Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apocalipsa insectelor: Să ne așteptăm la consecințe destul de grave pentru ecosisteme și pentru oameni - Cercetători

reuters.com
insecte

Cel mai divers grup de organisme de pe planetă are probleme, iar cercetările recente sugerează că populațiile de insecte sunt în declin într-un ritm fără precedent, informează agenția Reuters.

Pe măsură ce activitățile umane transformă rapid planeta, populația globală de insecte scade într-un ritm fără precedent, de până la 2% pe an. Pe fondul defrișărilor, al utilizării pesticidelor, al poluării cu lumină artificială și al schimbărilor climatice, aceste creaturi se luptă - împreună cu culturile, florile și alte animale care se bazează pe ele pentru a supraviețui.

"Insectele sunt alimentele care fac toate păsările și fac toți peștii", a declarat Wagner, care lucrează la Universitatea din Connecticut. "Ele sunt țesătura care leagă fiecare ecosistem de apă dulce și terestru de pe întreaga planetă."

Pomul vieții

Este ușor să credem că insectele se descurcă bine. La urma urmei, ele sunt aproape peste tot - se târăsc prin bolta pădurilor tropicale, sapă în sol, se strecoară prin iazurile de apă dulce sau, bineînțeles, zboară prin aer.

Pe "arborele biologic al vieții" - care clasifică organismele pentru a descrie relația lor evolutivă și genetică între ele - insectele se încadrează în ramura, sau phylum, numită Artropode, una dintre cele 40 de ramuri ale regnului animal.

Din punct de vedere al diversității, insectele sunt de neegalat, reprezentând două treimi din cele peste 1,5 milioane de specii de animale documentate din lume, cu milioane de alte insecte probabil încă nedescoperite, spun oamenii de știință. Prin comparație, există aproximativ 73.000 de vertebrate, sau animale cu coloană vertebrală, de la oameni la păsări și pești - acestea reprezintă mai puțin de 5% din Regatul Animal cunoscut, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Importanța lor pentru mediu nu poate fi subestimată, spun oamenii de știință. Insectele sunt esențiale pentru rețeaua alimentară, hrănind păsările, reptilele și mamiferele, cum ar fi liliecii. Pentru unele animale, insectele sunt pur și simplu un răsfăț. Urangutanii care mănâncă plante se bucură să sorbească termite. Oamenii, de asemenea, consideră că aproximativ 2.000 de specii de insecte reprezintă hrană.

Dar insectele sunt mult mai mult decât hrană. Fermierii depind de aceste creaturi pentru a poleniza culturile și pentru a agita solul pentru a-l menține sănătos, printre alte activități.

Conform Platformei interguvernamentale științifico-politico-științifice privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice (IPBES), insectele polenizează peste 75% din culturile de pe glob, un serviciu evaluat la 577 de miliarde de dolari pe an.

În Statele Unite, insectele prestează servicii evaluate în 2006 la aproximativ 57 de miliarde de dolari pe an, potrivit unui studiu publicat în revista BioScience.

Numai gândacii de bălegar valorează aproximativ 380 de milioane de dolari pe an pentru industria americană a creșterii vitelor, pentru activitatea lor de descompunere a gunoiului de grajd și de prelucrare a solului din pășuni, conform studiului. Cu mai puține insecte, "am avea mai puțină hrană", a declarat ecologistul Dave Goulson de la Universitatea din Sussex. "Am asista la scăderea randamentelor tuturor acestor culturi".

În natură, aproximativ 80% din plantele sălbatice se bazează pe insecte pentru polenizare. "Dacă insectele continuă să scadă", a spus Goulson, "să ne așteptăm la consecințe destul de grave pentru ecosisteme în general - și pentru oameni".

Gândaci în declin

Descriind o plimbare prin pădurea tropicală Area de Conservacion Guanacaste din Costa Rica, ecologistul evoluționist Daniel Janzen scria în 2019: "Au dispărut pânzele de păianjen care, cu zeci de ani în urmă, încurcau acele frunze.

