Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANRE a aprobat planul de investiţii al Transelectrica pentru perioada 2020-2029, de circa 5,67 miliarde lei

transelectrica

Planul de investiţii al transportatorului naţional de energie Transelectrica pentru perioada 2020-2029, de circa 5,67 miliarde lei, a fost aprobat miercuri de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

”În cadrul şedinţei Comitetului de reglementare din data de 9 decembrie 2020, ANRE a aprobat Planul de dezvoltare a reţelei electrice de transport pentru perioada 2020-2029 (PDRET), elaborat de Transelectrica, în calitate de operator de transport şi de sistem de energie electrică. Planul respectă prevederile legale în vigoare privind conţinutul, fundamentarea, aprobarea finanţării şi transparenţa decizională. Valoarea totală a planului de investiţii pentru perioada 2020-2029 este de circa 5,67 miliarde lei şi cuprinde lucrări de investiţii care au ca scop retehnologizarea reţelelor electrice de transport (RET) existente, integrarea producţiei din surse regenerabile şi a altor capacităţi de producţie, creşterea capacităţii de interconexiune, siguranţa alimentării consumului, precum şi dezvoltarea sistemelor informatice, de contorizare inteligentă şi de telecomunicaţii şi infrastructura critică, iar 0,69 miliarde lei investiţii se vor include în plan în funcţie de confirmarea parcurgerii etapelor de decizie necesare la nivelul părţilor interesate”, a anunţat ANRE, potrivit news.ro.

Citește și: Decizia neașteptată luată de Eugen Tomac: Mi-am depus demisia din funcția de președintele al PMP .

Pentru finanţarea planului de investiţii propus, aproximativ 300 milioane lei provin din fonduri europene nerambursabile.

Planul de dezvoltare aprobat integrează proiectele de interes comun, care contribuie la implementarea priorităţilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană: „Black Sea Corridor” şi „Mid Continental East Corridor”, cu termene de punere în funcţiune estimate în perioada 2025-2027 şi proiecte de interconexiune, care urmăresc atingerea obiectivului privind gradul de interconectare de 15% până în anul 2030, stabilit la nivelul Comisiei Europene.

În perioada 2023 – 2024 sunt prevăzute puneri în funcţiune ale liniilor Cernavodă – Stâlpu (cu racord în staţia Gura Ialomiţei) şi Smârdan – Gutinaş, care asigură evacuarea energiei electrice produsă din surse regenerabile în zona Dobrogea spre centrele de consum din centru, vest şi nord ale ţării.

De asemenea, pentru creşterea siguranţei alimentării cu energie electrică a zonei metropolitane Bucureşti, în perioada 2024-2029 sunt prevăzute finalizarea unor lucrări de investiţii prin care se vor realiza liniile şi staţiile electrice necesare, atfel încât să crească siguranţa şi fiabilitatea în această zonă.

Pentru următoarea revizie a PDRET, ANRE a prevăzut pentru Transelectrica obligaţii privind corelarea PDRET cu Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, cu Strategia energetică naţională şi Planul de dezvoltare a reţelei pe 10 ani la nivelul Uniunii Europene (TYNDP) şi evaluarea adecvanţei Sistemului Electroenergetic Naţional prin metode probabilistice conform prevederilor din Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică.

Citește și: Rareș Bogdan: PNL ar urma să aibă undeva la 10-11 miniştri

De asemenea, a fost analizat Planul de investiţii pentru anul 2021, asumat de operatorul de transport şi de sistem al gazelor naturale, Transgaz.

Valoarea totală a planului de investiţii este de 838,63 milioane lei, din care fonduri proprii ale operatorului 624,13 milioane lei şi contribuţii din fonduri nerambursabile 214,5 milioane lei.

Din valoarea totală a planului, 596,2 milioane lei reprezintă valoarea lucrării “Dezvoltări ale sistemului naţional de transport în zona de nord – est a României”, în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre Republica Moldova, lucrare care va asigura interconectarea sistemului naţional de transport cu sistemul din Republica Moldova. Restul valorii, de 242,4 milioane lei, reprezintă lucrări de dezvoltare pe teritoriul naţional al sistemului naţional de transport, lucrări care se vor finanţa în totalitate din surse proprii ale operatorului.

Pentru extinderea sistemului naţional de transport în vederea realizării de noi racordări, operatorul a alocat fonduri în valoare de 13 milioane lei, la care se vor adăuga noi resurse financiare pe măsură ce autorităţile administraţiei publice sau operatorii de distribuţie vor solicita racordarea la sistem de noi localităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.