DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Antonel Tănase: 'Proiectele strategice în domeniul transportului de energie electrică din România reprezintă o prioritate pentru Guvern'

Guvernul Romaniei
Antonel Tănase

Proiectele strategice în domeniul transportului de energie electrică din România, inclusiv pentru integrarea energiei verzi în sistemul naţional, reprezintă o prioritate pentru Guvern şi se dezvoltă în ritm accelerat cu ajutorul fondurilor europene accesate de către Transelectrica, a afirmat, vineri, secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Acesta a efectuat o vizită de lucru pe şantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu, din localitatea Gherăseni, judeţul Buzău, alături de preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Cătălin Niţu, şi de membrii Directoratului - Andreea Miu, Bogdan Marcu şi Marius Stanciu, potrivit AGERPRES.

Citește și: PER o nouă lovitură înainte de alegeri. Ce nume grele din lumea sportului s-au alăturat partidului

Potrivit unui comunicat al Transelectrica remis AGERPRES, obiectivul de infrastructură energetică Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu este un proiect de interes comun la nivel european, cofinanţat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei - Connecting Europe Facility (CEF) şi dezvoltat de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, ale cărei acţiuni sunt administrate de către Secretariatul General al Guvernului în numele statului român.

Valoarea totală a proiectului este de circa 75 de milioane de euro, din care 27 de milioane de euro reprezintă finanţare europeană nerambursabilă.

"Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) şi are rolul de a consolida secţiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre şi restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea reţelei de transport al energiei electrice din România, la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogea", se menţionează în comunicat.

Lucrările, demarate în luna martie a acestui an, avansează într-un ritm constant, în ciuda contextului epidemiologic dificil existent la nivelul întregului sector economic. Până în prezent, au fost realizate 448 de fundaţii şi au fost ridicaţi 172 de stâlpi, dintr-un total de 509. De asemenea, au fost montate conductoarele active şi conductorul de protecţie între stâlpii 503 şi 540.

Citește și: Gabriela Firea, un nou atac crunt la adresa Guvernului Orban: ‘Deschideți școlile! Testați copiii și profesorii! Izolați focarele! Aveți cu ce! V-am lasat stocuri, rezerve, spitale dotate, tot ce trebuie!’

"Investiţiile strategice pentru România, aşa cum este acest obiectiv, reprezintă una dintre priorităţile Guvernului şi mă bucur să constat că societăţile cu capital majoritar de stat se dezvoltă accesând fonduri europene nerambursabile. Realizarea acestei linii este dovada clară că a fost repornit procesul de dezvoltare a reţelei electrice de transport şi pune România, prin Transelectrica, pe harta europeană a priorităţilor strategice ale sectorului energetic regional. Consolidarea reţelei interne de transport al energiei electrice este fundamentală pentru dezvoltarea României, pentru că numai în acest fel pot fi create condiţiile pentru o creştere economică sustenabilă. Odată finalizată, această investiţie va asigura securitatea energetică pe termen lung, în perspectiva instalării a două noi unităţi de producţie a energiei electrice la CNE Cernavodă, va creşte capacitatea de implementare a resurselor regenerabile şi nu în ultimul rând va contribui la atingerea obiectivelor europene privind piaţa unică de energie electrică europeană", a spus Antonel Tănase.

El a precizat că Transelectrica face paşi importanţi pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale şi construieşte linii electrice aeriene de înaltă tensiune, respectiv Linia Porţile de Fier - Anina, Linia Oradea Sud - Nădab şi la Linia Cernavodă-Stâlpu.

La rândul său, Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, a menţionat că Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă - Stâlpu este o investiţie strategică pentru reţeaua electrică de transport gestionată de Transelectrica SA, care contribuie atât la realizarea obiectivului prioritar de completare a Inelului de 400 kV al României, cât şi la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi reţeaua europeană. Acest lucru înseamnă creşterea siguranţei în funcţionare a SEN şi realizarea unui regim economic de funcţionare a RET, fiind primul obiectiv major de investiţii al Transelectrica aflat pe lista proiectelor de interes comun privind infrastructura energetică europeană.

Potrivit sursei citate, investiţia, care are termen de finalizare luna mai 2022, este una complexă şi include 4 proiecte subsecvente: construirea noii linii electrice aeriene de 400 kV şi racordul în Staţia Gura Ialomiţei; extinderea Staţiei Electrice de Transformare Cernavodă şi racordarea noii linii; construirea Staţiei 400 kV Stâlpu; extinderea Staţiei Electrice Gura Ialomiţei cu două celule de 400 kV.

Construirea acestei linii va contribui la consolidarea reţelei interne de transport al energiei electrice, date fiind perspectivele de dezvoltare a parcului de producţie de energie electrică din zona Dobrogea.

Noua linie de 400 kV va avea o lungime de circa 160 de kilometri, iar pentru punerea ei în funcţiune este necesară construirea staţiei 400 kV Stâlpu şi extinderea staţiilor Cernavodă şi Gura Ialomiţei. Traseul liniei proiectate va străbate teritoriul a trei judeţe: judeţul Constanţa (6 km cu dublu circuit), judeţul Ialomiţa (94 km cu dublu circuit şi 5 km cu simplu circuit) şi judeţul Buzău (54 km cu dublu circuit), cu 22 de unităţi administrativ teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Feteşti şi Luciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.