Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aparatele de gătit cu gaz provoacă depășiri ale poluării în majoritatea locuințelor din România

flacara aragaz

Gătitul cu gaz umple cu regularitate bucătăriile românești de aer poluat peste nivelurile recomandate, a constatat cel mai mare studiu de monitorizare în locuințe realizat vreodată în Europa. Poluarea este semnificativ mai pronunțată decât în locuințele care folosesc plite electrice, arată cel mai mare studiu realizat vreodată.

Valoarea limită zilnică de expunere la dioxid de azot (NO2) stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost încălcată în majoritatea locuințelor (52%) care utilizează plite și/sau cuptoare cu gaz și care au fost testate în condiții normale de viață de către cercetători științifici de renume.

S-a constatat că, în medie, nivelurile de NO2 sunt semnificativ mai ridicate în bucătării, camere de zi și dormitoare în locuințele care utilizează aparate de gătit cu gaz, în comparație cu cele care utilizează aparate electrice. Nu au fost înregistrate depășiri în locuințele care utilizează aparate electrice.

Cercetarea, comandată de grupul non-profit pentru eficiență energetică CLASP, a fost realizată de Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată (Netherlands Organisation for Applied Scientific Research – TNO).

Au fost amplasați senzori în 34 de locuințe din România, precum și în alte sute din alte țări care au, la rândul lor, populații mari care gătesc cu gaz și cazuri de astm pediatric legate de gătitul cu gaz.

Depășirea valorilor limită sporește riscurile pentru sănătate. NO2 poate provoca inflamarea căilor respiratorii umane, tuse și respirație șuierătoare, reducerea funcției pulmonare și creșterea numărului de crize de astm, în special la copii. Copiii din locuințele cu un aparat de gătit cu gaz prezintă un risc cu 20% mai mare de a suferi de o boală a căilor respiratorii inferioare, estimează OMS. Un număr estimat de 55.744 de copii din România au declarat simptome de astm legate de aparatele casnice cu gaz, a constatat un studiu TNO mai vechi.

Vârfurile de poluare din locuințele românești în care se gătește cu gaz au durat câteva ore și au fost cu atât mai intense cu cât timpul de gătire a fost mai lung, au declarat astăzi cercetătorii. Limita zilnică stabilită de OMS a fost depășită în medie în 1,9 din cele 13 zile de testare. În cazul în care bucătăriile aveau ventilatoare pentru a evacua gazele de ardere în exterior, acestea nu au eliminat o parte semnificativă din poluare. Acest lucru se datorează utilizării necorespunzătoare, cred cercetătorii.

Extrapolând la un interval de un an, datele arată că aproximativ o cincime (19%) din locuințele din România care gătesc cu gaz au depășit limitele pe oră ale UE pentru NO2 privind calitatea aerului exterior. Autoritățile din toată Europa au fost nevoite să răspundă la depășiri ale acestor limite. Însă autoritățile de reglementare din UE nu au stabilit limite pentru poluarea aerului din interior.

CLASP a scris într-un raport de sinteză a studiului că s-a făcut prea puțin pentru a preveni poluarea cu NO2 cauzată de aparatele de gătit cu gaz în Europa. Diverse reglementări ar putea limita poluarea aerului produsă de aceste aparate, dar nu o fac, potrivit raportului. Problema ar putea fi corectată la nivelul UE anul viitor, când se preconizează că vor fi adoptate noi norme de proiectare și etichetare.

În cadrul unei reuniuni a părților interesate cu oficialii UE, care va avea loc către sfârșitul acestei luni, CLASP va solicita adăugarea unei clasificări de poluare la etichetele energetice din UE, care sunt obligatorii pentru toate aparatele vândute în UE.

În două treimi (69,9%) din locuințele din România se gătește cu gaz. Dar puțini oameni sunt conștienți de riscurile pe care le implică gătitul cu gaz din cauza naturii invizibile a poluării, potrivit unui recent sondaj de opinie realizat de Opinium pentru CLASP. Dacă ar fi informați, până la trei sferturi dintre respondenți (74%) a declară că ar lua în considerare posibilitatea de a renunța la aparatele de gătit cu gaz.

Nicole Kearney, director CLASP Europa, a declarat: „Studiul nostru dezvăluie gravitatea poluării aerului cauzate de aparatele de gătit cu gaz din locuințele din Europa. Este esențial ca oamenii să fie informați cu privire la riscurile pe care aceste produse le prezintă pentru sănătate; ei au nevoie de resurse pentru a trece la plite și cuptoare mai curate și mai sănătoase.

La rândul lor, guvernele trebuie să protejeze sănătatea publică, combătând poluarea aerului la sursă și sprijinind tranziția către un gătit mai curat.”

Piet Jacobs, cercetător principal la TNO, a declarat: „Am măsurat în studiul nostru de teren că în 19% din gospodăriile românești selectate care gătesc cu gaz a fost depășită valoarea limită a UE pentru NO2 pentru o oră de expunere, în condițiile în care nivelurile exterioare erau sub aceste valori.

Trecerea la gătitul electric, de preferință combinat cu utilizarea unor hote de ventilație bine concepute pentru a reduce expunerea la niveluri ridicate de particule în suspensie provenite de la gătit, poate reduce aceste valori sub nivelurile recomandate.”

Cercetătorii au măsurat și particulele fine în suspensie. În bucătării, acestea sunt cauzate de poluarea exterioară și de gătit, mai degrabă decât de sursa de combustibil a aparatului. Cercetătorii nu au constatat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește emisiile între locuințele care gătesc cu gaz și cele care gătesc electric.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.