Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr consideră că 'operaţionalizarea Parchetului European este o prioritate a momentului': 'Statele membre trebuie să parcurgă încă o etapă dificilă'

adevarul.ro
augustin lazar

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, joi, că operaţionalizarea Parchetului European este o prioritate a momentului, potrivit Agerpres.

"Operaţionalizarea Parchetului European este o prioritate a momentului, este o prioritate a preşedinţiei Consiliului UE. În 2016, după ani de cercetare ştiinţifică, împreună cu alţi procurori generali din UE am publicat o scrisoare apel, arătând necesitatea înfiinţării Parchetului European prin cooperare consolidată, respectiv acordul a cel puţin 9 state membre (...) Regulamentul a fost aprobat de Consiliul JAI în octombrie 2017, România fiind unul din cele 20 state fondatoare. (...) A trecut deja un an de când baza legislativă a Parchetului European a fost definitivată. Pentru ca această instituţie europeană să funcţioneze efectiv trebuie însă ca statele membre, inclusiv România, să parcurgă încă o etapă dificilă, marcată de eforturile de operaţionalizare a acestui parchet supranaţional", a spus Lazăr, la Conferinţa europeană Impactul Regulamentului UE privind instituirea Parchetului European.

Citeste si Toader spune cum motivează Guvernul o OUG de modificare a codurilor penale: Urgența anului trecut e și mai urgentă astăzi

El a afirmat că Ministerul Public s-a implicat în demersul de operaţionalizare a Parchetului European atât prin intermediul DNA, care are competenţa de a urmări penal infracţiunile respective, cât şi prin sprijinul în materie de resurse umane puse la dispoziţie DNA de către de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru coordonarea şi redactarea unui studiu ce analizează această problematică.

"Personal, sunt un susţinător al Parchetului European încă de la apariţia ideii în corpus iuris, astfel încât sunt convins la prima evaluare a acestui nou organ al UE în 2022 rezultatele obţinute vor fi importante, ar trebui să trecem apoi la extinderea competenţelor Parchetului European şi la celelalte tipuri de infracţiuni la care face referire art. 86 alin. 4 din Tratatul privind funcţionarea UE, infracţiunile grave de natură transfrontalieră şi cele care afectează mai multe state membre", a adăugat Lazăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.