Lumea a pierdut între 5% și 10% din toate speciile de insecte în ultimii 150 de ani - sau între 250.000 și 500.000 de specii, potrivit unui studiu publicat în februarie 2020 în revista Biological Conservation. Aceste pierderi continuă, deși estimările variază din cauza datelor fragmentate, precum și a incertitudinii cu privire la numărul de insecte existente.

În zonele tropicale, insectele pot fi "extrem de greu de identificat, deoarece există mult mai multe specii decât (suntem) obișnuiți", a declarat Janzen, profesor la Universitatea din Pennsylvania, pentru Reuters. "Există mai multe specii pe o rază de 100 de kilometri de locuința mea dintr-un parc național din nord-vestul Costa Rica decât în toată Europa".

Faptul că nu știm exact ce se află acolo face mai dificilă detectarea problemelor. O analiză din aprilie 2020, publicată în revista Science, a sugerat că planeta pierde în fiecare deceniu aproximativ 9% din populația de insecte care trăiesc pe uscat. O altă lucrare din ianuarie 2021 a încercat să contureze o imagine mai clară prin sintetizarea a peste 80 de studii privind insectele și a constatat că abundența insectelor este în scădere cu aproximativ 1% până la2% pe an. Pentru comparație, populația umană crește cu puțin mai puțin de 1% pe an.

"Chiar și la un nivel scăzut de 1% pe an, după doar 40 de ani, ați pierdut mai mult de o treime din specii și o treime din indivizi - o treime din întregul arbore al vieții pierdut", a declarat Wagner, care a condus metastudiul din 2021, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Dar realitatea este probabil mai rea. Echipa lui Wagner a oferit o estimare "incredibil de conservatoare" a pierderilor, a spus el, menționând că multe studii asupra insectelor sunt efectuate în zone protejate, cum ar fi rezervațiile naturale. Terenurile agricole sau orașele degradate ar dezvălui probabil mult mai puține insecte.

O lume a pericolelor

Dispariția insectelor nu poate fi atribuită unei singure cauze. Populațiile se confruntă cu amenințări simultane, de la pierderea habitatului și agricultura industrială până la schimbările climatice. Supraîncărcarea cu azot provenit din canalizare și îngrășăminte a transformat zonele umede în zone moarte; lumina artificială inundă cerul pe timp de noapte; iar creșterea zonelor urbane a dus la o expansiune a betonului.

"Până de curând, pierderea de terenuri a fost cel mai mare motor" al declinului, a declarat Wagner. "Dar schimbările climatice devin o amenințare mult mai gravă și amenințătoare prin uscarea unor părți ale planetei care erau umede în mod cronic. Iar acest lucru este absolut catastrofal pentru o mulțime de insecte".

Introducerea de plante alogene, care pot domina noile medii, a afectat, de asemenea, insectele. Deoarece multe insecte au evoluat pentru a se hrăni sau a fertiliza o singură specie de plante, perturbarea lumii plantelor poate avea un efect de proporții. De exemplu, specia de molie Tegeticula polenizează faimoșii arbori Joshua din California, suculența fiind singura sursă de hrană pentru puii moliei. Dacă arborii Joshua ar dispărea, ar putea dispărea și molia. Și viceversa.

Datele IUCN din 2021 arată că, din cele aproximativ 1 milion de specii de insecte cunoscute, a fost evaluat statutul de conservare a doar aproximativ 1%. Așadar, deși oamenii de știință sunt siguri că abundența insectelor scade rapid, nu sunt pe deplin siguri care insecte sunt cele mai expuse riscului.

Deoarece clasa insectelor este atât de vastă, acel 1% de insecte evaluate reprezintă aproximativ același număr de specii ca și cele 100% de păsări evaluate și de două ori mai multe specii de mamifere evaluate.

Animalele cu coloană vertebrală, în special mamiferele carismatice, tind să atragă mai multe fonduri de cercetare decât insectele. De exemplu, un proiect de cercetare european care analizează o specie de vertebrate primește în medie o finanțare de aproape 500 de ori mai mare decât un studiu pe nevertebrate.

Dintre toate insectele evaluate, una din cinci - sau 2 270 în total - este considerată amenințată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.