Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANM: Cum va fi vremea în urmatoarele 2 săptămâni

nori

Vremea va continua sa fie 'capricioasa' în urmatoarele doua saptamâni, cu intervale în care temperaturile maxime vor ajunge chiar si la 14 grade Celsius, dar si cu episoade de precipitatii, fie sub forma ploaie fie mixte, la nivelul întregii tari, arata prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie, pentru perioada 9-22 martie, publicata luni.

În Banat, în primele trei zile din aceasta saptamâna, vremea se va încalzi, astfel încât media regionala a maximelor termice va creste de la 10 la 12 grade, iar cea a minimelor, de la -2 la 2 grade cu plus. Între 12 si 15 martie însa, valorile termice vor marca o scadere, astfel încât mediile de 6-8 grade, ziua, si între -2 si zero grade, noaptea, se vor situa sub cele normale pentru a doua decada a lunii martie. Pentru cea de-a doua saptamâna sunt estimate temperaturi diurne si nocturne în usoara crestere, apropiate de mediile climatologic specifice acestei perioade din an. Probabilitatea pentru precipitatii, în general slabe cantitativ, va fi ridicata în intervalul 11-14 martie. Vor fi ploi, dar trecator se pot semnala si precipitatii mixte în timpul noptilor. Pe parcursul celei de-a doua saptamâni vor fi intervale cu ploi slabe, pe spatii restrânse.

În zona Crisanei, în intervalul 9-11 martie, temperaturile maxime de 11-13 grade, în medie regionala, vor fi usor mai ridicate decât în mod obisnuit, iar media celor minime, initial negativa, va ajunge sa depaseasca cu putin pragul înghetului. Începând din data de 12 martie si pâna la sfârsitul primei saptamâni, valorile termice se vor situa sub cele normale specifice datei din calendar, marcând o scadere mai mare la valorile diurne, a caror medie va fi de 7-9 grade, si ceva mai redusa la valorile nocturne, în medie de -3...-1 grad Celsius. Pentru cea de-a doua saptamâna sunt estimate temperaturi în crestere usoara si treptata, caracterizând un regim termic în general normal pentru aceasta perioada din an. Probabilitatea pentru precipitatii slabe cantitativ va fi ridicata în intervalele 11-15 martie, 17 martie si 19-22 martie. Local va ploua, dar trecator, în timpul noptilor, se pot semnala si precipitatii mixte.

În Transilvania, primele zile ale intervalului de referinta vor fi caracterizate de temperaturi diurne usor mai ridicate decât în mod normal, maximele fiind, în medie regionala, de 9-11 grade, în timp ce media minimelor, desi în crestere, se va mentine negativa, între -5 si -2 grade. Cu începere din 12 martie si pâna la sfârsitul primei saptamâni, valorile termice vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obisnuit, mediile maximelor fiind de 5-7 grade, iar cele ale minimelor de -4...-3 grade. Între 16 si 22 martie, media valorilor termice maxime diurne va creste destul de putin, atingând 8 grade, iar temperaturile nocturne se vor situa, la rândul lor, usor sub mediile climatologice specifice acestei perioade din an, cu o medie în jurul valorii de -3 grade. Precipitatii slabe, mixte sunt preconizate pentru intervalele 12-15 martie si 17-18 martie, dar acestea vor fi posibile, pe spatii restrânse, si în cursul celei de-a doua saptamâni. Vor fi conditii de formare a poleiului.

În Maramures, pâna miercuri, regimul termic va fi unul mai ridicat fata de cel normal la început de martie, cu maxime în medie de 10-12 grade, însa noptile vor fi reci, media minimelor fiind între -4 si -2 grade. Ulterior, temperaturile diurne vor coborî sub normalul perioadei, cu maxime, în medie regionala, între 6 si 8 grade, iar cele nocturne vor avea o medie usor negativa. În cea de-a doua saptamâna, valorile termice vor creste usor, în special la maxime, astfel ca se va atinge treptat normalul datei calendaristice. Probabilitatea pentru precipitatii în general slabe, predominant ploi, va fi mai ridicata în datele de 12, 17, 21 si 22 martie, acestea fiind posibile la nivel local si în cea de-a doua saptamâna.

