Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anticipatele vor redeschide Cutia pandorei. Cum pot ajunge PSD și USR la guvernare?

PSD PNL USR PMP

Scenariul anticipatelor devine din ce în ce mai probabil, atâta timp cât președintele Iohannis mizează pe cartea câștigătoare care i-a asigurat o victorie destul de lejeră la alegerile prezidențiale: Partidul care nu susține demersul președintelui devine imediat etichetat drept un „țap ispășitor”, responsabil pentru menținerea crizei politice. Demersul președintelui devine susținut astfel inclusiv de către PSD, partid care își recunoaște înfrângerea, în încercarea de a redresa rezultele obținute la alegerile europarlamentare și prezidențiale de anul trecut. Excepțiile sunt reprezentate doar de partidele parlamentare pe cale de dispariție.

Postura PNL-ului nu este însă una avantajoasă, pentru că poate deveni marele perdant al anticipatelor, în măsura în care va fi nevoit să formeze, după alegeri, o alianță cu cei din USR-Plus. PNL va fi în situația de a nu mai putea oferi promisiuni de reformă electorală, singura alternativă fiind reprezentată de cooptarea UDMR la guvernare. În caz contrar, dobândirea unei majorități consolidate în Parlament va avea ca revers al medaliei potențarea apariției unor coflicte în interiorul alianței, în momentul în care USR-Plus va refuza să devină un ALDE 2 aflat în umbra PNL-ului.

Pentru PSD, perspectiva de a rămâne singurul partid important aflat în opoziție poate reprezenta calea unei revigorări naturale, fără o reformă reală și dureroasă. PSD va aștepta la pândă intrarea la guvernare alături de PNL, după ruperea alianței liberalilor cu USR-Plus. Recunoscându-și acum înfrângerea, PSD va intra în logica așteptării unor repoziționări a raporturilor de forțe în Parlament pentru a putea negocia intrarea la guvernare.

PNL rămâne axul central în jurul căruia vor fi redefinite alianțele de guvernare, aflat însă în imposibilitatea de a guverna singur. Mutarea centrului de greutate înspre PNL îi va reveni președintelui Iohannis, care dispune de un puternic capital electoral și de o aparentă putere de a se implica politic (prerogativă recunoscută în special de către PSD), ca urmare a abandonării complete a ideii suspendării și sancționării președintelui, inclusiv în cazurile de încălcare gravă a Constituției.

Autor: Vladimir-Adrian Costea, invitat

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.