Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASFOR solicită ca TVA achitată de populaţie pentru lemnul de foc să fie returnată de stat prin ANAF

tva

Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) propune emiterea unui act normativ prin care valoarea TVA achitată de populaţie pentru lemnul de foc achiziţionat pentru încălzirea locuinţei să fie returnată de către stat prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în baza bonului fiscal şi a avizului de însoţire prin care persoana fizică dovedeşte provenienţa lemnului, potrivit Agerpres.

"În ultima perioadă, într-o analiză a Consiliului Concurenţei ce a vizat piaţa lemnului de foc, s-au constatat disfuncţionalităţi în aprovizionare, care se transpun într-o creştere a preţului pentru lemnul de foc. Până în prezent, în Parlament au fost depuse mai multe iniţiative legislative care vizează reducerea TVA pentru lemnul de foc folosit de către populaţie pentru încălzirea locuinţelor. Cu toate acestea, Ministerul de Finanţe nu a sprijinit aceste iniţiative, motivând că ar avea ca efect scăderi ale încasărilor la buget din sumele aferente TVA. De asemenea, există o temere că preţul lemnului nu ar scădea, ci de fapt această diferenţă ar fi absorbită de către vânzătorul de lemn. Forestierii de bună credinţă acuză existenţa unor adevărate reţele de distribuţie a lemnului de foc, care valorifică acest produs către populaţie, fără nicio formă fiscală, fără a plăti TVA, fără a declara venituri şi a plăti impozite. Un lucru este evident: România, în ciuda puterii de cumpărare foarte mici, are o cotă foarte mare de TVA la lemnul de foc (...) ASFOR propune: valoarea TVA achitată de populaţie pentru lemnul de foc achiziţionat pentru încălzirea locuinţei să fie returnat de către stat prin ANAF în baza bonului fiscal şi a avizului prin care persoana fizică dovedeşte provenienţa lemnului", se menţionează într-un comunicat de presă al reprezentanţilor forestierilor.

Citește și: Klaus Iohannis anunță noi reguli! Când vor putea ieși din casă persoanele cu vârsta de peste 65 de ani

Potrivit sursei citate, în urma aplicării măsurii privind deducerea TVA pentru lemnul de foc, vor apărea o serie de beneficii. Astfel, populaţia recuperează contravaloarea TVA achitată (fie în bani fie prin compensarea impozitelor pe proprietăţi sau autoturism), lemnul de foc se vinde la un preţ mai mic, statul scoate la suprafaţă evaziunea din domeniul lemnului pentru foc valorificat către populaţie, este eliminată concurenţa neloială ce se produce prin eludarea achitării TVA, taxe şi impozite către bugetul de stat, este combătut fenomenul tăierilor ilegale (pentru a recupera TVA, avizul rămâne la persoana fizică şi predat la ANAF, astfel că nu mai este posibil să fie realizate mai multe transporturi cu acelaşi aviz).

De asemenea, în contextul actualului blocaj economic şi al veniturilor diminuate ale populaţiei este o măsură de sprijin atât pentru populaţie, cât şi de relansare a activităţii economice pe segmentul lemnului de foc, precizează ASFOR.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că, în România, sunt 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn, marea majoritate fiind situate în zona rurală, cei mai mulţi fiind pensionari sau persoane cu venituri mici.

Totodată, conform ASFOR, în Europa, cota TVA la lemnul folosit de către populaţie pentru încălzirea locuinţei este de 6% în Belgia, 7% în Germania, 9% în Lituania, 10% în Franţa, 15% în Cehia.

"Chiar dacă avem cea mai redusă putere de cumpărare din statele Europei, cu 60% sub media europeană, România are cea mai mare cotă de TVA la lemnul de foc", atenţionează forestierii.

Recent, ASFOR preciza, într-un comunicat de presă, că România are nevoie de o piaţă a lemnului liberă, dar corectă, iar una dintre măsurile ce ar putea să relanseze activitatea economică forestieră poate fi ca lemnul de foc să aibă TVA zero.

Asociaţia Forestierilor din România - ASFOR este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi pe plan naţional şi internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.