Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apare o nouă companie de cale ferată: Va continua activitatea CFR Marfă

cursdeguvernare.ro
cfr marfa

Toate contractele încheiate de CFR Marfă vor continua pe parcursul derulării procesului de înfiinţare a noii companii Carpatica Feroviar, care va prelua locomotivele şi vagoanele necesare pentru desfăşurarea activităţii, iar restul va fi valorizat pentru stingerea parţială a ajutorului de stat, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Va apărea o nouă companie de cale ferată, dar care în esenţă continuă activitatea lui CFR Marfă. Vor fi extrase contractele viabile, deci cele care sunt profitabile pentru CFR Marfă, şi echipamentele care sunt necesare pentru aceste contracte, câte locomotive şi câte vagoane sunt necesare pentru aceste contracte, iar restul, ce rămâne excedentar, va fi valorizat ca să fie acoperită parţial, probabil, nu integral, datoria către stat. Important este că vor rămâne...toate contractele CFR Marfă vor continua, nu va exista o întrerupere a activităţii CFR Marfă", a spus Chiriţoiu, după o conferinţă pe tema pieţei farma, organizată de Consiliul Concurenţei, la Sinaia.

El a adăugat că tot ce nu va putea fi recuperat va constitui "o pagubă a bugetului de stat", scrie agerpres.ro.

"Restul sumei va fi o pagubă a bugetului de stat. Cât se poate recupera din ea se va recupera, cât nu, asta este", a subliniat şeful autorităţii de concurenţă.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a propus, într-o ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea unei noi companii viabile de interes naţional, pentru deservirea nevoilor de apărare ale ţării, respectiv Carpatica Feroviar.

"Asigurarea transportului de marfă pe cale ferată reprezintă un serviciu de interes strategic general, sincopele în funcţionarea acestuia generează perturbări grave în funcţionarea principalelor ramuri economice de activitate. Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 - 2022 (pandemia Covid-19, criza energetică, alimentară şi a transporturilor, precum şi războiul din Ucraina) au accentuat nevoia investiţiilor în sectorul feroviar, respectiv importanţa existenţei unui operator feroviar de stat, apt să execute necondiţionat toate transporturile necesare, conform cerinţelor agreate la nivelul României din UE şi NATO. Statul român are obligaţia de a recupera, cu celeritate, ajutorul de stat declarat ilegal prin Decizia Comisiei Europene C(2020) 1115 final din 24.02.2020 (în continuare, Decizia), acordat Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă 'CFR Marfă' SA (denumit în continuare CFR Marfă). Nerecuperarea urgentă a ajutorului de stat (2,6 miliarde lei + dobânzi) poate conduce la costuri accesorii a căror valoare pot mări considerabil suma declarată ca ajutor de stat. Ţinând cont de situaţia în care se regăseşte CFR Marfă, faţă de care obiectivul principal al statului român este rambursarea ajutorului de stat ilegal şi punerea în aplicare a Deciziei, se creează nevoia înfiinţării unei noi companii viabile de interes naţional, pentru deservirea nevoilor de apărare ale ţării. Orice întârziere în adoptarea măsurilor prezentate poate periclita activitatea de transport feroviar de marfă şi poate afecta decisiv industriile direct dependente de resursele deţinute, iar, în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Deciziei C(2020) 1115 final a Comisiei Europene, creşte riscul declanşării procedurii de infringement faţă de statul român", se spune în proiectul de act normativ, lansat în dezbatere publică la data de 22 noiembrie 2022.

Noua societate va avea obligaţia legală de a asigura transporturile strategice ale statului român, contrabalansându-se riscul de refuz al societăţilor de transport private de a executa anumite transporturi feroviare sau chiar imposibilitatea acestora de a le prelua, în situaţii de criză.

"Însuşi termenul de 'criză' relevă urgenţa ce caracterizează necesitatea asigurării unor astfel de servicii de transport, care, în situaţia imposibilităţii de a le prelua sau refuzului din partea celorlalte companii private de transport, ar genera întârzieri ce pot afecta securitatea naţională şi a partenerilor externi. Scopul societăţii va fi unul dublu: strategic - ţinând cont de securitatea naţională şi de parteneriatele României rezultate din obligaţiile sale internaţionale; comercial - fiind o societate cu capital de stat, finanţată din surse proprii, ce va realiza transporturile feroviare de marfă, venind în completarea cerinţelor pieţei de transport feroviar", se mai spune în document.

CFR Marfă a încheiat anul 2022 cu o creştere a cifrei de afaceri cu aproximativ 34% faţă de anul 2021 şi o recuperare de 2,2% din cota de piaţă pierdută în anii anteriori în faţa competitorilor privaţi.

Conform datelor preliminate, CFR Marfă a consemnat în 2022 o redresare a activităţii după perioada dificilă pe care a reprezentat-o pentru întreaga economie pandemia de coronavirus, astfel încât pierderile prognozate la începutul anului au fost mai mici cu 62%, iar rezultatul operaţional la sfârşitul anului se anunţă a fi unul pozitiv, se menţionează într-un comunicat al societăţii.

"Rezultatele indicate de execuţia bugetară au fost obţinute într-un mediu economic complicat, marcat de o inflaţie puternică (estimată la aproximativ 16%), costuri semnificativ mai mari la combustibili şi energie electrică, respectiv de o piaţă a forţei de muncă foarte dinamică, pe care CFR Marfă a reuşit să îşi menţină constant numărul de salariaţi. De asemenea, proiectul BVB (bugetul de venituri şi cheltuieli, n.r.) pe anul 2023 aflat pe circuitul de avizare este unul optimist, prognozând încheierea anului în curs pe profit", subliniază reprezentanţii CFR Marfă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.