Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atentatele au fost doar începutul: Newyorkezii au fost loviți de cancer și boli cardiovasculare, după tragedia de la 11 septembrie 2001

11 septembrie

La 20 ani de la atentatele teroriste considerate drept cele mai sângeroase din istorie, impactul tăcut și letal al evenimentelor încă se resimte în rândul newyorkezilor. Substanțele chimice eliberate în aer la 11 septembrie 2001 afectează deopotrivă vechea și noua generație a Statelor Unite.

Potrivit unui studiu publicat în 2017 de Centrul Medical Academic NYU Langone, una dintre instituțiile prestigioase din SUA, copiii expuși la substanțele chimice eliberate în aer în urma prăbușirii clădirilor World Trade Center arată semnele precoce ale riscului de boli cardiovasculare.

Citește și: VIDEO Joe Biden le vorbește americanilor, la 20 de ani de la atentatele care au schimbat lumea, despre 'forţa noastră cea mai mare'

Turnurile Gemene din New York s-au prăbușit în decurs de două ore, au distrus și avariat alte clădiri din jur și au învăluit celebrul cartier Manhattan într-un nor toxic de fum și praf.

Cercetătorii din domeniul sănătății au analizat și au comparat probe de sânge pentru 308 persoane care erau copii în 2001, dintre care aproape jumătate au intrat în contact direct cu resturile și particulele degajate în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie.

Citește și: 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Biden, Obama şi Bush, la comemorare, Trump la box

Copiii cu niveluri foarte mari în sânge ale substanțelor chimice conținute de acel praf toxic au prezentat cantități ridicate de grăsimi care întăresc arterele și îngroașă pereții acestora, arată studiul NYU Langone.

"După 11 septembrie 2001, ne-am concentrat o atenție deosebită asupra impactului psihologic și mental asupra persoanelor care au asistat la tragedie. Numai că acum observăm consecințele fizice potențiale ale faptului că acei oameni s-au aflat în interiorul zonei de dezastru. Studiul asupra copiilor a fost prea îngust la acea vreme. Copiii au fost cel mai puțin studiați în ceea ce privește dezastrul de la World Trade Center. Consecințele cardiovasculare descrise azi au fost trecute cu vederea în depistare și evaluare", a spus epidemiologul Leonardo Trasande, profesor asociat la Universitatea de Medicină NYU și coordonatorul studiului.

Citește și: Ultima lovitură americană în Afganistan a fost un fiasco. O anchetă New York Times arată că `teroristul` era un ong-ist care căra apă

Subiecții studiului, în prezent adulți tineri, au fost înscriși în World Trade Center Health Registry, un registru care urmărește sănătatea fizică și psihică, prin verificări anuale, pentru aproape 2.900 de foști copii care au trăit sau au frecventat școli în Manhattan când s-au produs atacurile teroriste.

Potrivit cercetării, pericolul pe termen lung este reprezentat de expunerea la perfluoralchil sau PFAS - substanțe chimice eliberate în aer după ce electronicele și mobilierul au ars în cele două turnuri.

Aceste substanțe chimice includ acidul perfluoroctanoic (PFOA), folosit la scară largă pentru a face masele plastice mai flexibile. Producătorii din SUA au renunțat la utilizarea acidului în 2014, când s-au descoperit efectele sale periculoase asupra sănătății, inclusiv scăderea greutății nou-născuților și leziuni cerebrale.

Studiul mai notează că o creștere a nivelului de PFOA în sânge provoacă automat o creștere medie de 9% până la 15% a grăsimilor în sânge, factori de risc cunoscuți pentru blocarea vaselor de sânge și atacurile de cord.

"Studiul nostru subliniază importanța monitorizării consecințelor de sănătate ale evenimentelor de la 11 septembrie în rândul copiilor expuși și oferă speranța că intervenția timpurie poate atenua unele dintre pericolele pentru sănătate reprezentate de acest dezastru", a mai declarat cercetătorul Leonardo Trasande.

Acest studiu este primul care depistează riscurile pe termen lung privind sănătatea cardiovasculară la copiii care au fost expuși la substanțele chimice degajate la 11 septembrie 2001. Descoperirile Centrului Medical Academic NYU Langone se adaugă la dovezile evidente privind impactul devastator asupra sănătății al atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Studiile anterioare au arătat că persoanele care au intervenit prima dată în misiuni de căutare și salvare, precum și ceilalți oameni expuși la praful degajat de prăbușirea World Trade Center au prezentat un risc mai mare de a dezvolta probleme pulmonare, simptome respiratorii, probleme de sinus sau astm. În plus, anumite boli mintale, afecțiuni digestive, probleme musculo-scheletice și mai multe tipuri de cancer au fost asociate cu evenimentele de la 11 septembrie.

Potrivit datelor oficiale prezentate de către autoritățile americane, la 30 iunie, 7.139 de persoane înscrise în programul World Trade Center Health Registry au fost certificate cu minimum un tip de cancer. Dintre acestea, 6.028 de persoane s-au aflat în misiuni de căutare și salvare. Cele mai des întâlnite forme de cancer printre subiecți sunt cel de piele non-melanom, de prostată, melanom, limfom și tiroidian.

În acest an, zeci de pompieri și polițiști din New York, cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, au murit în urma unor forme de cancer la creier și cancer pulmonar care au legătură cu activitățile prestate la locul dezastrului de la 11 septembrie 2001.

Până în prezent, 159 de pompieri, 132 polițiști newyorkezi și alți 700 de membri ai comunității au decedat din cauza unor boli provocate de substanțele chimice eliberate în aer la 11 septembrie 2001. În același timp, peste 37.000 de polițiști, pompieri și membri ai comunității au primit îngrijiri pentru răni și afecțiuni provocate de atacurile teroriste de la New York.

Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de 19 terorişti din reţeaua al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului, situată în apropiere de Washington; un al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, în estul SUA.

Bilanţul victimelor directe în urma atentatelor s-a ridicat la 2.977 de morţi, dintre care 2.753 doar la New York, și peste 6.000 de răniți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.