Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț de la DNA: Ce au decis procurorii în această după-amiază

DNA 1

Patru consilieri de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) - Oficiul Judeţean Iaşi au fost trimişi în judecată de DNA, ei fiind acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de DNA, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar faţă de Gică Dumitru şi Adriana Anca Acojocăriţei, consilieri în cadrul AFIR Iaşi, la data faptelor, acuzaţi de luare de mită, în formă continuată, dar şi faţă de Laurenţiu-Bogdan Păduraru, acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual, în formă continuată.

Citește și: O polițistă s-a pozat goală în timpul misiunii, în mașină / FOTO HOT

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei, tot sub control judiciar, inculpaţii Gheorghiţa şi Vasile Mercaş, acuzaţi de dare de mită, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi complicitate la infracţiunea de fals intelectual, şi Nicu Irinel Ciauşu, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Un alt consilier de la AFIR Iaşi, Carmen-Laura Hriţac, a fost trimis în judecată în stare de libertate pentru fals intelectual, în timp ce inculpatul Victor Vârnă a fost deferit justiţiei sub acuzaţia de mărturie mincinoasă.

Citește și: STUDIU De ce blondele își încep viața sexuală mai devreme decât celelalte femei

În rechizitoriul întocmit în cauză de procurori se arată că, începând din anul 2011, inculpatul Nicu Irinel Ciauşu a depus la AFIR - Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi mai multe documente în care a menţionat în mod nereal că este beneficiarul proiectului întocmit în numele întreprinderii individuale "Ciauşu Nicu Irinel" şi în baza cărora a obţinut o finanţare în valoare de 10.000 euro în cadrul măsurii 112 - Instalarea tânărului fermier.

"În realitate, beneficiarii reali ai acestui proiect erau inculpaţii Mercaş Gheorghiţa şi Mercaş Vasile, acesta din urmă fiind şi cel care a semnat, în locul inculpatului Ciauşu Nicu Irinel, "Fişa de verificare pe teren" ce conţinea date nereale, acţiune ce a constituit un ajutor pentru inculpaţii Păduraru Laurenţiu-Bogdan şi Hriţac Carmen-Laura, care, în calitate de consilieri în cadrul OJFIR Iaşi, au întocmit respectivul document. De asemenea, inculpatul Păduraru Laurenţiu-Bogdan a fost cel care a completat ulterior documentele care au stat la baza aprobării proiectului respectiv deşi cunoştea faptul că datele inserate în cuprinsul său nu corespundeau realităţii", spun procurorii.

Citește și: Berea din vremea lui Iisus Hristos e produsă din nou

Conform acestora, ceilalţi doi consilieri de la AFIR, respectiv Gică Dumitru şi Adriana Anca Acojocăriţei, au efectuat, la data de 23 ianuarie 2015, un control la ferma respectivă situată în localitatea Moşna, judeţul Iaşi, iar cu această ocazie au pretins şi primit suma de 400 de lei fiecare de la Vasile şi Gheorghiţa Mercaş, pentru a nu constata eventuale nereguli.

Trei zile mai târziu, Gică Dumitru i-a cerut inculpatei Gheorghiţa Mercaş să depună la Administraţia Finanţelor Publice a comunei Răducăneni o serie de documente şi să le înregistreze cu o zi înainte sau cel mai târziu în ziua în care a fost efectuat controlul ferma respectivă, lucru pe care aceasta din urmă l-a şi făcut. Ulterior, a depus acele documente la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi.

Citește și: HARTĂ INTERACTIVĂ S-a stabilit cu cine sunt înrudiți, genetic, românii

"La data de 27 iulie 2015, inculpatul Vârnă Victor, fiind audiat în prezenta cauză, în calitate de martor a făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu faptul că inculpatul Mercaş Vasile nu i-a solicitat vreodată să-l împrumute cu vreo sumă de bani pentru a-i da reprezentanţilor AFIR cu titlu de mită şi că nu are cunoştinţă despre efectuarea vreunui control în cursul lunii ianuarie 2015", se precizează în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și: Alertă pe tot mapamondul: Marile puteri lucrează la o nouă generaţie de arme nucleare

Conform sursei citate, AFIR s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 43.233 lei, reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile decontate beneficiarului întreprinderea individuală "Ciauşu Nicu Irinel", sumă la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Vasile şi Gheorghiţa Mercaş, Nicu-Irinel Ciauşu, Laurenţiu-Bogdan Păduraru, Adriana Anca Acojocăriţei şi Gică Dumitru.

Citește și: Cristian Popescu Piedone face spectacol la strângerea de semnături: Fostul primar nu se lasă / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.