Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacul cu drone asupra unei fabrici de arme iraniene a fost un succes fenomenal: Israelul și Mossadul s-au aflat în spatele atacului - oficiali americani

Akbar Nemati/Unsplash, DAVID YAPHE
iran

Iranul a susținut că atacul cu dronă a eșuat și că a provocat doar pagube minore la acoperiș. În pofida afirmațiilor iraniene, atacul israelian cu drone asupra Iranului la Isfahan a fost un succes extraordinar, potrivit unui amestec de surse de informații occidentale și surse străine, relatează The Jerusalem Post.

Câteva ore mai târziu, The Wall Street Journal a ieșit cu un raport similar, afirmând că Israelul și Mossadul s-au aflat în spatele atacului, citând oficiali americani.

Au avut loc patru explozii de mari dimensiuni la fabrica din industria militară, documentate pe rețelele de socializare, împotriva unei instalații care dezvoltă arme avansate. Pagubele depășesc cu mult "pagubele minore la acoperiș" pe care Republica Islamică le-a susținut duminică mai devreme și pe care le-a susținut în mod fals în incidente anterioare.

Nu a existat o revendicare imediată a responsabilității pentru explozie, care a avut loc pe fondul tensiunilor cu Occidentul privind activitatea nucleară a Teheranului și furnizarea de arme pentru războiul Rusiei din Ucraina, precum și a lunilor de demonstrații antiguvernamentale în țară.

Răspunsul Iranului se potrivește cu răspunsurile la incidente similare

Ministrul iranian de externe a declarat că atacul "laș" a avut ca scop crearea de "insecuritate" în Iran. Ministerul lor al apărării a declarat că explozia a provocat doar pagube minore și nu a făcut victime. Amploarea pagubelor nu a putut fi confirmată în mod independent.

La câteva ore după raport, Iranul și-a intensificat amenințările la adresa Israelului, în ciuda faptului că a pretins că atacurile au eșuat.

Israelul face pe tăcutul, dar majoritatea serviciilor de informații occidentale și a surselor iraniene au creditat Mossadul cu atacuri similare de succes împotriva instalației nucleare iraniene de la Natanz în iulie 2020, o altă instalație nucleară de la Natanz în aprilie 2021, o altă instalație nucleară la Karaj în iunie 2021 și cu distrugerea a aproximativ 120 sau mai multe drone iraniene în februarie 2022.

Se crede că puține organizații la nivel global, în afară de Mossad, posedă capacitățile avansate și chirurgicale de atac afișate în cadrul operațiunii. Au fost implicate mai multe drone de mari dimensiuni, cu cantități semnificative de explozibili, care și-au atins țintele cu o precizie precisă.

În fiecare dintre incidentele anterioare, Teheranul a încercat inițial să pretindă că atacurile au eșuat și a recunoscut amploarea pagubelor abia atunci când fotografiile din satelit sau alte dovezi au pătruns în sfera publică, depășindu-le negările.

Încă nu este clar dacă armele avansate avariate se refereau doar la războiul convențional sau ar putea avea relevanță nucleară, cum ar fi pentru utilizarea în rachete balistice sau explozibili care pot fi utilizați atât pentru arme convenționale, cât și nucleare.

Isfahanul a fost folosit în repetate rânduri pentru diverse chestiuni nucleare, precum și pentru chestiuni militare nenucleare. La un moment dat, Iranul chiar a declarat AIEA că unele dintre activitățile nucleare care se desfășoară la instalația nucleară de la Karaj până în iunie 2021 au fost mutate la Isfahan.

WSJ a menționat că în apropiere se află o instalație aerospațială iraniană, care ar putea utiliza, de asemenea, articole cu dublă utilizare pentru lansări spațiale și arme nucleare, folosite pentru a scăpa și a reintra în atmosfera terestră.

Speculațiile s-au concentrat în jurul întrebării dacă atacul a fost menit să pună pe butuci programul avansat de drone al Iranului sau un nou program, cum ar fi dezvoltarea de rachete hipersonice, cu ajutorul Rusiei.

Rachetele hipersonice zboară atât de repede și au o manevrabilitate atât de avansată încât mulți experți cred că ar putea penetra toate apărările aeriene ale Israelului.

O altă temă abordată în timpul zilei a fost aceea că SUA și CIA ar fi putut fi implicate de data aceasta. Experții au remarcat că SUA și Israelul tocmai au petrecut o săptămână întreagă desfășurând exerciții militare în jurul unor ținte de atac, cum ar fi Iranul, astfel încât efectuarea unui astfel de atac imediat după aceste exerciții ar putea fi menită să trimită un mesaj cu privire la seriozitatea lor.

Ei au estimat că vizita directorului CIA, William Burns, în Israel chiar înainte de atac a fost o dovadă a necesității unei întâlniri speciale față în față între șefii CIA și Mossad care pregăteau atacul.

Statele Unite au adoptat un ton mai agresiv cu Iranul de când a furnizat drone Rusiei în războiul cu Ucraina și a demonstrat și mai multă nerăbdare recent față de eșecul Teheranului de a reveni la acordul nuclear din 2015.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.