Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Cristea, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România: 'Raportul MCV ar putea fi ridicat anul viitor'

angela cristea

Angela Cristea a declarat, marți, că raportul MCV este un regres față de cel anterior, în special în ceea ce privește asigurarea independenței justiției.”. Șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în Româniaa precizat că este posibil ca raportul să fie închis anul viitor.

„Ce observăm în acest raport? Este un regres față de raportul anterior mai ales în ceea ce privește asigurarea independenței justiției. În același timp, rămânem profund angajați obiectivului de a închide acest Mecanism de Verificare și Cooperare, dacă este posibil pe perioada mandatului acestei Comisii, deci anul viitor. (...) Cele două țări sunt monitorizate fiecare după meritele sale. Este fezabil din punctul nostru de vedere, pentru asta fiecare știe ce are de făcut. Este important să existe voința politică pentru garantarea independenței justiției și pentru continuarea luptei împotriva corupției. Și este important și pentru cetățenii României să vadă că există instituții care aduc în fața legii orice cetățean suspectat de încălcarea acestei legi în orice poziție de putere s-ar afla acel cetățean”, a declarat Angela Cristea.

Citește AICI raportul COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare

Citește AICI raportul CE

Întrebată dacă raportul MCV reprezintă o Europă cu două viteze, așa cum cei de la PSD susțin, Angela Cristea a precizat că nu vede o legătură între cele două.

„Nu văd legătura între Europa cu două viteze și un mecanism cu care, de altfel, atât România, cât și Bulgaria au fost de acord încă din momentul aderării. Sunt lucruri diferite: viitorul Europei și diferite scenarii și acest mecanism pe care l-am agreat în momentul aderării tocmai pentru a avea garanția că în România și Bulgaria se face dreptate la fel cum se face și în celelalte state membre”, a precizat Șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Citește și: Rareș Bogdan face dezvăluiri importante! Ce se ascunde în spatele relației dintre Firea și Dragnea

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017.

Citește și: Lovitură în plin dată de Guvern, pentru mii de români! Nu vor primi nici în 2019 acești bani promiși de ani buni

"Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.