Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenționare - Găgăuzia nu este Bălți! Aceasta este o istorie puțin diferită

ipis.md
Vlad Kulminski

Atenționare - Găgăuzia nu este Bălți! Aceasta este o istorie puțin diferită

Autoritățile moldovenești ar trebui să acționeze foarte atent, pentru că lupta cu partidul Șor poate escalada într-o luptă cu Găgăuzia, cu autonomia, cu poporul găgăuz, iar o astfel de evoluție a evenimentelor ar trebui evitată.

Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expert în domeniul analizei politice, planificării strategice și soluționării conflictelor, Vladislav Kulminski, în cadrul emisiunii "Teritoriul Libertății" cu Lilia Buracovschi, transmite noi.md.

Potrivit lui, aproape toți cei care au urmărit alegerile din Găgăuzia, au înțeles că campania desfășurată de partidul Șor la alegerile pentru autonomia bașcanului a fost nedemocratică, necinstită.

"A fost o sumă imensă de bani care a depășit toate bugetele posibile. Același videoclip al unor artiști ruși celebri care nu fac nimic gratuit. Este puțin probabil că aceștia au căpătat o dragoste atît de pasională pentru Găgăuzia încît au îmbrăcat brusc tricouri cu numele persoanei despre care au auzit pentru prima dată. Înainte de aceasta, ei probabil că au iubit alte 150 de persoane, diferiți politicieni din diferite țări ale spațiului post-sovietic. Eu cred în prietenie și dragoste, dar în acest caz, volumul acestei iubiri depășește toate limitele imaginabile și inimaginabile. Această dragoste este extrem de extinsă. Putem doar ghici cît a costat acest videoclip cu artiști ruși în sprijinul candidatului Partidului Șor la alegerile bașcanului Găgăuziei. Vă asigur că a depășit de cîteva ori bugetul total al campaniei electorale al tuturor celorlalți candidați. Am văzut cîți bani s-au investit în ea. Să fim sinceri. Cred că fiecare dintre artiști a primit cel puțin 150 de mii de dolari", a spus Vladislav Kulminski.

El a subliniat că este vorba și de o implicare a unor cetățeni străini în alegeri, ceea ce este interzis de legislația Republicii Moldova.

"Deși legislația autonomiei nu pare să interzică acest lucru. Dar aici intrăm într-un conflict juridic: ale cui legi prevalează? După ideie, într-o astfel de situație ar trebui să prevaleze legile puterii centrale sau cel puțin să fie aduse în concordanță, ceea ce nu s-a făcut", a spus expertul.

El a atras încă o dată atenția asupra faptului că suma de bani "aruncată" în această campanie electorală a fost fără precedent pentru Găgăuzia.

"Toți ceilalți candidați au fost sinceri și direcți în această privință. Dar pentru a contesta aceste alegeri și pentru a anula aceste alegeri, este nevoie de dovezi solide. Pentru că au fost 8 candidați și niciunul dintre ei nu a depus nici o plîngere cu privire la încălcări grave în aceste alegeri care ar fi putut afecta rezultatul acestor alegeri. Ei au avut și propriii observatori. Au fost și observatori internaționali: nici de la ei nu am auzit vreo plîngere, deși raportul final încă urmează să-l vedem. Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia a aprobat rezultatele acestor alegeri, în pofida neregulilor documentate de autoritățile centrale, care nu au avut candidați proprii și nu s-au plîns și nu au spus că doresc să conteste desfășurarea acestor alegeri", a subliniat Vladislav Kulminski.

În același timp, în opinia sa, nu putem spune că în aceste alegeri din Găgăuzia s-a întîmplat ceva extraordinar.

"Din punct de vedere al finanțării, da. Dar ceva ce nu s-a întîmplat înainte... Au adus oameni? Dar asemenea cazuri au loc s la fiecare alegeri din Moldova. Da, există suspiciuni de falsificare a documentelor, de punere a semnăturilor în listele pentru votare în dreptul persoanelor care au decedat sau care nu au fost prezente în ziua votării în autonomie. Dar, din moment ce de acest lucru se ocupă centrul, iar toate aceste plîngeri nu vin din partea Găgăuziei, trebuie să existe cu adevărat dovezi solide. Eu înțeleg foarte bine ce face astăzi partidul PAS, instanțele de judecată și procuratura. Ei încearcă să oprească corupția în politică, și anume corupția în timpul alegerilor, să oprească cumpărarea voturilor în Moldova, pentru ca partidele care folosesc bani ”murdari” să nu poată folosi acești bani, furați de la oameni, pentru a cumpăra voturi. Acest lucru este de înțeles și este o sarcină corectă. Dar această sarcină ar trebui să fie rezolvată prin alte metode sistemice. Ar trebui să treacă prin sistemul judiciar. Partidul ar trebui probabil să fie interzis. Pentru acest lucru există anumite mecanisme juridice", a subliniat expertul în analiză politică, planificare strategică și soluționarea conflictelor.

