Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunțul care taie politica italiană

napolitano

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano a anunţat miercuri seară intenţia sa de a părăsi în curând funcţia deţinută, lăsându-l pe premierul Matteo Renzi în faţa celei mai dificile situaţii politice de la preluarea puterii în urmă cu zece luni.

'Sunt pe punctul de a demisiona, a demisiona după cum îmi permite Constituţia', a declarat şeful statului, în vârstă de 89 de ani, cu prilejul mesajului de Anul Nou, retransmis la televiziune.

El a explicat că vârsta sa înaintată face ca îndeplinirea atribuţiilor să fie din ce în ce mai dificilă.

Napolitano, care a spus de la început că nu-şi va duce până la capăt al doilea mandat de şapte ani, le-a mărturisit unor prieteni că suferă de o serie de afecţiuni legate vârstă, care fac dificilă exercitarea funcţiei de preşedinte, a relatat recent cotidianul Corriere della Sera.

În aprilie 2013, Napolitano a cedat rugăminţilor din partea politicienilor aflaţi în dispută şi a acceptat un al doilea - fără precedent - mandat în încercarea de a pune capăt unei situaţii haotice, de impas, provocată de alegerile din februarie din acelaşi an.

După alegerea sa, el a adus o oarecare stabilitate politică în ţară, desemnându-l pe Enrico Letta (Partidul Democrat, de centru-stânga) să formeze un guvern de largă coaliţie. Letta a demisionat în februarie 2014, după ce-a pierdut şefia partidului, în favoarea actualului şef de guvern Matteo Renzi.

Preşedintele Napolitano declara în acea vreme că va demisiona când va constata că ţara, cea de-a treia putere economică din cadrul zonei euro, va fi pe calea reformelor instituţionale, cum ar fi o nouă lege electorală, aflată în prezent în parlament, care să garanteze o mai mare stabilitate politică.

Şeful statului italian, care este ales de către parlament, are largi puteri politice. El poate să numească şeful de guvern, să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri anticipate.

Printre potenţialii succesori ai lui Napolitano se numără Romano Prodi, fost prim-ministru şi preşedinte al Comisiei Europene, precum şi fostul premier Giuliano Amato. Amândoi au fost în trecut candidaţi la preşedinţia Italiei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.