Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţul care dă fiori reci întregii lumi: "Un atac terorist este FOARTE posibil la Soci"

atac terorist

Oficialii guvernului britanic au informat că "este foarte posibil" ca un atentat de acest tip să se producă la Soci, pe timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Britanicii susţin că principala ameninţare o reprezintă gruparea teroristă Imarat Kavkaz, din Caucaz, având în vedere că membrii acestei formaţiuni şi-au exprimat anterior intenţia de a lua perturba JO de la Soci, prin atacuri teroriste.

Forţele de ordine caută în continuare trei potenţiali terorişti sinucigaşi, despre care se presupune că se află deja în oraş. Printre aceştia se află şi Ruzanna Ibragimova, membră a grupării Văduvele Negre.

Avertismentele emise de autorităţile britanice nu sunt primele care au lansat această ipoteză alarmantă. În mod normal, orice eveniment internaţional reprezintă o ţintă a teroriştilor, iar securitatea oamenilor este întotdeauna o prioritate pentru organizatori. Potrivit specialiştilor, la Soci provocările vor fi mult mai mari. Regiunea este recunoscută ca fiind una instabilă. Cel mai bine ştiu asta ruşii, care recent s-au confruntat cu două atacuri teroriste în Volgograd, acolo unde 34 de persoane au murit şi peste 100 au fost rănite. De menţionat că oraşul se află la doar 640 de km de Soci, iar acest aspect a escaladat temerile din rândul organizatorilor JO.

Preşedintele american, Barack Obama, a decis să nu participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Soci. Aşa cum spune un analist, "decizia Casei Albe de a nu trimite niciun oficial de rang înalt la Soci, nu este o măsură de protest faţă de încălcarea drepturilor homosexulilor din Rusia(...) Mai degrabă putem vorbi de o confirmare a îngrijorărilor reale faţă de securitatea de acolo" (n.r. Soci).

Potrivit lui Mark Kogan, specialiştii americani din toate structurile, care se ocupă de siguranţa preşedintelui Obama, l-au sfătuit pe acesta să rămână acasă. "Riscul unui atac terorist la Soci, cu preşedintele american prezent acolo, este mult prea ridicat", a completat Kogan.

Pentru a convinge comunitatea internaţională că JO nu vor avea de suferit, Rusia a depus eforturi de securitate fără precedent. Oraşul Soci a fost practic închis, fiind înconjurat de un aşa-zis "inel de oţel", format din mii de agenţi şi ofiţeri antitero. Cu toate aceste măsuri, britanicii sunt de părere că teroriştii nu vor putea fi intimidaţi. "Este foarte posibil ca celule precum Imarat Kavkaz să încerce un atentat care să le aducă notorietate. Rămâne de văzut dacă vor avea sau nu succes", conchid oficialii londonezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.