Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autodenunţul unui judecător: Cristi Danilet, afirmație care aruncă în aer încrederea în justiție

Inquam Photos / Octav Ganea
Cristi Danileț

Judecătorul Cristi Danileţ, cunoscut pentru poziţiile sale la limita obligaţiei de rezervă impusă magistraţilor, şochează printr-o afirmaţie care întruneşte toate condiţiile unei abateri disciplinare. Judecătorul de la Tribunalul Cluj, fost membru CSM, loveşte direct în încrederea cetăţilor în actul de justiţie.

"Nu-i așa că vă ofticați ca mai întâi să apară soluția, apoi sa vina motivarea? Nu vi se pare și vouă că e ilogic? Ei, bine, să nu vă mirați: de când știu eu justiția asta, cu toate reformele făcute, tot astfel stau lucrurile, adică întâi pronunțăm public soluția, apoi o motivăm. Ei, nu ne întrebați ce se întâmplă când la motivare ne dăm seama că am greșit soluția...", scrie Cristi Danileţ pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Timpul de DIGESTIE al alimentelor: cum te ajută să slăbești

Potrivit art. 99 din Legea 303/20004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, "constituie abateri disciplinare: a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu."

Prestigiul justiţiei reprezintă aprecierea publică pozitivă a sistemului în ansamblul său, preciza procurorul Tamara Manea, fost inspector judiciar, într-un articol de specialitate. Această apreciere globală este făcută în raport de onoarea şi probitatea profesională a magistraţilor, fiind rezultatul aprecierilor publice individuale ale acestora.

Situaţii precum cea descrisă de Danileţ există în realitate, judecătorii apelând inclusiv la motivări contrare deciziei, care să conducă la o altă decizie în apel sau recurs. Însă afirmaţia, venind din partea unui judecător, produce în mod cert un efect puternic asupra justiţiabilului de rând. Prin folosirea persoanei I plural, magistratul se include pe sine în categoria judecătorilor care comit asemenea erori. Mai mult, din formularea judecătorului se deduce faptul că situaţiile descrise sunt frecvente, ceea ce poate afecta grav încrederea în justiţie.

Urmarea produsă prin săvârşirea acestei abateri constă în deteriorarea încrederii şi a respectului opiniei publice faţă de magistrat cu consecinţa afectării imaginii justiţiei ca sistem şi serviciu public, mai preciza autoarea articolului menţionat anterior. Concluzie care descrie perfect şi consecinţele textului publicat pe Facebook de judecătorul Cristi Danileţ.

CITEȘTE ȘI: Exercițiul-minune! Durează doar 3 MINUTE pe zi, dar îți lucreză TOȚI mușchii corpului .

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.