Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproximativ 3,5 milioane de camere de supraveghere pun în pericol proprietarii de gadget-uri. La ce riscuri sunt expuși

Inquam Photos - George Călin
Inquam cameră supraveghere

Aproximativ 3,5 milioane de camere de securitate instalate în case şi birouri, în principal în Asia şi Europa, au vulnerabilităţi grave care expun proprietarii gadget-urilor riscului ca atacatorii să îi spioneze, să le fure datele sau să vizeze alte dispozitive conectate din aceeaşi reţea, scrie producătorul de soluţii de securitate, Eset, pe blogul din România, care citează publicaţia britanică "Which?".

"Printre brandurile de camere potenţial vulnerabile se numără Alptop, Besdersec, COOAU, CPVAN, Ctronics, Dericam, Jennov, Leftek, Luowice, QZT şi Tenvis. Orice cameră wireless care foloseşte aplicaţia CamiHi şi oferă un numărul unic de identificare (UID) ar putea fi sensibil la un atac de hacking. Aproximativ 700.000 dintre camere sunt utilizate în Europa, în Marea Britanie fiind aproximativ 100.000 dintre ele", notează publicaţia citată, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ion Cristoiu scrie despre cum i-a stricat pandemia planurile lui Klaus Iohannis: 'Au fost gândite de el şi sistemul instituţiilor de forţă'

Potrivit specialiştilor, aceste terminale folosesc funcţii P2P (peer-to-peer), care permit utilizatorilor să se conecteze instantaneu la dispozitivele lor atunci când sunt online. Una dintre soluţiile P2P incluse în dispozitiv - iLnkP2P - este dezvoltată de Shenzhen Yunni Technology Company.

"Dacă sunt exploatate, lacunele de securitate pot permite atacatorilor să ocolească firewall-urile şi să subtilizeze parolele (...) Aproximativ 3,5 milioane de camere de securitate instalate în case şi birouri, în principal în Asia şi Europa, au vulnerabilităţi grave care expun proprietarii gadgeturilor riscului ca atacatorii să îi spioneze, să le fure datele sau să vizeze alte dispozitive conectate din aceeaşi reţea", menţionează "Which?".

În acest context, publicaţia britanică susţine că până la 47 de branduri de camere wireless din lume pot avea aceste lacune de securitate, iar lista completă de dispozitive vulnerabile este disponibilă pe site-ul administrat de Paul Marrapese, un inginer american de securitate care a descoperit problemele.

Citește și: LOVITURĂ DE TEATRU! Ce NU s-a spus despre Legea care TAIE pensiile speciale

HiChip, compania care produce multe branduri de camere de supraveghere şi care a dezvoltat aplicaţia CamHi, lucrează împreună cu "Which?" şi Marrapese pentru îmbunătăţirea securităţii camerelor sale.

Problemele de securitate au fost semnalate încă din luna octombrie 2019 de către cei de la "Which?".

Cu toate acestea, dispozitivele pot fi cumpărate în continuare de pe Amazon, eBay, Wish.com şi AliExpress şi continuă să fie utilizate pe tot globul.

În ceea ce priveşte problemele de securitate ale camerelor de supraveghere conectate online, Departamentul de Cercetare al Eset anunţă că a descoperit o vulnerabilitate a camerelor D-Link care ar permite atacatorilor să se infiltreze în fluxul video.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.