Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria mizează pe un deficit bugetar record de 9,5% din PIB, în acest an

R Street Institute
deficit economie buget

Dobânzile negative la obligaţiunile guvernamentale emise de Austria, ţară renumită pentru disciplina sa bugetară, îi permit să înregistreze în acest an un deficit bugetar record de 9,5% din PIB, urmând să revină sub limita UE de 3% din PIB abia în 2023, a declarat miercuri ministrul austriac de Finanţe, Gernot Bluemel, transmite Reuters.

Guvernul conservator de la Viena a fost numit în funcţie în luna ianuarie cu promisiunea că va echilibra bugetul. Însă, după declanşarea pandemiei de coronavirus în luna martie, a renunţat la planurile vizând un buget echilibrat şi a anunţat că va cheltui cât va fi nevoie pentru a menţine economia pe linia de plutire. Între timp, autorităţile de la Viena au prezentat planuri vizând cheltuirea a zeci de miliarde de euro pentru garanţii de credit, granturi pentru companii şi o schemă de subvenţionare a salariilor a peste un milion de oameni, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după recordul COVID-19: ‘Suntem într-un moment de cumpănă. Putem opri creșterea numărului de cazuri’

"Aveţi în faţa voastră răspunsul bugetar la criza Covid. Răspunsul este unul scump, dar ni-l putem permite", a spus Gernot Bluemel, cu ocazia prezentării în Parlament a planurilor bugetare.

Conform unei prezentări a Ministerului de Finanţe, în prezent obligaţiunile guvernamentale austriece pe zece ani au un randament negativ de 0,39%, puţin mai bine decât cel de 0,35% pentru obligaţiunile franceze şi cu doar 19 puncte de bază sub obligaţiunile germane, care au un randament negativ de 0,58%.

"Investitorii au încredere pe termen lung în Austria", a subliniat Bluemel, adăugând că intenţionează să revină la o politică bugetară mai conservatoare după ce criza va fi depăşită.

Deficitul de 9,5% din PIB din acest an va fi cel mai mare înregistrat de Austria de la debutul publicării datelor statistice în 1954 şi chiar şi cel de 6,3% din PIB preconizat pentru anul următor va depăşi precedentul record de 6,1% din PIB înregistrat în 1995.

Citește și: Gabriela Firea reacționează după declarațiile lui Tătaru și Arafat: Nu am auzit nici măcar o măsură care să vină din partea Guvernului şi care să ne garanteze limitarea răspândirii coronavirului

De asemenea, datoria Austriei raportată la PIB va urca până la 84% în acest an, de la 70,5% anul trecut, urmând să ajungă la 85% din PIB în 2022, se arată în prezentarea Ministerul de Finanţe, care subliniază că media în UE pentru 2020 este de 95,1%.

În total, ajutoare economice care au legătură cu coronavirusul în valoare de 50 de miliarde euro sunt planificate pentru anul acesta şi anul următor, dintre care 24,8 miliarde euro au fost plătite deja sau au fost aprobate pentru a fi acordate, a spus Bluemel.

Bugetul pleacă de la presupunerea că PIB-ul se va contracta cu 6,8% în acest an, urmând să revină pe o creştere de 4,4% anul următor, şi că nu va exista o a doua intrare în carantină.

"Nu este planificată o a doua carantină, aceasta este o realitate", a spus Bluemel.

Uniunea Europeană a suspendat în luna martie aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.