Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antony Blinken susține că Xi Jinping a 'lucrat', în Rusia, contra intereselor SUA, dar recunoaște: China nu a depăşit 'linia' livrării de arme letale Moscovei

GettyImages
Antony Blinken

China nu a depăşit "linia" furnizării de armament Rusiei, dar abordarea politică în sensul susţinerii Moscovei este împotriva intereselor Statelor Unite, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken, potrivit Mediafax.

"Până în acest moment, nu am observat trecerea liniei de către China în sensul furnizării de armament letal Rusiei", a declarat Antony Blinken, în cursul unei audieri în Senatul SUA, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Monde.

Referindu-se la vizita preşedintelui Chinei, Xi Jinping, în Rusia, Antony Blinken a afirmat că susţinerea diplomatică acordată de Beijing Moscovei este împotriva intereselor Washingtonului. "Cred că sprijinul diplomatic oferit de Beijing, susţinerea politică şi într-o anumită măsură asistenţa materială pentru Rusia intră, în mod categoric, în contradicţie cu interesele noastre de a opri acest război", a afirmat Antony Blinken, confom agenţiei Reuters.

Administraţia de la Washington a semnalat în mai multe rânduri că există indicii că Beijingul ar analiza posibilitatea de a oferi armament letal Moscovei pentru invazia militară în Ucraina. Statele Unite au avertizat că vor fi consecinţe grave dacă Administraţia Chinei va furniza armament Rusiei.

Casa Albă a cerut Chinei să îndemne Rusia că oprească invazia militară în Ucraina

Casa Albă a cerut Chinei să îndemne Rusia că oprească invazia militară în Ucraina, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping. "În cazul în care China vrea să aibă un rol constructiv în acest conflict, atunci trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei pentru retragerea trupelor din Ucraina, de pe teritoriul suveran ucrainean", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

John Kirby a reiterat poziţia Administraţiei Joseph Biden, care se opune unui armistiţiu în momentul de faţă în Ucraina. "Un armistiţiu în acest moment, blocarea liniilor unde sunt acum, oferă practic timpul şi spaţiul" de care Rusia are nevoie "pentru a încerca să îşi reechipeze forţele", a subliniat Kirby.

Vladimir Putin a afirmat că a avut discuţii "foarte importante" cu omologul său chinez, Xi Jinping

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi că a avut discuţii "foarte importante" cu omologul său chinez, Xi Jinping, privind perspectivele relaţiilor bilaterale, dar a admis că Ucraina şi Occidentul nu vor accepta planul de pace propus de Beijing. "Noi apreciem că numeroase puncte ale planului de pace propus de China pot servi ca bază pentru soluţionarea pe cale paşnică, atunci când vor fi pregătiţi Occidentul şi Kievul. Cu toate acestea, nu observăm în acest moment disponibilitate în acest sens din partea lor", a precizat Vladimir Putin după întâlnirea cu Xi Jinping. Rusia şi China au exprimat "preocupare", într-o declaraţie comună emisă după întâlnirea preşedinţilor Vladimir Putin şi Xi Jinping, privind intensificarea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice în Asia. "Cele două părţi sunt foarte preocupate de intensificarea extinsă a relaţiilor Alianţei Nord-Atlantice cu ţările din zona Asia-Pacific în probleme militare şi de securitate". Alianţa Nord-Atlantică "perturbă pacea şi stabilitatea pe plan regional", conform Declaraţiei comune semnate de preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping.

Săptămâna trecută, Rusia şi China au condamnat vehement şi definitivarea parteneriatului strategic între Australia, Marea Britanie şi Statele Unite (AUKUS), prezentat de preşedintele american, Joseph Biden, şi de premierul britanic, Rishi Sunak, drept esenţial pentru securitatea în zona Indo-Pacifică. Statele Unite, Australia şi Marea Britanie se vor asocia în scopul fabricării unei noi generaţii de submarine militare, denumită SSN-AUKUS, şi vor intensifica activităţile militare în regiunea Indo-Pacifică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.