Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASF - Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a scăzut cu 23% în iunie 2020

ASF

Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins, la finalul primului semestru al anului 2020, nivelul de 138,37 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 23% comparativ cu finalul anului 2019. Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat marţi raportul privind evoluţia pieţei de capital în primul semestru al anului 2020.

"La finalul primului semestru al anului 2020, capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 138,37 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 23% comparativ cu finalul anului 2019. Se remarcă faptul că în luna martie a anului 2020, capitalizarea bursieră BVB (doar acţiuni) a înregistrat o scădere semnificativă, pe fondul temerilor investitorilor referitoare la pandemia COVID-19. Cel mai diminuat nivel al capitalizării bursiere, 113,85 miliarde lei, a fost înregistrat în data de 18 martie 2020", relevă raportul ASF, potrivit news.ro.

În ceea ce priveşte intermediarii, la sfârşitul lunii iunie 2020 pe piaţa reglementată administrată de BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 27 de intermediari (16 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 4 instituţii de credit locale şi 7 entităţi autorizate în alte state membre UE).

"Începutul anului 2020 a fost marcat de valori ridicate ale indicilor locali, însă datorită creşterii rapide a volatilităţii pe pieţele financiare internaţionale, pe fondul extinderii virusului COVID-19, indicii bursieri au înregistrat scăderi semnificative, ca urmare a efectelor de contagiune pe pieţele financiare şi a prognozelor de scădere economică globală. Toţi indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii negative, scăderile fiind de peste 9%, în primul semestru al anului 2020, comparativ cu 31 decembrie 2019", arată raportul.

Indicele de referinţă BET, care surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a avut o scădere de 13,21% la 30 iunie 2020 comparativ cu finalul anului 2019, iar la finalul lunii martie 2020 nivelul acestuia a fost cu circa 24% mai mic faţă de anul precedent.

"Valoarea totală tranzacţionată pe piaţa secundară (BVB şi SMT) a atins nivelul de 6,23 miliarde în primele şase luni ale anului 2020, în creştere cu 11,13% comparativ aceeaşi perioadă a anului 2019. O evoluţie pozitivă a fost înregistrată şi în cazul numărului de tranzacţii derulate la BVB care a crescut cu 81,13% în semestrul I 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Aproximativ 96% din valoarea totală a tranzacţiilor a avut loc pe BVB, restul fiind derulate pe SMT", se arată în raportul ASF.

Clasa dominantă de active financiare este reprezentată de acţiuni, ce deţin o pondere de 92,01% din totalul valorii tranzacţionate la BVB în primul semestru din 2020.

Referitor la titlurile de stat, valoarea tranzacţiilor la 30 iunie 2020 s-a diminuat cu aprox. 88% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, înregistrând un nivel de aproximativ 310.000 lei.

De asemenea, pe sistemul multilateral de tranzacţionare administrat de BVB, au activat la finalul lunii iunie 2020 un număr total de 20 de intermediari (15 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 4 instituţii de credit locale şi o firmă de investiţii autorizată într-un alt stat membru UE). Prin urmare, cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 9 miliarde lei, la finalul lunii iunie 2020.

Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 83% din valoarea totală intermediată.

Dintre intermediarii autorizaţi în alte state membre UE care au efectuat tranzacţii pe pieţele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea cumulând o cotă de piaţă de 11,13%.

La finalul semestrului I 2020, în România îşi desfăşurau activitatea un număr de 18 societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), 83 fonduri deschise de investiţii (FDI), 26 fonduri închise de investiţii (FÎI), 5 societăţi de investiţii financiare (SIF), Fondul Proprietatea şi 4 depozitari.

Numărul investitorilor în fondurile închise de investiţii este mult mai scăzut decât cel al investitorilor în FDI. La finele lunii iunie 2020 numărul investitorilor în FDI s-a diminuat faţă de sfârşitul anului 2019 cu 15.045 de investitori, iar numărul investitorilor în FÎI se situa la 88.621 investitori (cei mai mulţi 88.336 persoane sunt investitori persoane fizice).

Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România este de 40,46 miliarde lei la data de 30 iunie 2020, în creştere cu circa 8% comparativ cu trimestrul anterior.

O analiză pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că la finalul semestrului I 2020, activele totale ale fondurilor deschise de investiţii (FDI) s-au diminuat cu aproximativ 13% faţă de finele lunii decembrie 2019. FDI înregistrează o scădere a activelor totale cu aproximativ 19% şi Fondul Proprietatea a consemnat o diminuare a activului total de circa 11% faţă de finalul anului 2019.

Gradul de concentrare pe piaţa serviciilor de depozitare a activelor fondurilor de investiţii este ridicat, iar în cazul administratorilor fondurilor închise de investiţii, gradul de concentrare este mediu.

Pentru piaţa fondurilor deschise de investiţii, analizată din perspectiva activelor administrate de SAI-uri, indicele Herfindahl-Hirschman are valoarea de 0,233, ceea ce arată un grad ridicat de concentrare.

Citește și: Scene fără precedent! Un polițist a fost tăiat cu cuțitul, după ce i-a cerut unei persoane să poarte mască de protecție

Pe ansamblul pieţei, structura consolidată a investiţiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică totuşi o preferinţă pentru titlurile de capital a căror valoare totală este de circa 20,02 miliarde lei, consemnând o pondere de circa 49% din activul cumulat al OPC.

Investiţiile în instrumentele financiare cu venit fix la nivelul întregii pieţe sunt în valoare de 19,05 miliarde lei, reprezentând aproximativ 47% din activul total al OPC. La 30 iunie 2020, faţă de finalul anului 2019, se constată o diminuare a investiţiilor făcute în acţiuni (-10%), titluri de stat (-14%), iar în titluri OPCVM/AOPC scăderea a fost de 23%, concomitent cu o reducere a depozitelor şi disponibilităţilor (-22%) şi a obligaţiunilor cu circa 15%.

FDI sunt orientate preponderent către instrumentele cu venit fix (titluri de stat şi obligaţiuni), în vreme ce FÎI, SIF-urile şi FP au o orientare dominantă către plasamentele în acţiuni.

La finele semestrului 2020, comparativ cu sfârşitul anului 2019, activele nete cumulate ale SIF-urilor au înregistrat o scădere de aproximativ 3%, iar societatea de investiţie financiară care a avut cea mai mare depreciere a activului net este SIF Oltenia (SIF5), de circa 20%.

Valoarea totală a activelor nete administrate de Fondul Proprietatea era de 10,14 miliarde lei, la finalul lunii iunie 2020, în scădere cu aproximativ 15% faţă de luna decembrie 2019. Activele FP erau concentrate preponderent în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.