Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anul 2022 vine cu provocări uriașe pentru români: Euro va sări de 5 lei, iar dobânzile vor crește

analiza

Analiștii economici prognozează, în cea mai recentă ediție a Indiactorului de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România un curs de 5,0329 lei/euro peste 12 luni și cel puțin două majorări a dobânzii de politică monetară.

„În contextul creșterii substanțiale a ratei inflației, anticipațiile inflaționiste pentru un orizont de 12 luni s-au majorat. În concordanță cu aceste evoluții, au crescut și anticipațiile de majorare a ratelor de dobânda de piață monetară, acestea indicând anticipații de majorare a ratei de dobânda de politică monetară de cel puțîn încă două ori în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codîrlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a rămas constant, la valoarea de 57,2 puncte, (față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 25,1 puncte). Această situație s-a datorat evoluției divergente a celor două componente ale indicatorului. Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a crescut la o valoare medie de 5,43%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 86% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9986 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0329 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9400.

Creșterea PIB în acest an este estimată la 6,9%. Cea mai mare parte a participanților la sondaj, 64,3%, anticipează că impactul economic al coronavirusului va dura până în trimestrul IV al anului 2022.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este anticipat la 6,8%;

Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 51,8%.

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.