Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATENȚIE la Moscova, la Vladimir Putin

telegraph.co.uk
vladimir putin

Retragerea armatelor Federatiei Ruse din Siria este parte a unei intelegeri. De tip geopolitic. Intre cine si cine? Raspunsul corect la aceasta intrebare ar trebui sa puna in miscare laboratoarele de inteligenta din Romania. Daca acestea exista cumva. Pentru ca pretul retragerii din Siria s-ar putea sa ne coste.

Grosul armatelor Federatiei Ruse, terestre, navale si aeriene, s-a retras din Siria. In mod oficial. Sub pretextul, tot oficial, ca si-au indeplinit obiectivul. I-au zdrobit pe rebeli, adica pe adversarii lui Bashar al-Assad, care fusesera finantati de Occident, au consolidat regimul de mana forte si au aplicat si cateva lovituri, in mod demonstrativ, Statului Islamic.

Citește și: DEZVĂLUIRI dure din Dosarul DNA în care se cere arestarea lui Ghiță. Dovada implicării lui Ponta

Sa nu ne amagim insa! Rusii sunt, in continuare, pe teren. Ca dovada, chiar zilele trecute, cel putin un membru al trupelor de comando a fost ucis. In mod spectaculos. El opera pe teren incercand sa indice aviatiei ruse pozitiile teroristilor. Si a fost incercuit. A cazut intr-o ambuscada. Nu a ezitat insa sa anunte pozitia in care se afla. Si a venit racheta ucigasa. Pentru el, dar si pentru trupele Statului Islamic. Un erou.

Dar dincolo de acest detaliu, care, sa recunoastem, are o doza de senzationalism, totusi, grosul armatelor Federatiei Ruse s-a retras. Dar nu in cazarmi. Aceste formatiuni, bine exersate, care si-au scos la vedere, intr-o veritabila parada de razboi, ultimele arme, extrem de sofisticate, vor fi redirectionate. Unde?

Citește și: O 'să-i sară-n cap' toată lumea după declaraţia asta: Ce a spus Traian Băsescu

Analistii din lumea intreaga, ma refer, desigur, la marele centre de analiza, incearca sa raspunda la o intrebare extrem de importanta. Si anume, de ce s-au retras, totusi, rusii din Siria? Nu le sta in obicei sa paraseasca un spatiu geografic dupa ce au reputat o serie de succese militare. Dimpotriva. Intreaga istorie a Imperiului a dovedit faptul ca rusii,acolo unde au pus piciorul o data, fac tot ce se poate sa si ramana. Iar daca sunt siliti sa plece, se intorc. Mai devreme sau mai tarziu. Dar din Siria nu i-a silit nimeni sa plece pe rusi. Sanctiunile economice si de alta natura aplicate de Occident Federatiei Ruse nu au drept cauza razboiul din Siria. Ci agresiunea din Ucraina. Si anexarea Crimeei. Si atunci, iata cat de fireasca este intrebarea: in ce circumstante s-au retras, totusi, rusii din Siria?

Iar concluzia este una singura. Retragerea este parte a unei intelegeri. Lasa liber terenul din Siria, fara a-l abandona pe dictatorul Bashar al-Assad, cu conditia de a avea, in viitor, mana libera in Ucraina. In ce sens?

Citește și: Ultima şmecherie pentru fumat legal în baruri: Ce au decis patronii

In sensul ca anexarea Crimeei ramane batuta in cuie. Iar Rusia nu va mai fi sanctionata. Sanctiunile se ridica. Vom vedea cand si cum. Probabil ca la mijlocul acestui an.

Rusii renunta la Donbas. Dar nu oricum. Donbas-ul va deveni una dintre regiunile federalizate ale Ucrainei. Deci, Ucraina insasi se federalizeaza. Fix cum a vrut, de la bun inceput, Vladimir Putin. Si ce semnificatie are asta?

Citeşte şi: Adrian Năstase, atac necruţător: Pe cine a luat în colimator şi ce dezvăluiri face

Federalizarea Ucrainei o scoate, pentru mult timp, din orice proiect privind aderarea acestui stat la Uniunea Europeana sau la NATO. Pentru Moscova, cordonul de siguranta s-a mutat in Ucraina si a functionat.

Dar Vladimir Putin, castigator pe toata linia in bataliile strategice din ultimii cativa ani, nu se multumeste doar cu federalizarea Ucrainei. Cu scoaterea acestui stat din ecuatia europeana si din NATO. Vladimir Putin face o miscare in plus. Sau cel putin o gandeste. Iar aceasta vizeaza Romania.

Exista, dupa cum se stie, o veche disputa vizand Republica Moldova. Initial, inainte de caderea zidului Berlinului, a existat o intelegere intre cele doua supraputeri mondiale, Rusia si Statele Unite, conform careia Romania urma sa ramana intre sine. Adica, nici in Pactul de la Varsovia, care urma sa se desfiinteze, dar nici in NATO. Si, in orice caz, nu in Uniunea Europeana. Din varii motive, asupra carora nu insist acum, aceasta parte a intelegerii nu a fost respectata. Romania este, batuta in cuie, si in UE si in NATO. Si, mai mult decat atat. A devenit cel mai importanta aliat din zona al Statelor Unite. In aceste conditii, Putin, mostenitorul unei scheme nu tocmai favorabile Rusiei pe tabla de sah, s-a reorientat. In ce directie? In directia Republicii Moldova.

Citeşte şi: Mesaj emoţionant al lui Klaus Iohannis: 'E nevoie de solidaritatea noastră'

Si Republica Moldova este proiectata sa intre in Uniunea Europeana, apoi in NATO si, in final, eventual sa se reuneasca cu Romania. Putin vrea sa faca imposibil acest proiect. Pe buna dreptate, din perspectiva intereselor vitale ale Federatiei Ruse. Asa se face ca nu este deloc exclus ca parte a intelegerii, care a condus la retragerea Federatiei Ruse din Siria, sa fie si acest „detaliu” pentru Marele Licurici. Adica, pentru SUA. Sacrificarea Republicii Moldova. Care, la randul ei, pe schema Ucrainei ar urma sa se federalizeze. Cu cine? Cu Transnistria! Ceea ce ar face imposibil, pe viitor, ca Republica Moldova sa mai ajunga in Uniunea Europeana sau in NATO.

Marele joc de sah se relanseaza. De asta data, nu atat sub semnul tancurilor, rachetelor si trupelor de comando. Ci, printr-un subtil joc strategic.

o analiza de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.