navalny, este în închisoare.

„Nu este o surpriză reală că nu am văzut încă divizări publice dramatice în cadrul elitei conducătoare”, a spus Ben Noble, profesor asociat de politică rusă la University College London și coautor al cărții recente „Navalny: Putin's Nemesis, Russia's”. Viitor?".

„Vladimir Putin a cultivat un sistem în care este înconjurat de super- loialiști care împărtășesc viziunea sa asupra lumii despre un Occident care vrea să distrugă Rusia, sau cei cărora le este prea frică să-și exprime disidența”, a spus el.

Vezi și: Opozantul rus Alexei Navalnîi, o nouă pedeapsă: Un tribunal din Moscova l-a condamnat la 9 ani de închisoare în regim strict

Pe 21 februarie, cu trei zile înainte de lansarea invaziei, Putin a convocat conducerea politică la Kremlin pentru un consiliu de securitate pentru a discuta despre recunoașterea regiunilor separatiste pro-Moscova din Ucraina ca independente.

Rând pe rând, într-un spectacol teatral de unitate, cei 12 bărbați și o femeie s-au aliniat pentru a susține mișcarea de a recunoaște regiunile Donețk și Lugansk ca independente, o mișcare acum văzută ca vestind războiul.

– „A cincea coloană” –

Printre cei prezenți la întâlnire se numără cei trei bărbați despre care sursele de securitate occidentale cred că formează cel mai strâns cerc interior al lui Putin - ministrul Apărării Serghei Șoigu, secretarul Consiliului Național de Securitate Nikolai Patrushev și șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) Alexander Bortnikov.

Nu s-a auzit nici cel mai mic murmur de disidență din partea celor care au participat sau chiar din partea unor funcționari de rang inferior.

Putin a emis pe 16 martie un avertisment înfiorător împotriva neascultării liniei Kremlinului, spunând că Occidentul pariază „pe o a cincea coloană, pe trădătorii națiunii” pentru a slăbi Rusia.

Vezi și: Putin se teme că ar putea fi otrăvit: A înlocuit 1000 de membri ai personalului (The Daily Beast)

Practic, singurul actual sau fost insider care a spart rândurile este fostul consilier al Kremlinului și fostul viceprim-ministru Arkadi Dvorkovici – de asemenea, șeful principalului organism mondial de șah.

El a ieșit împotriva războiului într-un interviu al unei reviste americane și a renunțat la postul său de conducere a unei fundații de antreprenoriat.

- 'Luarea deciziilor' -

Au existat speculații cu privire la viitorul șefului băncii centrale Elvira Nabiullina, economist la conducerea Băncii Rossii din 2013. Ea a fost fotografiată arătând abătută la o întâlnire de la Kremlin și a postat un videoclip criptic, în care a recunoscut că economia rusă se află într-o situație „extremă” și a spus: „Cu toții ne-ar fi plăcut foarte mult să nu se fi întâmplat acest lucru”.

Însă Putin a cerut săptămâna aceasta parlamentului să o nominalizeze pentru un alt mandat, aparent ascuțind zvonurile că ar putea demisiona în semn de protest față de război.

Au existat murmure de îngrijorare din partea oligarhilor care riscă să piardă masiv în urma invaziei, precum magnații Oleg Deripaska și Mihail Fridman, care au făcut ambii comentarii precaute în promovarea păcii.

Pe 3 martie, consiliul de administrație al celei mai mari companii energetice private din Rusia, gigantul petrolier Lukoil, a cerut, de asemenea, încetarea conflictului.

Noble a adăugat că mulți membri ai elitei au fost șocați de invazie, deoarece marea majoritate „nu fusese implicată în procesul de luare a deciziilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.