Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andi Cristea, europarlamentar PSD: Nu acceptăm să transformăm banii europeni într-un instrument de control

andi cristea

Europarlamentarul PSD Andi Cristea a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu acceptă transformarea banilor europeni într-un instrument de control asupra statelor membre cu drepturi depline. El mai spune că dezbaterea de joi din Parlamentul European a fost ”doar o piesă dintr-un puzzle”.

”Am sperat că Parlamentul European să dezbată cât mai rațional acest dosar. Motivul e unul simplu - nu acceptăm să transformăm banii europeni într-un instrument de control asupra Statelor Membre cu drepturi depline. Cred că e periculos să acceptăm intervenții directe în politică internă a statelor membre, sub orice formă. Dezbaterea din plen mi-a ridicat semne de întrebare - Criteriile pentru acordarea fondurilor europene sunt interpretabile, nu sunt clare și în loc de o dezbatere pe eficiența alocărilor financiare, avem doar întrebări la care nu am primit răspuns - definită exactă a statului de drept, cine stabilește când statul de drept este încălcat - funcționari, fie ei europeni, organizații non guvernamentale, în lipsa judecătorilor Curții Europene? Nu este acceptabil politic, și probabil, vom vedea în viitor, nici juridic comunitar, să oferim unor instituții europene puteri peste acelea prevăzute în TFUE (tratatul de funcționare al UE). Legislația secundară UE nu poate să modifice legislația primară, tratatele de funcționare”, a declarat pentru MEDIAFAX Andi Cristea.

El a mai spus că dezbaterea de joi e ”doar o piesă dintr-un puzzle”.

”Puzzle-ul arată în felul următor: După ce Marea Britanie iese din UE, dispare cel de-al doilea contributor net la bugetul Uniunii Europene, decii banii europeni vor fi mai puțini. Problemele Uniunii, pe de altă parte, sunt în creștere. Statele membre vestice, influențe, se confruntă cu provocări structurale - migrația și terorismul, care vin din vecinătatea sudică Mediterana, Nordul Africii, Orientul Mijlociu. Nu din est. De aici și interesul lor legitim că banii europeni să meargă spre sud - spre aceste zone, pentru a gestiona cauzele migrației economice. Altfel spus, apariția elementelor de conditionalitate, fie ele referitoare la respectarea statului de drept sau diverse alte valori, în ceea ce privește modul de alocare al banilor europeni reprezintă o narațiune instituțională corectă, însă, mare atenție, e doar un pretext ambalat impecabil în termeni de narațiune, sub care banii europeni care mergeau în est, în interioriul UE către statele beneficiare ale politicii de coeziune, dar și în vecintatea estică precum Republica Moldova, Ucraina, vor fi din ce în ce mai puțini, pe măsură ce sunt și vor fi redirecționați către vecinatea sudică. Asta e jocul european, dincolo de povestea de valori și principii, o spun cu realism - cei puternici care contribuie la bugetul Uniunii Europene de o manieră substanțială vor să facă și regulile. Cei care sunt beneficiari neți de fonduri europene sunt trimiși în banca pentru a li se explică regulile. Eu, că europarlamentar român, am datoria să mă bat și atunci când știu că șansele de succes sunt minime”, a mai spus europarlamentarul PSD.

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare, conform unui proiect de rezoluţie aprobat joi de Parlamentul European.

"Asistată de un grup de experţi independenţi, Comisia Europeană va avea sarcina de a depista «deficienţe generalizate în privinţa statului de drept» şi va decide măsuri care ar putea include suspendarea plăţilor efectuate prin bugetul UE sau reducerea prefinanţării", se arată în proiectul aprobat joi de Parlamentul European cu 397 de voturi pentru, 158 împotrivă şi 69 de abţineri.

Planul va fi implementat doar dacă va fi aprobat după negocieri de Parlamentul European şi de Consiliul European.

Imediat ce un stat membru sancţionat va remedia problemele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot hotărî deblocarea fondurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.