Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAR promovează proiecte ce vizează lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, în valoare de peste 425 milioane de euro

ANAR
Apele Romane

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) are, în prezent, în promovare la Ministerul Fondurilor Europene (MFE), 16 proiecte ce vizează lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, care includ şi soluţii verzi, pentru protecţia şi reabilitarea ecosistemelor naturale sau refacerea biodiversităţii, în valoare de 426 de milioane de euro.

În urma inundaţiilor din bazinul hidrografic Jiu, specialiştii au propus măsuri suplimentare de apărare a populaţiei riverane care trăieşte de-a lungul Jiului de Vest, pe tronsonul cuprins între localităţile Câmpul lui Neag şi confluenţa râului Jiul de Vest cu râul Jiul de Est. "Mai exact, este vorba despre apărarea localităţilor: Valea de Brazi, Uricani, Lupeni, Jiu-Paroseni, Vulcan, Iscroni", notează instituţia, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban începe luna cu ședință de guvern: Actele introduse pe ordinea de zi

În acest context, directorul general de la "Apele Române", Ervin Molnar, a iniţiat, în premieră, o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), MFE şi cei ai ONG-urilor, respectiv din partea World Wide Fund for Nature (WWF România).

"În urma discuţiilor dintre ANAR şi WWF, specialiştii Apelor Române vor completa măsurile structurale, de consolidare a apărărilor de mal pentru zonele locuite, cu măsuri de renaturare şi de reactivare a unui braţ vechi al Jiului din cadrul proiectului intitulat "Amenajarea complexă a râurilor Jiul de Vest şi Jiul de Est în vederea apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor riverane - obiectul I: Punerea în siguranţă a barajului Valea de Peşti, judeţul Hunedoara", proiect care este propus spre finanţare europeană prin Axa 5- POIM", precizează sursa citată.

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lun, viața revine la normal

De asemenea, specialiştii de la "Apele Române" au prezentat reprezentanţilor WWF şi celor ministeriali şi alte proiecte de anvergură, cum ar fi "Creşterea capacităţii de atenuare a Acumulării Călineşti şi de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungară, judeţul Satu Mare" de la nivelul bazinului hidrografic Someş-Tisa, ce presupune, pe de o parte punerea în siguranţă a barajului, iar, pe de altă parte, măsuri prietenoase cu mediul, cum ar fi îndepărtarea digurilor de mal, prin aplicarea principiului european "mai mult spaţiu pentru râuri".

Un alt exemplu este proiectul "Reconectarea şi restaurarea luncii inundabile, remeandrarea cursului de apă Jijia", de la nivelul bazinului hidrografic Prut-Bârlad, prin care sunt integrate măsuri 100% ecologice.

Conform statisticilor realizate până la ora actuală de către specialiştii ANAR, peste 60% din inundaţiile care se produc în România sunt provocate de scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, inclusiv pe cursurile mari de apă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.