Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCOM propune noi categorii de frecvenţe radio exceptate de la licenţiere

facebook.com
ancom

Noi categorii de interfeţe radio, utilizate de echipamentele radio ce funcţionează în benzi de frecvenţe radio atribuite serviciului de amator, respectiv serviciului de amator prin satelit, sunt propuse de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un proiect de decizie, publicat vineri în consultare publică.

"Proiectul supus consultării publice urmăreşte să reglementeze noi interfeţe radio care vizează echipamentele radio ce funcţionează în regim de emisie sau emisie/recepţie în benzi atribuite serviciului de amator, respectiv serviciului de amator prin satelit. Interfeţele propuse au ca documente de referinţă standardele ETSI EN 301 489-1, EN 301 489-15 şi EN 301 783. Reglementarea interfeţelor radio va permite radioamatorilor să utilizeze echipamente radio în scopul efectuării de experimente şi al comunicării prin telegrafie fără fir, fără a produce interferenţe altor utilizatori ai spectrului radio. Pentru a putea răspunde cerinţelor din ce în ce mai mari şi mai complexe de acces la resursa limitată de spectru radio pentru mai multe aplicaţii şi sisteme ce utilizează tehnologiile moderne în domeniul radiocomunicaţiilor, a apărut necesitatea de a identifica noi metode şi scenarii de utilizare partajată a spectrului radio", se arată într-un comunicat de presă transmis.

Potrivit arbitrului pieţei telecom, în cazul frecvenţelor radio sau al benzilor de frecvenţe radio utilizate fără obţinerea prealabilă a unei licenţe, este necesară definirea condiţiilor pentru utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio, "ceea ce implică studii de utilizare partajată a spectrului radio şi de compatibilitate radioelectrică între diverse aplicaţii şi sisteme, având ca rezultat specificaţii tehnice, cunoscute sub numele de interfeţe radio, cu acronimul RO-IR".

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de Internet a ANCOM, iar persoanele interesate pot formula şi transmite observaţii şi propuneri până la data de 21 februarie 2022, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.