Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artistul rus Kirill Serebrennikov nu va fi prezent la Cannes 2021, fiind vizat de o interdicţie de părăsire a teritoriului naţional

cinemablend.com
festival cannes

Regizorul rus Kirill Serebrennikov, al cărui film "Petrov's Flu" a fost selectat în competiţia de lungmetraje de la Cannes, este vizat de o interdicţie de părăsire a teritoriului naţional al Rusiei şi nu va putea să participe la ediţia din acest an a celebrului festival de pe Croazetă, a anunţat luni avocatul cineastului, citat de AFP.

"Kirill nu poate să părăsească teritoriul rus", a declarat Dmitri Kharitonov, precizând că această interdicţie va rămâne în vigoare până la expirarea sentinţei de condamnare la închisoare cu suspendare pe care a primit clientul său, adică până în iunie 2023, scrie Agerpres.ro.

Artistul rus, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnat în iunie 2020 la trei ani de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi în urma unui proces în care a fost acuzat de deturnare de fonduri publice. Cineastul contestă acuzaţiile formulate împotriva lui.

În august 2017, el a fost arestat şi plasat apoi în arest la domiciliu timp de peste un an şi jumătate, fiind acuzat alături de alţi asociaţi că a deturnat o sumă de aproximativ 130 de milioane de ruble (1,8 milioane de euro) din subvenţii publice între anii 2011 şi 2014.

Pentru susţinătorii lui, regizorul de film şi de teatru a fost pedepsit în realitate pentru creaţiile sale uneori îndrăzneţe, care combină tematici precum sexualitatea - inclusiv homosexualitatea -, politica şi religia, în contextul în care administraţia de la Kremlin doreşte revenirea societăţii ruse la "valorile sale tradiţionale".

Acel proces a generat un val de sprijin pe plan internaţional în favoarea lui Kirill Serebrennikov.

Organizatorii celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de la Cannes au anunţat joia trecută că cel mai recent lungmetraj al regizorului rus, "Petrov's Flu", a fost selectat în competiţia oficială a festivalului şi va concura astfel pentru trofeul Palme d'Or.

Filmul menţionat este adaptarea cinematografică a unui roman al scriitorului rus Aleksei Salnikov, în care viaţa tristă de zi cu zi a unei familii din Ekaterinburg, un oraş industrial din regiunea Munţilor Ural, capătă o turnură suprarealistă atunci când cei trei membri ai săi contractează o gripă.

Lungmetrajul "Petrov's Flu" urmează să fie lansat în Rusia pe 9 septembrie, potrivit distribuitorului său oficial, Sony Pictures.

După această nouă selecţie la Cannes, Kirill Serebrennikov s-a declarat fericit că filmul lui va putea fi vizionat în cadrul festivalului, potrivit unui comunicat publicat de distribuitorul peliculei.

"Nu îmi programasem să fac acest film. El a venit spre mine, m-a capturat şi am devenit prizonierul lui cu multă plăcere. A venit într-un moment destul de dificil din viaţa mea, ca o decizie executorie, o bucurie esenţială, ca un fel de colac de salvare", a declarat cineastul rus.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 6-17 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.