Pentru regiunea Moldovei, în intervalul 9-11 martie, zilele vor fi mai calde decât în mod obisnuit, cu temperaturi maxime de 10-11 grade, în medie regionala, dar noptile vor fi reci, cu o medie a minimelor de la -3 la -1 grad Celsius. În a doua parte a primei saptamâni, valorile termice diurne vor marca o scadere, astfel încât media maximelor va fi de 4-7 grade, iar cea a minimelor va creste, oscilând în jurul pragului de înghet. Pentru cea de-a doua saptamâna sunt estimate temperaturi în usoara crestere, cu precadere la valorile maxime, încât regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a lunii martie. Precipitatii sub forma mai ales de ploaie sunt asteptate pe spatii mai extinse si posibil moderate cantitativ, în intervalul 12-14 martie, dar ploi slabe si pe spatii relativ restrânse sunt de asteptat si în timpul celei de-a doua saptamâni.

În Dobrogea, în prima saptamâna, regimul termic diurn se va situa usor sub cel normal pentru aceasta perioada din an, concretizat prin media maximelor de 7-9 grade. Temperaturile minime vor avea medii între zero si 3 grade. În intervalul 16-22 martie valorile termice vor marca o crestere usoara, astfel încât mediile diurne vor ajunge la 10-11 grade, adica în jurul celor specifice datei din calendar, în timp ce minimele nocturne vor continua sa fie usor pozitive. Probabilitatea pentru ploi pe spatii extinse, slabe si moderate cantitativ, va fi mai mare în perioada 11-15 martie. Totodata, pe parcursul celei de-a doua saptamâni de prognoza, îsi pot face aparitia, doar izolat, ploile slabe sau burnita.

În Muntenia, în intervalul 9-11 martie, zilele vor fi usor mai calde decât în mod obisnuit, cu temperaturi maxime de 9-11 grade, în medie regionala, dar noptile vor fi reci, cu o medie a minimelor de la -2 la zero grade Celsius. În a doua parte a primei saptamâni, valorile termice diurne vor marca o usoara scadere, iar media maximelor va fi de 7-9 grade, iar cea a minimelor va creste, oscilând în jurul pragului de înghet. Pentru cea de-a doua saptamâna sunt estimate temperaturi în usoara crestere, cu precadere la valorile maxime, încât regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a lunii martie. Ploile în general slabe cantitativ vor fi prezente mai ales în intervalele 12-15 martie si pe 17 martie, dar local si trecator sunt posibile ploi slabe si în cea de-a doua saptamâna.

În Oltenia, în prima saptamâna de prognoza, regimul termic diurn va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada din an, concretizat prin maxime de 7-10 grade, în medie regionala, si minime între -2 si doua grade Celsius. În intervalul 16-22 martie valorile termice vor marca o crestere usoara si treptata fata de sfârsitul primei saptamâni, iar mediile diurne vor ajunge în jurul a 11 grade, în timp ce minimele nocturne vor continua sa oscileze în jurul pragului de înghet. Probabilitatea pentru ploi în general slabe cantitativ va fi mai ridicata în intervalele 12-15 martie si 16-17 martie, dar pe arii restrânse vor fi ploi slabe si în cea de-a doua saptamâna.

La munte, la începutul intervalului, dar si în cea de-a doua saptamâna, regimul termic va fi apropiat de cel climatologic normal, cu medii ale maximelor între un grad si 4 grade, respectiv ale minimelor între -6 si -3 grade Celsius. Ceva mai rece va fi intervalul 12-16 martie, când media temperaturilor maxime va fi negativa, iar pe timpul noptilor valorile termice medii vor coborî spre -8 grade. Probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi mai ridicata în a doua parte a primei saptamâni, în special în intervalul 12-13 martie, când în zonele înalte vor predomina ninsorile. În a doua saptamâna, temporar, vor fi ploi, lapovite si ninsori slabe si vor aparea conditii de formare a poleiului.

Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.