Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arme contra energie! Trocul pe care premierul ucrainean îl propune UE

Francisco Seco / AFP
Denis Șmigal prm-ministru Ucraina

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a îndemnat luni Uniunea Europeană să livreze Kievului mai multe arme şi echipament, în timp ce a oferit ajutorul Ucrainei în problema livrărilor de gaz, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia a blocului comunitar, informează Reuters, potrivit Agerpres.

"Avem nevoie de mai multe arme moderne, precum cele de apărare aeriană, apărare antirachetă şi apărare navală", a declarat Şmîhal în faţa jurnaliştilor, după o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, la Bruxelles.

Premierul ucrainean a spus că ţara sa are nevoie de asemenea de avioane şi de mai multe vehicule blindate, în condiţiile în care nu sunt semne că Rusia vrea să oprească războiul pe care Moscova îl descrie drept "operaţiune militară specială".

În urmă cu o săptămână, după luni de atacuri puternice ale artileriei ruse în est, Ucraina a început mult aşteptata contraofensivă, cea mai mare după ce a alungat trupele ruse departe de capitala Kiev, în martie.

Astfel, Kievul a revendicat luni cel mai mare succes al său pe câmpul de luptă, afirmând că a capturat două oraşe în sud şi unul în estul Ucrainei, în timp ce pieţele europene au redeschis în cădere liberă după ce Rusia a anunţat că îşi menţine închis principalul său gazoduct spre Germania.

Şmîhal a dat de înţeles că Ucraina ar putea livra gaz UE, pentru a uşura o criză energetică ce a dus preţurile la niveluri record. "Putem înlocui în mare măsură importurile ruse", a spus Şmîhal. "Noi avem în rezervele noastre de gaz 30 de miliarde de metri cubi şi noi putem oferi o parte dintre ele partenerilor noştri europeni, pentru a înlocui Federaţia Rusă pe piaţa instabilă", a adăugat premierul ucrainean.

La rândul său, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a promis sprijinul continuu al blocului comunitar pentru Kiev, indiferent de "orice ameninţare, orice şantaj" ce ar putea veni dinspre Rusia. "Vom oferi sprijinul nostru politic, financiar, umanitar şi militar atât timp cât va fi nevoie", a spus Borrell.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.