Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANRP dă startul despagubirilor pe Legea 164/2014

anrp

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, a anuntat luni ca de anul acesta va începe plata primei transe de despagubiri pentru acele persoane care au dreptul sa primeasca compensatii pentru bunurile pierdute în Cadrilater, respectiv Basarabia de Nord, Bucovina si Tinutul Herta, în urma evenimentelor petrecute pe parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

În aceasta situatie s-ar afla zeci de mii de beneficiari, suma totala ridicându-se la aproximativ 500.000 de euro.
Acordarea de despagubiri catre persoanele aflate în aceasta situatie este reglementata de Legea 9/1998 (Cadrilater) si Legea 290/2003 (Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta).
'Cele doua legi au creat zeci de mii de beneficiari în România si din pacate foarte putine mii au fost efectiv platite. De aceea la sfârsitul anului 2012, ANRP era constient de o datorie catre aceste persoane, care se ridica la aproape o jumatate de miliard de euro. La sfârsitul anului 2013 s-a dat o ordonanta prin care am stabilit sa platim în sapte transe anuale. Curtea Constitutionala a spus atunci ca ordonanta în forma în care a fost adoptata nu este constitutionala, ceea ce ne-a adus în situatia în care anul trecut am promovat un proiect de lege la Guvern, care a fost aprobat. Ulterior Parlamentul l-a aprobat, astfel încât de la sfârsitul lunii decembrie 2014 a intrat în vigoare Legea 164/2014, care stabileste foarte clar ca toate aceste datorii pe care statul român le are se actualizeaza la data intrarii în vigoare a legii', a declarat presedintele ANRP, într-o conferinta de presa sustinuta la Cluj.
El a explicat, dând un exemplu, ca prin aplicarea coeficientului inflatiei din fiecare an o suma din anul 2004 se dubleaza în 2014.
George Baesu a precizat ca aceasta prevedere este inclusa în Legea 164/2014 si ca tot în acest fel vor proceda si instantele atunci când vor avea de solutionat asemenea dosare de despagubire.
'Acesta este si modul în care instantele, atunci când noi am fost chemati în judecata, au vazut rezolvarea normala si pentru a preîntâmpina chemarea în judecata a ANRP sau a statului, normal de fiecare data pentru actualizarea sumelor, noi am prevazut în lege ca aceasta actualizare sa se faca de drept. Iar aceasta suma, actualizata la anul 2014 se plateste în cinci transe anuale începând cu acest an', a spus Baesu.
Presedintele ANRP a precizat ca pâna la sfârsitul lunii ianuarie vor fi postate pe situl institutiei listele cu primele decizii emise prin care se actualizeaza aceste sume si tot atunci ar putea începe si primele plati.
Pentru acei cetateni care au de primit despagubiri mai mici de 20.000 de lei se va plati într-o singura transa. De asemenea, o transa nu poate fi mai mica de 20.000 de lei.
'Facem acest lucru pentru ca nu vrem ca pe oamenii cu sume mici sa îi tinem cinci ani. În medie, valoarea unui dosar este de 250.000-300.000 de lei', a precizat George Baesu.
Legea nr. 164/2014 se refera la unele masuri pentru accelerarea si finalizarea procesului de solutionare a cererilor formulate în temeiul Legii nr. 9/1998 (privind acordarea de compensatii cetatenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicarii Tratatului dintre România si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940), precum si al Legii nr. 290/2003 (privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase în Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace între România si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947).
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.