Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă pe tot mapamondul: Marile puteri lucrează la o nouă generaţie de arme nucleare

bomba atomica

Alertă totală pe tot mapamondul. Presa din Statele Unite face dezvăluiri incendiare. SUA, Rusia şi China lucrează la următoarea generaţie de arme nucleare.

Cursa înarmării s-ar putea relua, avertizează „The New York Times“, într-un amplu articol. Semnatarii, William J. Broad şi David E. Sanger au făcut o sinteză a informaţiilor privind noile arme pe care le dezvoltă Statele Unite, Rusia şi China. Şi au ajuns la concluzia că cele trei mari puteri se îndreaptă spre crearea unei noi generaţii de arme nucleare: mai mici, mai precise şi cu efecte pe arii reduse.

Citeşte şi: El e omul care l-a scos pe Piedone din cursa electorală: Cum i-a convins pe judecători

Este, într-o mare măsură, acelaşi vechi joc al înarmării din perioada Războiului Rece, varianta modernizată, constată jurnaliştii americani. În Statele Unite, cel mai adesea vina este aruncată pe preşedintele rus Vladimir Putin, care a împiedicat realizarea, în 2010, a unui tratat privind controlul armamentului. Aşa, au rămas în vigoare vechile tratate care pot fi ocolite de noile generaţii de arme. Un alt vinovat ar fi regimul comunist chinez, care încearcă să se impună ca o mare putere militară. Alţii arată chiar spre Washington, care a deschis seria noilor arme nucleare, în numele creşterii nivelului de securitate. Iar pericolul unei noi curse a înarmărilor nu este doar un scenariu jurnalistic. A fost recunoscut de preşedintele Barack Obama, la Summitul pentru Securitate Nucleară de la începutul acestei luni. Acesta a vorbit despre potenţialul SUA a crea „noi sisteme, mortale şi mult mai eficiente care, în final, vor duce la o nouă escaladare a cursei înarmărilor”.

Vezi şi: BOMBĂ Cristian Popescu Piedone NU POATE CANDIDA: Decizia e DEFINITIVĂ

După mai bine de 7 ani de mandat, declaraţia preşedintelui american pare să fie modul în care acesta admite că politica militară şi de securitate a Statelor Unite contribuie la noua era nucleară, remarcă jurnaliştii de la „The New York Times“. Unii dintre cei câţiva veterani ai Războiului Rece din actuala administraţie, James R. Clapper, directorul Serviciului Naţional de Informaţii – una din numeroase agenţii secrete americane -, avertizează şi el: „S-ar putea să fim într-o nouă spirală asemănătoare Războiului Rece”. Declaraţia a fost făcută în faţa Comisiei pentru Serviciile Armate din Senat.

Administraţia de la Washington a anunţat un proiect de 1.000 de miliarde de dolari, pentru următorii 30 de ani, destinat revitalizării programului nuclear. Moscova se ţine tare pe poziţii şi, în ciuda reducerii bugetului armatei din cauza recesiunii economice, îşi îmbogăţeşte arsemalul cu rachete şi focoase de mici dimensiuni. Conform presei ruseşti, marina militară ar fi în curs de dezvoltare a unei drone sumersibile care să fie capabilă să detecteze o explozie nucleară subacvatică. Armata chineză lucrează şi ea la un focos nuclear supersonic. Acesta ar urma să aibă rază lungă se acţiune şi să poată fi manevrat nu doar la viteză foarte mare, ci şi cu precizie ridicată.

Citeşte şi: Rareş Bogdan spune de ce a refuzat oferta de la Cotroceni

O armă supersonică proiectează şi Statele Unite. Un prin test a avut loc în 2014 şi s-a încheiat cu o spectaculoasă minge de foc, scriu jurnaliştii de la „The New York Times”. Analiştii militari spun că Moscova şi Beijing sunt în faza de teste pentru armele spaţiale care ar putea distruge sateliţii americani, în cazul unui război nuclear. În replică, SUA lansează şi mai mulţi sateliţi de spionaj. Acordul "New Start", semnat în 2010, a avut ca efect reducerea nesemnificativă a arsenalelor nucleare strategice ale Rusiei şi SUA. S-a vorbit atunci despre o reducere drastică a numărului de focoase nucleare. Mai exact, propunerea era ca fiecare dintre marile puteri să păstreze un singur focos. Rusia a refuzat. Ba mai mult, a început să dezvolte rachete cu rază lungă de acţiune care pot transporta patru focoase nucleare, în loc de trei, conform Digi 24.

Citește și: Lista locurilor de muncă vacante în instituțiile publice din municipiul București

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.