Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASFOR: Măsurile de creştere a economiei româneşti bazate pe lemn sunt la îndemâna autorităţilor

padure lemne defrisari

Stimularea financiară a folosirii lemnului în construcţii prin reducerea TVA la 5% sau introducerea unei cote obligatorii de lemn în construcţia clădirilor publice ţin de noi, de Guvernul şi de Parlamentul României, susţin reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

"Beneficiind de resursă, România poate arde etape. ASFOR, în calitate de lider asociativ al breslei, a propus şi susţine în continuare creşterea importanţei lemnului în economia românească. Am arătat, în documentul strategic "România Verde în 10 paşi", că măsurile de creştere a economiei bazate pe lemn ne sunt la îndemână. Stimularea financiară a folosirii lemnului în construcţii prin reducerea TVA la 5% sau introducerea unei cote obligatorii de lemn în construcţia clădirilor publice ţin de noi, de Guvernul şi de Parlamentul României. Tot de factorii de decizie români ţine politica de creştere a finanţării investiţiilor în sector. Echiparea cu utilaje şi echipamente moderne şi prietenoase cu mediul este obligatorie, digitalizarea - de asemenea. Creşterea numărului de drumuri forestiere este şi aceasta o condiţie. Toate statele europene dezvoltate au asemenea politici publice, este timpul să le avem şi noi. O atenţie deosebită trebuie să acordăm resursei umane. Forestierii calificaţi pleacă în vest pentru că au condiţii mai bune de lucru şi sunt mai bine plătiţi. Iar ţările din vest au nevoie de ei şi îi caută, pentru că îşi dezvoltă sectorul forestier şi de prelucrare a lemnului. Şi investiţia în şcoli, şi creşterea salariului minim în sector ţin de noi, nu de altcineva", precizează forestierii.

Potrivit sursei citate, ţări cu un sector forestier dezvoltat, precum Franţa, Suedia, Finlanda, Germania, sprijină puternic pe exploatarea şi valorificarea lemnului în foarte multe domenii - de la construcţiile din lemn şi obligativitatea folosirii unui procent de lemn în construcţiile clasice, până la baterii cu anozi de lemn, de la cartiere "verzi" construite din lemn, până la microprocesoare, material pentru asfaltarea străzilor sau producţia de energie pe bază de biomasă.

La acest moment, în România, sectorul forestier contribuie cu 3,5% la Produsul Intern Brut, iar peste 150.000 de angajaţi activează în domeniu.

"Dincolo de apetenţa pentru denigrare, care a invadat de mulţi ani spaţiul public, în ceea ce ne priveşte, românii apreciază lemnul. Îi ştiu importanţa şi valoarea. Respectă pădurea şi pe cei care muncesc în domeniu. Este o muncă grea, nu este la îndemâna oricui. Dar investind în sector, răspunzând nevoilor acestuia într-o manieră coerentă, România poate rezista în aceste vremuri dure şi poate progresa. Lumea redescoperă valoarea lemnului şi îl pune tot mai mult în valoare. Este un tren pe care România nu ar trebui să îl piardă. Avem capacitatea să ridicăm sectorul şi economia ţării. Trebuie doar să trecem la treabă. De aceea, ASFOR declară anul 2023 ca Anul Lemnului Românesc", afirmă specialiştii ASFOR.

Asociaţia Forestierilor din România este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului, ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.