Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arheologi de la Muzeul Municipiului Bucureşti au descoperit urme ale aşezămintelor brâncoveneşti, posibil un demisol de la Azilul de femei

edusoft.ro
constantin brancoveanu

În timpul lucrărilor de restaurare la Muzeul Curtea Veche, arheologi de la Muzeul Municipiului Bucureşti au scos la iveală o parte din urmele materiale ale aşezămintelor brâncoveneşti, posibil un demisol, ce ar fi putut face parte din Azilul de femei, potrivit news.ro.

Potrivit anunţului MMB, ruinele descoperite au leziuni adânci, rămase intacte din zilele în care suprastructura lor a fost rasă de buldozere.

Arheologi din cadrul MMB au efectuat recent cercetări în proximitatea Bisericii Domniţa Bălaşa - singura clădire rămasă în picioare din vechiul ansamblu.

Spitalul Brâncovenesc

Ultimul deceniu al regimului comunist a produs numeroase schimbări în arhitectura vechiului Bucureşti, unul dintre cele mai grăitoare exemple fiind distrugerea cartierului Uranus pentru a face loc Casei Poporului.

Printre clădirile emblematice ale Capitalei ce au fost demolate în periaoda regimului comunist se numără şi Spitalul Brâncovenesc, chiar dacă acesta nu se afla pe direcţia viitorului Bulevard Victoria Socialismului. Acesta era situat aproape de ruinele Curţii Vechi, pe malul opus al Dâmboviţei şi făcea parte din ansamblul aşezămintelor brâncoveneşti ridicate de-a lungul timpului la poalele Dealului Mitropoliei.

Conform specialiştilor de la Muzeul Municipiului Bucureşti, spitalul a fost construit între anii 1835-1838 de către Safta Brâncoveanu, soţia Banului Grigore Basarab Brâncoveanu, în apropierea Bisericii Domniţa Bălaşa. Pe parcursul existenţei sale a suferit două incendii ce au dus la reclădiri dar şi inovaţii tehnice pentru acele vremuri. Spre exemplu, în 1904 clădirii îi sunt înlocuite planşeele de lemn cu unele din beton armat.

Citește și: Mita cerută de directorul Unifarm unei societăți pentru achiziția de măști și combinezoane a fost de 760.000 de euro - Ionel și-ar fi pus un subaltern să mintă

Spitalul a fost gândit ca o entitate medicală independentă ce avea în centrul activităţii sale tratarea bolnavilor nevoiaşi. Numărul paturilor se măreşte de la 60 la momentul deschiderii până la 500 în timpul celui de al Doilea Război Mondial, când funcţionează ca spital militar. În ceea ce priveşte inovările din domeniul medical, aici se fac primele cercetări de balneologie, conduse Prof. Anibal Theoharide. În sec al XX-lea, se înfiinţează prima Clinică de Ortopedie şi Traumatologie din ţară.

Muzeul Municipiului Bucureşti a reluat cercetările arheologice în curtea Bisericii Domniţa Bălaşa cu ocazia unui amplu program de restaurare a monumentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.