Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț care dă fiori: Leul se va prăbuși cu 20%

leu-romanesc

Previzibila adoptare a legilor privind falimentul personal si conversia in lei a creditelor in valuta au generat panica printre bancheri. Seful BCR, Tomas Spurny, averizeaza ca o preschimabre a imprumuturilor la cursul valutar din anii 2007-2008 va duce la deprecierea cu 20% a leului, iar bancile vor pierde zece miliarde de euro, relatează National.

Legea falimentulului personal, prin care persoanele fizice se vor putea declara insolvente in cazul in care au credite pe care nu le pot achita, a fost avizata favorabil de Guvern, cu toate avertismentele bancherilor, inclusiv ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, ca masura va periclita sistemul bancar. De asemenea, in Parlament se afla, in diverse stadii de avizare sau dezbatere la comisii, cateva acte normative ce vin in sprijinul clientilor bancilor care si-ar putea  schimba in lei creditele in valuta. Bancherii nici nu vor sa auda de asa ceva si spun ca reglementarile sunt daunatoare sistemului bancar. Cele mai mari probleme ar putea aparea la conversia creditelor in franci elvetieni. In 2007-2008, cursul de schimb valutar era de 1,7-1,8 lei pentru un franc elvetian, dar acum este de 3,6 lei.  „Daca se alege un alt curs decat cel de la data la care se face tranzactia, si discut de ziua in care s-a acordat creditul aici, pentru ca pe asta a fost facuta simularea (de catre BNR – n.r.), patru banci dau faliment”,  avertiza Nicolae Cinteza, director BNR, fara a preciza de care banci ar fi vorba. La randul sau, presedintele executiv al BCR, Tomas Spurny, a atras atentia asupra pierderilor in randul bancilor.

Pierderi uriase

Spurny avertizeaza ca o conversie in lei a creditelor in valuta la cursul istoric (2007-2008, anii de boom ai creditelor bancare) ar determina deprecierea monedei nationale cu 20%. „Daca o lege va permite o astfel de conversie, moneda locala se va prabusi precum celebrul boxer Rocky in prima runda a meciului, la inceputul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ noua-zece miliarde de euro”, a prognozat Spurny.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.