Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ankara cere Belinului o poziţie clară: 'Ori cu noi, ori cu puciştii'

turcia, germania

Premierul turc Binali Yildirim a afirmat marţi că Germania trebuie să aleagă între statul turc şi presupuşii pucişti, acuzând Berlinul că înveninează relaţiile turco-germane oferind azil unor militanţi care au fugit din calea represaliilor din Turcia, informează AFP, potrivit agerpres.

'Germania trebuie să ia o decizie importantă. Dacă vrea o ameliorare a relaţiilor sale cu Turcia (...), atunci ea nu trebuie să se întoarcă spre separatişti (kurzii din PKK)', nici spre cei 'gulenişti' (de la Fethullah Gülen), presupuşi responsabili ai tentativei de puci eşuate anul trecut, 'ci spre Republica Turcia', a declarat Yildirim în timpul unui discurs retransmis la televiziune.

Ucraina BLOCHEAZĂ cele mai populare site-uri şi servicii de internet ruseşti

Aceste declaraţii survin la o zi după ce Ankara le-a interzis unor deputaţi germani să se deplaseze la baza de la Incirlik, în sudul Turciei, unde sunt desfăşuraţi militari germani.

Cancelarul federal german Angela Merkel a calificat luni această decizie ca fiind 'regretabilă' şi a evocat posibile 'alternative la Incirlik', cum ar fi Iordania.

Ankara nu a explicat în mod oficial motivele care au dus la această interdicţie, însă Berlinul suspectează Turcia că vrea să pedepsească Germania pentru că a acordat azil politic unor militari turci care au solicitat acest lucru după represaliile lansate în urma loviturii de stat eşuate din 15 iulie anul trecut.

Fără a evoca direct Incirlik, premierul Yildirim a acuzat marţi Berlinul că a provocat 'o nouă degradare a relaţiilor' acordând azil 'unor militanţi ce au fugit în străinătate' după puciul eşuat din iulie.

Comandantul Marinei americane cere consolidarea rapidă a Forţelor navale

Mai multe sute de diplomaţi, militari şi membri ai familiilor lor au înaintat cerere de azil în Germania după puciul imputat de Ankara mişcării predicatorului islamic Fetullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA.

Din ianuarie, Ankara presează Berlinul să respingă astfel de cereri şi cere de asemenea extrădarea presupuşilor pucişti care au găsit refugiu în Germania.

Berlinul şi Ankara traversează de un an confruntări şi crize diplomatice, Turcia acuzând constant Germania de ingerinţă sau de susţinere acordată grupărilor 'teroriste' precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Această nouă dispută intervine la scurt timp după o profundă criză de la începutul primăverii: preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Berlinul şi alte capitale europene de 'practici naziste' după ce acestea au interzis mai multe mitinguri în susţinerea reformei constituţionale menită să întărească atribuţiile preşedintelui Erdogan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.