Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunțul Rompetrol după sechestrul dispus de DIICOT: Ce au decis proprietarii

rompetrol 2

DIICOT a început ancheta în dosarul Rompetrol 2, care vizează privatizarea Rafinăriei Petromidia. Potrivit Realitatea TV, procurorii ar urma să pună sechestru pe rafinărie, dar şi pe benzinăriile companiei. Grupul kazah KazMunayGas spune că nu a fost informat cu privire la aceste lucruri şi că va folosi toate mecanismele legale, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a proteja investițiile realizate de la momentul achiziției.

KazMunayGas și KMG International nu au fost informate oficial de existența unor investigații precum cele menționate în comunicatul de presă al DIICOT, referitoare la activități din perioada 1998 - 2003, la momentul achiziției acțiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007), precizează reprezentanții KMGI, într-un comunicat de presă. Proprietarii Rompetrol spun că vor folosi toate mecanismele legale, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a proteja investițiile realizate de la momentul achiziției.

Detalii aici: DIICOT a început audierile în dosarul Rompetrol II. Cine ajunge în fața procurorilor

"Astăzi, 9 mai 2016, companiilor KMG International NV (KMGI), Oilfield Exploration Business Solutions SA și Rompetrol Rafinare SA li s-a comunicat faptul că au fost citate ca părți responsabile civilmente într-un dosar în curs de anchetă la DIICOT. Aceste evoluții pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice și a planurilor de dezvoltare ale KMG în România. KMG a achiziționat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV în anul 2007. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc în anul 2000, acordul de conversie în obligațiuni a datoriilor istorice ale companiei fiind încheiat în anul 2003. Atât KMG, cât și KMGI, nu au fost informate oficial de existența unor investigații precum cele menționate astăzi în comunicatul de presă al DIICOT (referitoare la activități din perioada 1998 — 2003) la momentul achiziției acțiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)", se menționează în comunicat.

Citeşte şi: Emilian Eva, procurorul care l-a băgat pe Dan Voiculescu la puşcărie, face o mișcare interesantă

Reprezentanții KMGI își exprimă încrederea că, în colaborare cu autoritățile române, investigația va fi soluționată cât mai rapid și va fi gestionată corect din punct de vedere al comunicării, astfel încât activitățile și reputația companiei să nu fie afectate și își afirmă deschiderea de a colabora cu Guvernul și autoritățile române pe tot parcursul acestei investigații. De asemenea, aceștia informează opinia publică și partenerii companiei că activitățile rafinăriei Petromidia și ale stațiilor de carburanți Rompetrol nu vor fi afectate. KMG International a realizat investiții în valoare de aproximativ 4 miliarde dolari începând din anul 2007 pe piața locală, în operațiuni derulate de mai mult de 5.000 de angajați din România. Grupul a plătit în perioada 2007 — 2014 mai mult de 12 miliarde dolari la bugetul statului român.

Citeşte şi: Un lider PMP are două cărți de identitate: E tânărul care a ucis 3 oameni într-un accident auto

Totodată, KMG International și-a asumat față de Guvernul român dezvoltarea unui fond de investiții mixt româno-kazah, cu un aport de capital de 150 de milioane de dolari și urmărind o țintă totală a activelor de până la 1 miliard de dolari, în funcție de condițiile de piață. KMG International așteaptă din partea Guvernului român parcurgerea unor pași administrativi necesari pentru înființarea entității de proiect a fondului de investiții, în timp ce proiecte în valoare de peste 300 milioane dolari au fost deja identificate și sunt pregătite pentru a fi transferate către fond și pentru a fi dezvoltate în România. DIICOT a început ancheta în dosarul Rompetrol 2, care vizează privatizarea Rafinăriei Petromidia. Potrivit Realitatea TV, procurorii ar urma să pună sechestru pe rafinărie, dar şi pe benzinăriile companiei. Acest caz ar putea aduce la Parchet, pentru audieri, şi foşti miniştri. Procurorii DIICOT au deschis ancheta în dosarul Rompetrol 2, care vizează privatizarea Rafinăriei Petromidia, din Năvodari. Procurorii urmează să pună sechestru atât pe bunurile rafinăriei, cât şi pe benzinăriile companiei.

Citeşte şi: Plagiatul, o problemă de afinitate: Fina lui Victor Ponta a fost prinsă-n fapt / VIDEO

Activitatea Rafinăriei Petromidia din Năvodari nu va fi perturbată de acest sechestru, însă bunurile nu vor mai putea fi valorificate de companie. Rompetrol poate contesta în instanţă măsura luată de DIICOT. Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, suma totală pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, această sumă reprezentând valoarea estimată a prejudiciului în dosar. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acțiuni, dar și pe conturi bancare ale unor persoane fizice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.