Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ani grei de puşcărie pentru doi soldaţi ruşi prinşi în Ucraina

sua ucraina rusia

Un tribunal din Kiev a condamnat luni la 14 ani de închisoare cu executare doi soldaţi ruşi capturaţi în estul separatist al Ucrainei şi despre care autorităţile ucrainene afirmă că sunt agenţi ai serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), transmite agenţia EFE.

Aleksandr Aleksandrov şi Evgheni Erofeev au fost arestaţi în mai 2015 în timp ce luptau alături de insurgenţii proruşi şi au fost inculpaţi pentru 'conspiraţie' în vederea 'provocării unui conflict armat' în regiunile Donetsk şi Lugansk, cele două provincii separatiste rusofone. Preşedintele Petro Poroşenko a declarat despre cei doi condamnaţi că 'au participat la agresiunea militară (rusă) împotriva Ucrainei', în timp ce aceştia au calificat verdictul instanţei drept unul 'politic', dar au admis că au luptat alături de rebelii proruşi, susţinând însă că au fost voluntari şi acţiunea lor a fost motivată doar de convingere. Avocaţii lor au cerut să fie consideraţi prizonieri de război, solicitare respinsă de instanţa ucraineană întrucât autorităţile de la Kiev apreciază că ei au acţionat ca agenţi ai serviciilor secrete ruse.

Preşedintele Poroşenko a propus Moscovei predarea celor doi soldaţi ruşi în schimbul femeii pilot ucrainene, Nadia Savcenko, condamnată recent în Rusia la 22 de ani de închisoare pentru după ce autorităţile ruse au acuzat-o de uciderea a doi ziarişti ruşi în estul separatist al Ucrainei. Omologul său rus, Vladimir Putin, a admis joia trecută pentru prima dată că există contacte pe această temă cu autorităţile de la Kiev. 'Partenerii noştri cunosc poziţia noastră şi în astfel de chestiuni este mai bine să nu ne precipităm', a indicat liderul de la Kremlin.

Avocaţii ambelor părţi s-au pronunţat în favoarea unui asemenea schimb, dar surse oficiale ruse au sugerat că solicitarea Moscovei este ca Ucraina mai întâi să recunoască vinovăţia Nadiei Savcenko, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.