Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă internaţională în Siria privind utilizarea de arme chimice

mirror.co.uk
avion doborat, siria

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat miercuri că studiază toate ''alegaţiile credibile'' recente privind utilizarea de arme chimice în Siria, în timp ce, potrivit unor rapoarte, arme toxice ar fi desfăşurate de către regim, relatează AFP. ''Alegaţiile recente referitoare la utilizarea de arme chimice în Siria continuă să fie o sursă de gravă preocupare'' şi OIAC ''studiază toate posibilităţile credibile'', a indicat într-un comunicat organizaţia internaţională, cu sediul la Haga, conform Agerpres.

În ultimii ani, regimul lui Bashar Al-Assad a fost acuzat că a întreprins mai multe atacuri chimice, îndeosebi în fief-ul rebel Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc. Aceste alegaţii au determinat SUA să ameninţe cu o nouă acţiune militară, în timp ce Siria a negat utilizarea de arme chimice, denunţând ''minciunile'' Franţei şi ale SUA.

Rusia, aliat de neclintit al regimului lui Bashar Al-Assad, a denunţat la rândul său ceea ce ea a numit ''o campanie de propagandă''. ''O metodologie riguroasă este utilizată pentru a întreprinde o anchetă şi raportul misiunii OIAC ''va ţine cont de coroborarea mărturiilor, cercetărilor, rapoartelor medicale, precum şi a eşantioanelor obţinute'', a precizat ea. ''Orice utilizare de arme chimice reprezintă o încălcare a Convenţiei privind armele chimice şi a normei internaţionale, greu câştigată, care interzice aceste arme'', a reiterat directorul general al OIAC, Ahmet Oszumcu, într-un comunicat. ''Responsabilii utilizării lor trebuie să dea socoteală. Aceste arme abominabile nu-şi au loc în lumea de astăzi'', a adăugat el.

Peste 96% din stocurile mondiale declarate arme chimice au fost distruse până în prezent sub supervizarea OIAC.

Siria lui Bashar Al-Assad a devenit un stat-membru al OIAC în 2013, admiţând că deţine un stoc de arme chimice, la presiunea SUA şi a Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.