Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artistul neo-pop american Jeff Koons doreşte să trimită sculpturi pe Lună

Andrei Zota
super luna

Artistul neo-pop american Jeff Koons nu se mai mulţumeşte să expună în marile muzee şi, pentru a-şi asigura intrarea în universul NFT-urilor, vrea să trimită sculpturi pe Lună, au anunţat marţi galeriile Pace, păstrând misterul asupra detaliilor proiectului, informează AFP.

Călătoria acestui ''grup de sculpturi'' va avea loc ''mai târziu pe parcursul acestui an'', iar partenerii de aventură vor fi Pace Verso, 4Space, NFMoon et Intuitive machines. Comunicatul nu precizează câte opere de artă sunt cuprinse în cadrul proiectului botezat Moon Phases.

Contactate de AFP pentru a obţine mai multe informaţii referitoare la mărimea sculpturilor, galeriile Pace nu au făcut precizări suplimentare faţă de comunicatul de presă, unde se spune că vor fi înglobate în sateliţi miniaturali CubeSat, care măsoară aproximativ 10 centimetri pe o latură, potrivit Agerpres.ro.

Jeff Koons, 67 de ani, unul dintre artiştii în viaţă cei mai scump din lume, este cunoscut pentru creaţiile sale kitsch şi de mari dimensiuni precum ''balloon dog'' sau ''Puppy'' şi care stârnesc uneori controverse aşa cum s-a întâmplat cu ''Bouquet de tulipes'', instalat în grădinile de pe Champs Elysées din Paris. Creaţiile sale se află expuse în cele mai mari muzee din lume de la MoMA din New York la Guggenheim în Bilbao.

Lansarea va avea loc de la baza Kennedy Space Center, în Florida, în cadrul unei misiuni ''complet autonome'', la bordul lansatoarelor Intuitive Machines, o companie americană care colaborează deja cu NASA, mai precizează galeriile Pace.

Fiecărei opere îi va fi ataşat un NFT (jeton nonfongibl), o versiune digitală unică certificată prin tehnologia blockchain, şi care va fi pus în vânzare pe Terra. Potrivit galeriilor Pace, o parte din fondurile colectate vor merge către organizaţia Medici fără frontiere (MSF).

NFT-urile au devenit în ultimul timp omniprezente pe piaţa de artă.

''Am fost întotdeauna atras de ideea de a crea o artă globală (...) care să devină universală'', a explicat artistul pe pagina sa de internet (jeffkoonsmoonphases.com), precizând că '' noi am admirat mereu Luna de-a lungul istoriei umanităţii''.

La 50 de ani după ce omul a fost ultima dată pe Lună, cu prilejul misiunii Apollo 17 în 1972, NASA preconizează să lanseze anul acesta o misiune fără echipaj uman (Artémis 1), urmată de un zbor cu echipaj uman (Artémis 2) în 2024 pe satelitul natural al Terrei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.