Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ani Eliza Busuioc, autoare și ilustratoare de cărți pentru copii: Este important să înțelegem că sfinții au fost oameni ca noi

basilica.ro
Ani Eliza Busuioc

„Este important să înțelegem că sfinții au fost oameni ca noi, că sfințenia este o calitate accesibilă”, spune Ani Eliza Busuioc, autoare și ilustratoare de cărți pentru copii, într-un interviu acordat Basilica.ro.

Ani Eliza Busuioc este redactor la Editurile Patriarhiei Române și la revista Chemarea Credinței, publicaţia dedicată de Biserică familiei creștine și mai ales copiilor. Ea dezvăluie ce anume este important să le transmitem copiilor prin poveștile despre sfinți și ce o inspiră în crearea cărților pentru copii.

Basilica.ro: Cum v-ați descoperit talentul de povestitor? Dar pe cel de ilustrator?

Ani-Eliza Busuioc: Încă nu mi-am descoperit talentul de povestitor, însă am descoperit necesitatea comunicării eficiente cu cei din jurul meu, în special cu copiii. Mă străduiesc în permanență să fiu receptivă la nevoile copiilor și în funcție de solicitările lor îmi exprim verbal sau în scris gândurile, ideile, răspunsurile la problemele lor.

Ilustrația ajută la înțelegerea unui text, explicând prin imagine ceea ce transmite acesta și răspunde dorului de frumos care se găsește în sufletele copiilor. Am început să ilustrez tot din dorința de a arăta cât mai concret ceea ce gândesc legat de textele ilustrate.

Basilica.ro: Care sunt poveștile preferate în familia dumneavoastră?

Ani-Eliza Busuioc: Poveștile preferate sunt cele care vorbesc despre curaj, prietenie, compasiune, hărnicie. Mi-au displăcut poveștile care promovează ambiția, răzbunarea, victimizarea unor categorii sociale prin blamarea altora. Pot menționa ca basme preferate: Harap Alb, Prâslea cel voinic și merele de aur, Fata moșului și fata babei.

Basilica.ro: De ce este importantă cartea pentru copii?

Ani-Eliza Busuioc: Cartea modelează gândirea și are marele avantaj al rezistenței în timp: Verba volant, scripta manent, după cum spune proverbul latin. Nu întâmplător suntem chemați să cunoaștem și să reflectăm zilnic la textele Sfintei Scripturi. Acestea ne ajută să ne consolidăm mintea pe temelia revelației dumnezeiești.

Basilica.ro: Vorbiți-ne, vă rugăm, despre atelierele de lectură pe care le organizați cu copiii. Ce le rămâne lor? Și cu ce plecați dumneavoastră de la aceste întâlniri?

Ani-Eliza Busuioc: În fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, la biserica „Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Ap. Petru și Pavel” a Parohiei Sf. Ioan Botezătorul, se desfășoară catehezele pentru copii, care includ, de cele mai multe ori, ateliere de lectură.

În cadrul acestora lecturăm împreună pasaje din Sfânta Scriptură sau din viețile sfinților, orientându-ne în alegerea acestora după calendarul anului bisericesc.

Lectura devine prilej de discuție, îi provoc pe copii să-și expună opiniile, să pună întrebări și chiar să găsească singuri răspunsuri. Nu le impun părerile mele, ci le creionez direcții, le arăt cum se poate gândi și trăi, avându-L pe Dumnezeu ca reper și nădejde, în orice situație ne-am afla.

Cred că după fiecare atelier rămânem toți cu bucuria adunării în numele Domnului, a conștientizării că El Se află tainic în mijlocul nostru și a reflectării împreună la Cuvântul lui Dumnezeu.

Basilica.ro: Ați dedicat o carte familiei Sfântului Ier. Vasile cel Mare și una Sfântului Mc. Pantelimon și mamei sale. De ce este important, mai ales astăzi, să rememorăm copilăria sfinților și să evocăm familiile lor?

Ani-Eliza Busuioc: Este important să înțelegem că sfinții au fost oameni ca noi, că sfințenia este o calitate accesibilă și nouă, ea este darul lui Dumnezeu, care este primit în funcție de voința noastră, de modul cum alegem să gândim și să trăim împreună cu Dumnezeu. Cunoscând contextul vieții sfinților, copiii îl pot compara cu al lor și au șanse mai multe de a dori să imite faptele sfinților.

Basilica.ro: De ce vi s-a părut important să scrieți o carte pentru copii despre răbdare, care îl are în centru pe Dreptul Iov?

Ani-Eliza Busuioc: Cartea aceasta răspunde atât copiilor mai mari, cât și adulților care caută să nu fie dominați de frică, stare care împinge spre neîncredere, nerăbdare și în cele din urmă spre ură față de semeni.

Parcurgând istoria lui Iov, fiind, prin intermediul lecturii, martorii suferințelor prin care el trece, cititorii au șansa de a înțelege că viața lor este un dar, de asemenea familia, locuința, rudele, prietenii, natura, obiectele.

Este o amăgire să credem că viața și toate celelalte ne aparțin. Toate sunt daruri de care reușim să ne bucurăm prin încredere în Creatorul și Purtătorul de grijă al nostru, prin smerenie și recunoștință.

Desigur, cartea este eficientă pentru cine are ochi de văzut și urechi de ascultat, adică are mintea deschisă spre înțelegere, prin harul Duhului Sfânt.

Basilica.ro: Ce surse de inspirație aveți pentru cărțile dumneavoastră?

Ani-Eliza Busuioc: Sfânta Scriptură și viețile sfinților, împletite cu viețile noastre, scrierile catehetice ale Sfinților Părinți ai Bisericii, Patericul egiptean, dar și alte cărți, nu doar de teologie, ci și de beletristică, de memorialistică.

Basilica.ro: Ce provocări vă oferă creșterea copiilor în lumea de azi și cum reușiți să depășiți cu bine aceste provocări? Ce rol joacă credința în acest sens?

Ani-Eliza Busuioc: Credința este temelia pe care m-am bazat în creșterea copiilor. Mai presus de neputințele noastre este Dumnezeu care ne poartă și le poartă de grijă celor mici. Pe El L-am arătat lor sub toate formele posibile, pentru ca în El să-și pună nădejdea.

Provocările de acum și dintotdeauna sunt de a uita de Dumnezeu și de a trăi ca și cum El nu există. Deci efortul creștinilor trebuie să fie susținut în sens invers.

Basilica.ro: Ce mesaj aveți pentru familiile de azi?

Ani-Eliza Busuioc: Familiile nu se constituie prin acte oficiale sau prin rețete ale lumii acesteia, ci prin Tainele Bisericii, prin care oamenii se unesc cu Hristos și unul cu altul, primind prin Duhul Sfânt bucuria de a fi împreună, înțelegerea între ei, unitatea de gândire, compasiunea față de nevoile celor din jur.

Să nu alergăm după forme fără fond, la fel ca păgânii, ci să fim atenți la Cel ce dă viață și sens creației întregi. Familiile au viață și devin dătătoare de viață, în măsura în care se recunosc a fi mlădițe ale Viței adevărate și veșnice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.