Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata din Ciad intervine în conflictul sângeros dintre păstori și fermieri

yimg.com
ciad

Zeci de persoane au murit în sudul Ciadului în urma confruntărilor între fermieri și păstori provocate de accesul la terenurile agricole, potrivit Reuters, scrie Mediafax. Armata intervine pentru a restabili ordinea.

Cel puțin 19 persoane au fost ucise în sudul Ciadului, în urma amplificării luptelor dintre păstorii nomazi și fermierii sedentari, au anunțat autoritățile. Conflictele sunt relativ frecvente în Ciad, în principal între păstori și fermierii locali. Fermierii îi acuză pe păstori că pășunează animalele pe terenurile lor agricole, iar discuțiile degenerează des în lupte.

Ciadul, o putere regională și aliat al Occidentului împotriva militanților islamiști din Africa de Vest, se află într-o situație agitată anul trecut, de când fostul președinte Idriss Deby a fost ucis într-o luptă cu rebelii din nord. Cele mai recente violențe au izbucnit în regiunea rurală sudică Moyen-Chari, la peste 480 de kilometri de capitala țării centrafricane, N'Djamena. „Regretăm acest conflict care a provocat zeci de morți și aproximativ 20 de răniți", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Abderamane Koulamallah.

Guvernatorul din Moyen-Chari, Ali Ahmat Akhabache, a declarat anterior că cel puțin 19 persoane au fost ucise și 22 rănite în trei zile de confruntări în cinci sate.

Luptele au început după ce fermierii aparținând grupului etnic Sara Kaba i-au acuzat pe păstori că le-au distrus culturile de sorg, potrivit martorilor. Satele și câmpurile au fost incendiate în timp ce locuitorii au fugit în tufișurile din jur.

Koulamallah a declarat că armata a fost desfășurată pentru a restabili ordinea.

„Ne temem pentru viețile noastre în fiecare moment... Nu există securitate în satele izolate", a declarat, pentru Reuters, fermierul Gossassou Njaha.

Confruntări similare au avut loc și în luna februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.