Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită bagă 1 miliard de dolari în cercetare pentru a încetini îmbătrânirea

imbatranire

Oricine are mult mai mulți bani decât știe ce să facă cu ei, încearcă să vindece îmbătrânirea. Fondatorul Google, Larry Page, a încercat. Jeff Bezos a încercat. Miliardarii Larry Ellison și Peter Thiel au încercat. Acum e rândul Arabiei Saudite să încerce, Regatul având bani cât toți cei pomeniți la un loc.

Familia regală saudită a înființat o organizație non-profit numită Hevolution Foundation, care intenționează să cheltuiască până la 1 miliard de dolari pe an pentru a sprijini cercetări privind biologia îmbătrânirii și pentru a găsi modalități de a prelungi viața oamenilor, scrie MIT Review

Suma de bani pe care saudiții ar investi-o ar face ca statul din Golf să fie cel mai mare sponsor al cercetătorilor care încearcă să înțeleagă cauzele care stau la baza îmbătrânirii – și cum ar putea fi încetinită cu ajutorul medicamentelor.

Fondul este gestionat de Mehmood Khan, un fost endocrinolog al Clinicii Mayo și odinioară om de știință șef la PespsiCo, care a fost recrutat pentru postul de CEO în 2020. „„Obiectivul nostru principal este să prelungim durata de viață sănătoasă”, a spus Khan într-un interviu. „Nu există o problemă medicală mai mare pe planetă decât aceasta.”

Ideea, populară în rândul unor oameni de știință în domeniul longevității, este că, dacă poți încetini procesul de îmbătrânire al organismului și poți întârzia apariția mai multor boli. Khan spune că fondul va acorda granturi pentru cercetarea științifică privind cauzele îmbătrânirii, la fel cum au făcut alții, dar intenționează să meargă un pas mai departe, sprijinind studiile din acest domeniu.

Khan spune că fondul este autorizat să cheltuiască până la 1 miliard de dolari pe an pe termen nelimitat și va putea investi în companii de biotehnologie. Prin comparație, divizia Institutului Național pentru Îmbătrânire din SUA care sprijină cercetarea de bază privind biologia îmbătrânirii cheltuiește aproximativ 325 de milioane de dolari pe an.

Hevolution nu a anunțat ce proiecte va sprijini, dar persoane apropiate grupului spun că se dorește finanțarea unui premiu de 100 de milioane de dolari pentru tehnologia de încetinire a îmbătrânirii și că s-a ajuns la un acord preliminar pentru a finanța testarea medicamentului Metformin pentru diabet la câteva mii de bătrâni.

Termenul „geroștiință” a fost popularizat de Felipe Sierra, fostul șef al diviziei de biologie a îmbătrânirii din cadrul Institutului Național de Sănătate din SUA, care a fost angajat recent pentru a fi directorul științific al Hevolution. Sierra a refuzat să comenteze, dar anterior a numit geroștiința observația „că îmbătrânirea este de departe factorul de risc major pentru toate bolile cronice”.

Îmbătrânire rapidă

Guvernul saudit poate fi parțial motivat de credința că bolile bătrâneții reprezintă o amenințare specifică pentru viitorul țării. Există dovezi că oamenii care trăiesc în statele din Golf „îmbătrânesc mai repede biologic decât cronologic”, conform materialelor pregătite de Hevolution și vizualizate de MIT Technology Review.

Practic, țara este afectată de boli provocate de diete bogate și prea puține exerciții fizice. Chiar dacă Arabia Saudită are o populație relativ tânără, cu o vârstă medie de aproximativ 31 de ani, se confruntă cu rate în creștere ale obezității și diabetului. Într-un studiu din 2019 din Saudi Medical Journal, oficialii din sănătatea publică saudite au spus că prosperitatea țării a condus la „necesitatea urgentă de a stabili programe de prevenție și control”.

Hevolution a fost înființată prin ordin regal în decembrie 2018, iar președintele său este prințul moștenitor saudit și conducătorul de facto Mohammed bin Salman. În consiliu se află și Evgeny Lebedev, un om de afaceri ruso-britanic; miliardarul american Ron Burkle; și Andrew Liveris, fostul CEO al Dow Chemical, conform materialelor promoționale Hevolution vizualizate de MIT Technology Review.

Momentul decretului regal sugerează că proiectul ar putea exista și pentru a șterge reputația Arabiei Saudite și a lui bin Salman din cauza asasinarii unui jurnalist de la Washington Post de către o echipă despre care SUA spun că a acționat la ordinele de Prințului.

Medicament pentru diabet

Alte medicamente citate ca având posibili compuși anti-îmbătrânire includ rapamicina, un supresor imunitar care s-a dovedit a prelungi durata de viață a șoarecilor de laborator, și care a fost testat și pe câini de companie. Până acum, însă, nu s-a dovedit niciun medicament care întârzie îmbătrânirea la oameni. În 2019, testele umane ale unei versiuni de rapamicină au eșuat după ce medicamentul nu a reușit să sporească rezistența persoanelor în vârstă la infecțiile respiratorii.

Nimeni nu știe dacă metforminul va funcționa. Un studiu pe termen lung asupra diabeticilor, publicat anul acesta, a constatat că medicamentul nu a dus la nicio protecție împotriva problemelor cardiace.

Dar chiar dacă metformina nu întârzie îmbătrânirea, studiul ar putea deschide calea pentru ca alte medicamente pentru geroștiință să intre în studiile umane. Lederman spune că se așteaptă ca procesul să înceapă în cele din urmă dacă banii saudiți vor veni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.