El a a atras încă o dată atenția asupra a ceea ce se întîmplă astăzi în Găgăuzia.

"Astăzi a avut loc situația în care locuitorii din autonomie au votat așa cum au votat. Dar ei sunt cei care au votat. Și atunci cînd se vorbește foarte mult despre încercările instituțiilor de stat ale Republicii Moldova, ale centrului de a anula sau de a nu recunoaște rezultatele acestor alegeri, aici este foarte important ca centrul ”să nu arunce apa împreună cu copilul”. Adică, centrul, în încercarea de a opri utilizarea banilor murdari în timpul alegerilor, să nu înceapă, fără să vrea, să lupte cu autonomia, cu Găgăuzia și cu poporul găgăuz", a declarat Vladislav Kulminski.

Expertul a reamintit că în ultimii 6-7 ani în Moldova nu a fost finalizat niciun dosar penal sau proces legat de alegeri.

"Astfel de cazuri trebuie să aibă dovezi solide și trebuie să aibă în mod necesar o "stație terminus". Pentru că un candidat este înlăturat, dar nu urmează nimic, așa cum s-a întîmplat deja în multe cazuri, inclusiv înlăturarea partidului lui Renato Usatîi din alegerile din 2014. De regulă, acest tip de instrumente sînt folosite și nu sunt niciodată duse la o concluzie logică, nu ajung niciodată la un final. Dacă acest lucru nu se va face în cazul Găgăuziei, am putea ajunge într-adevăr la situația în care oamenii din Găgăuzia să creadă că Chișinăul luptă astăzi împotriva autonomiei. Ei deja declară că alegerea poporului găgăuz nu este respectă, că încearcă să modifice alegerea făcută de poporul găgăuz. Este foarte important să avem o politică înțeleaptă și deșteaptă aici, pentru ca să nu permitem situația în care să ajungem la un gen de confruntare între Comrat și Chișinău. Va fi o greșeală uriașă, globală. Dar însăși sarcina de a opri fluxul de bani "murdari" în politică, de a elimina din politica moldovenească partidele care folosesc acești bani "murdari", este nobilă și corectă", a declarat Vladislav Kulminski.

Prin urmare, potrivit lui, este foarte important acum ca întregul proces desfășurat de organele de drept din Moldova să fie documentat, să se desfășoare conform legislației, ca să nu apară întrebări.

"Pentru că Găgăuzia nu este Bălți! Aceasta este o istorie puțin diferită. Și există motive politice foarte serioase pentru care, în opinia mea, aceste alegeri nu ar fi trebuit să fie anulate și nu ar fi trebuit să fie atinse deloc. Această situație ar fi putut fi privită altfel dacă plîngerile veneau din interior, dacă existau un număr mare de plîngeri din partea candidaților înșiși, dacă se constatau nereguli grave în cadrul CEC-ului regional", a declarat expertul în analiză politică, planificare strategică și soluționare a conflictelor.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că nu se știe cum va evolua situația în continuare dacă Curtea de Apel din Comrat nu va recunoaște rezultatele alegerilor bașcanului Găgăuziei. Alexandru Tănase, despre soarta alegerilor din Găgăuzia

"Eu nu-i cred pe cei care spun că autoritățile controlează sistemul judiciar. Eu bănuiesc că dușmanii acestei puteri i-ar putea face o farsă și să nu recunoască alegerile în sistemul judiciar, apoi în instanță să nu aducă dosarul pînă la capăt. Și după aceea vom obține un rezultat la care nimeni nu se așteaptă astăzi și pe care nimeni nu mizează", a declarat Vladislav Kulminski.

El a menționat din nou că important este ca Chișinăul, centrul să nu dea impresia că limitează voința locuitorilor Găgăuziei, de a arăta că Chișinăul nu caută un conflict cu Comratul, dar și Comratul este obligat să nu caute un conflict cu Chișinăul", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.