Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au BUBUIT prețurile în SUA: americanii au plătit cele mai scumpe produse din ultimii 31 de ani

theconversation.com
usa america sua

Preţurile de consum din SUA au înregistrat în octombrie cea mai mare creştere din ultimii 31 de ani, americanii plătind mai mult pentru benzină şi alimente, evoluţie care sugerează că inflaţia ar putea rămâne incomod de ridicată şi în 2022, pe fondul blocajelor din lanţurile globale de aprovizionare, transmite Reuters.

Presiunile inflaţioniste se produc şi pe piaţa muncii, unde o lipsă acută de lucrători duce la creşterea salariilor. Numărul de americani care depun cereri de ajutor de şomaj a scăzut săptămâna trecută la un nivel minim al ultimilor 20 de luni, au arătat alte date publicate miercuri, informează News.ro.

Inflaţia ridicată erodează câştigurile salariale, adăugându-se riscurilor politice la care este expus preşedintele Joe Biden, al cărui rating de aprobare a scăzut pe măsură ce americanii devin mai îngrijoraţi de situaţia economică.

Casa Albă şi Rezerva Federală, care consideră inflaţia ridicată ca fiind tranzitorie, au susţinut că preţurile vor scădea odată ce blocajele din lanţurile de aprovizionare vor începe să se reducă.

”Există tot mai multe dovezi că presiunile inflaţioniste se extind, subliniind că inflaţia va rămâne ridicată mult mai mult decât se aşteaptă oficialii Fed”, a declarat Andrew Hunter, economist senior la Capital Economics.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,9% luna trecută, după ce a urcat cu 0,4% în septembrie, a anunţat miercuri Departamentul Muncii. Cel mai mare avans al preţurilor din ultimele patru luni a impulsionat creşterea anuală a IPC la 6,2%. Aceasta este cea mai mare creştere a preţurilor de la an la an din noiembrie 1990 , care vine după o creştere de 5,4% în septembrie.

Creşterea generală a preţurilor luna trecută a fost condusă de preţurile benzinei, care au crescut cu 6,1% după ce au urcat cu 1,2% în septembrie.

Preţurile alimentelor au crescut cu 0,9%, carnea, ouăle, peştele, legumele, cerealele şi produsele de panificaţie devenind mai scumpe. Dar preţurile băuturilor alcoolice au scăzut. Chiriile au avansat cu 0,4%, iar preţurile au crescut atât pentru autovehiculele noi, cât şi pentru cele second-hand.

Excluzând componentele alimentare şi energetice care sunt volatile, IPC a crescut cu 0,6% după ce a urcat cu 0,2% în septembrie.

Aşa-numitul IPC de bază a crescut cu 4,6% de la an la an, cea mai mare creştere din august 1991, după ce a rămas constant la 4,0% timp de două luni consecutive.

Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că IPC global va creşte cu 0,6% şi IPC de bază va creşte cu 0,4%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.