Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apelul lui Juncker către liderii europeni

juncker

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel către liderii Uniunii Europene să nu se lase orbiți de gândirea populistă în fața dramei imigranților, într-un interviu acordat miercuri AFP.

'Există momente în politică când nu trebuie să-i urmați pe populiști, în caz contrar veți sfârși prin a deveni voi înșivă populiști, or, alegătorii atrași de discursurile simpliste, votează mereu cu populiștii', a avertizat el.

'Deci, dacă ne gândim, că trebuie să spunem contrariul a ceea ce afirmă ei, nu trebuie să ne lăsăm orbiți de gândirea populistă prezentă în toate țările', a adăugat Juncker.

Președintele Comisiei Europene s-a declarat 'dezamăgit' în legătură cu dificultățile întâlnite pentru a face să fie acceptată solidaritatea între state. Guvernele europene au convenit luna trecută să reinstaleze 22.504 de refugiați din taberele siriene, dar miniștrii de interne nu au reușit să cadă de acord asupra preluării a 40.000 de solicitanți de azil sosiți în Italia și Grecia pentru a ajuta aceste două țări ale căror capacități sunt saturate de sosiri.

Circa 188.000 de imigranți au sosit din ianuarie în Europa, în principal în Grecia și în Italia, via Marea Mediterană, și aproximativ 2.000 au pierit traversând-o, potrivit datelor furnizate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

'Miniștrii au datoria să acționeze', a lansat Jean-Claude Juncker. 'Am făcut propuneri care au mers mai departe, rămânând în același timp modeste pentru amploarea problemei. Am propus un sistem obligatoriu de distribuire a solicitanților de azil și a persoanelor care merită protecție internațională, dar ele (statele membre) nu ne urmează și am fost constrânși să convenim asupra unui acord pe bază de voluntariat', a deplâns el.

'Nu am atins obiectivul, dar eforturile vor fi reluate în toamnă pentru a ajunge la cifra de 60.000. Dacă o vom putea face pe bază de voluntariat, cu atât mai bine. Dacă aceasta nu va fi posibil, atunci va trebui revizuită propunerea Comisiei', a estimat Juncker, adăugând:'Vreau să cred că vom reacționa cu ambiție' în această problemă.

Președintele Comisiei Europene s-a declarat preocupat de situația din Calais, în nordul Franței, unde mii de imigranți încearcă să ajungă în Marea Britanie, prin tunelul de sub Canalul Mânecii, provocând tensiuni între cele două țări.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.